Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea


ART BUNAVESTIRE XXVIII reconfirmă renumele de capitală culturală pentru Negrești-Oaș

March 26, 2014 @ 11:36

art bunavestire 2014Vernisajul celui mai important eveniment cultural din Satu Mare a avut loc marți, 25 martie, la Negrești-Oaș. Vernisajul expoziţiei anuale de arte vizuale contemporane Art Bunavestire, ediţia a XXVIII-a, a reunit în capitala Țării Oașului nume importante ale artei românești.

Invitaţii din acest an se numesc Mircea Bochiş, Gabriela Drinceanu, Alexandru Gavrilaş, Sorin Ienulescu, Liviu Nedelcu, Cristina Gloria Oprişa, Damian Ioan Popa şi vin de la Baia Mare, Satu Mare, Bistriţa, Focşani, Târgu Neamţ, Iaşi şi Bucureşti.

Din partea grupului negreştean expun în acest an Susana Ardelean, Ion D. Ion, Dorel Petrehuş, Corneliu Pop, Ioan Pop Prilog, Ioan Pop Vereta şi Mircea Vaida.

Curatorul expoziţiei din acest an a fost dr. Laura Ghinea, cadru didactic la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca şi preşedinta Filialei Baia Mare a U.A.P., iar cronica plastică este semnată de criticul de artă dr. Vasile Duda.

Primarul Aurelia Fedorca a ținut ca această ediție a evenimentului să-i fie dedicată regretatului artist noi Ion D. Ion.

”Art Bunavestire este an de an un moment de bucurie, dar în acest an un ochi plânge pentru că nu-l mai avem printre noi pe unul dintre artiștii care au pus bazele acestei sărbători a culturii negreștene. Azi lipsește dintre noi Ion D. Ion, artistul care s-a dus să picteze în ceruri alături de îngeri, dar opera sa este vie, o puteți admira azi aici și o veți putea admira și pe viitor, pentru că este de datoria noastră să o conservăm și să o promovăm. Dar, înainte, vă invit să păstrați un moment de reculegere pentru unul dintre cei mai reprezentativi exponenți ai grupului Art Bunavestire, care nu mai e printre noi”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

Aceasta a arătat că Art Bunavestire este cea mai reprezentantivă sărbătoare culturală modernă nu doar a Țării Oașului, ci a județului Satu Mare.

În final, primarul Fedorca i-a felicitat pe artiștii expozanți și pe organizatori, arătând că Art Bunavestire este semnul că Negreştiul nu stă pe loc ci progresează.

Grupul de artişti plastici de la Negreşti Oaş a pornit la drum în atmosfera sufocantă spiritual din România anilor ’80 ai secolului trecut, s-a coagulat şi s-a făcut cunoscut în timp.

Ştiut la început numai în cercurile artistice şi culturale cu tradiţie din Baia Mare, Satu Mare, Sighetu Marmaţiei şi mai apoi de spectatorii localnici. Mediul creat a devenit tot mai favorabil, a produs emulaţie şi a permis fiecărui artist să evolueze.

Au evoluat însă nu numai artiştii, dar şi Muzeul Ţării Oaşului, instituţie care şi-a asumat de la an la

Ziua Unirii Principatelor Române va fi sărbătorită miercuri, 24 ianuarie 2018, la Negrești-Oaș, prin mai multe manifestări organizate în centrul orașului.

Începând cu ora 10:00, la Monumentul Eroilor:

  • Intonarea imnului național al României – eleva Mariana Bura, Liceul Teoretic Negrești-Oaș
  • Desfășurarea ceremonialului religios oficiat de preoţii slujitori din Negreşti-Oaş
  • Importanța istorică a zilei de 24

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită luni, 15 ianuarie 2018, la Negrești-Oaș, printr-o serie de manifestări cultural-artistice, marcând astfel debutul anului cultural al Centenarului Marii Uniri și Anul European al Patrimoniului.

Manifestările au început dimineața la Biblioteca Orăşenească, acolo unde a avut loc expoziţia de carte „Mihai Eminescu – poetul nepereche” și concursul „Îl omagiem pe Eminescu”, cu participarea elevilor de… Citeşte

Locuitorii oraşului Negreşti-Oaş își pot plăti taxele și impozitele locale pe anul 2018 începând din 15 ianuarie.

Cuantumul acestora a fost stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Local în ședința de la sfârșitul lunii decembrie, iar cuantumul acestora a rămas neschimbat față de anul trecut.

Consiliul Local a hotărât să păstreze bonificaţia de 10% pentru persoanele fizice şi juridice care îşi… Citeşte

Comments are closed.