Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea


Evenimentele culturale ale începutului de an

April 9, 2012 @ 17:39

Primul trimestru al anului 2012 s-a scurs cu repeziciune, însă în oraşul nostru s-a mai întâmplat câte ceva menit să te facă să ignori pentru puţin timp monotonia vieţii…
Din punct de vedere al activităţilor cu caracter cultural-educativ desfăşurate de instituţia noastră, luna ianuarie a debutat cu aniversarea poetului nepereche, Mihai Eminescu. În memoria poetului nostru naţional, la catedrala ortodoxă din Negreşti, respectiv la biserica greco-catolică, s-a ridicat un parastas, iar apoi, la bustul lui Eminescu, situat în parcul din apropierea şcolii nr. 1, s-a desfăşurat un scurt program artistic. Iar pentru că începând de anul trecut, conform legii nr. 238/ 2010, a fost declarată această dată Ziua Culturii Naţionale, tuturor celor prezenţi li s-au distribuit fly-ere cu câteva informaţii despre acest moment de referinţă pentru neamul românesc.
Peste doar câteva zile, în 19 ianuarie, negreştenii au fost invitaţi la un eveniment de excepţie: conferinţa şi lansare de carte Dan Puric – Fii demn. Maestrul care umple săli şi atunci când tace, şi atunci când vorbeşte, şi-a făcut puţin timp să poposească şi în urbea noastră şi ne-a predat o lecţie de credinţă şi speranţă, vorbindu-ne cu mult har despre demnitatea umană, despre omul creştin, smerit, responsabil, care nu face compromisuri. Au fost momente sublime trăite de o sală arhiplină (aproximativ 230 de spectatori), ceea ce ne-a demonstrat că publicul negreştean aşteaptă asemenea evenimente culturale desfăşurate într-un cadru adecvat şi încă mai speră la o sală de spectacole şi la o viaţă culturală activă în comunitatea noastră…
Spre sfârşitul lunii, pe 24 ianuarie, am sărbătorit împlinirea a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române, rememorând câteva momente importante din istoria neamului românesc. Tot în aceeaşi zi, s-a desfăşurat şi simpozionul Educaţia pentru patrimoniu – respect pentru azi, responsabilitate pentru mâine, activitate în cadrul căreia au fost premiaţi copiii care s-au implicat în concursul transfrontalier de artă plastică desfăşurat în cele două localităţi înfrăţite Negreşti Oaş (România) şi Csenger (Ungaria). Au participat specialişti pe probleme de patrimoniu cultural din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a judeţului Satu Mare, aceştia intrând într-un dialog educativ cu elevii interesaţi de cunoaşterea patrimoniului cultural local.
În luna februarie ne-am implicat în realizarea unui spectacol pentru tineri ocazionat de Valentine’s Day, iar în prejma tradiţionalului Dragobete, am organizat o şezătoare oşenească la care au luat parte atât tinerii din ansamblurile folclorice din Negreşti Oaş, cât şi artiştii de muzică populară oşenească Maria Tripon, Maria Petca Poptean, Petre şi Petrică Zele, Vasile Solomon, dar şi câţiva meşteri populari din Ţara Oaşului. Prin această activitate culturală se doreşte menţinerea vie a tradiţiei, dar şi promovarea meşterilor populari şi a artiştilor din Ţara Oaşului, respectiv transmiterea tuturor acestor valori şi actualelor generaţii de oşeni. Şi nu în ultimul rând, în luna martie, ne-am implicat, alături de Clubul copiilor din Negreşti Oaş, în organizarea spectacolului dedicat zilei mamei, în data de 8 martie.

ÎN VIITORUL APROPIAT
După cum se ştie, un important obiectiv al instituţiei noastre îl constituie conservarea şi promovarea tradiţiilor, deoarece avem şansa de a trăi într-un spaţiu cu un bogat potenţial etnofolcloric. În acest sens, încă de pe acum ne pregătim pentru Sâmbra Oilor, sărbătoare care se va desfăşura, la fel ca şi în anii precedenţi, la începutul lunii mai, dar şi pentru alte spectacole folclorice la care sunt invitate ansamblurile noastre împreună cu doamna Maria Tripon.
Sperăm, din tot sufletul, ca prin aceste mici, dar evidente încercări, să-i convingem pe negreşteni de necesitatea actului cultural, să contribuim la formarea unei comunităţi bogate şi din punct de vedere cultural. Începând cu acest an, datorită atribuirii unor birouri în incinta Muzeului Ţării Oaşului (fostul sediu al Protopopiatului Ortodox Român Oaş, intrarea de pe strada Vrăticel), beneficiem de mai mult spaţiu, astfel încât am iniţiat deja un proiect de formare a unui club al tinerilor liceeni. Pe această cale îi invităm pe cei interesaţi să ne viziteze la noul sediu şi să se alăture echipei coordonate de profesorii: Anca Hîrţa, Marin Grigorean, Vlad Ghişe. Suntem datori să contribuim la dezvoltarea comunităţii noastre, conştienţi fiind că dezvoltarea nu începe de la bunuri, ci de la oameni, de la educaţia, organizarea şi disciplina oamenilor.

Sărbători frumoase, pace în casă şi în suflet!
Natalia Lazăr

Mii de persoane au participat duminică la concertele oferite de trupa Phoenix și Carla`s Dreams în a doua seară de manifestări a Zilelor Orașului Negrești-Oaș, iar în final s-au bucurat împreună și au aplaudat superbele focuri de artificii.

Zilele Orașului Negrești-Oaș au continuat duminică seara, de la ora 18.00, cu un medalion folcloric Nicu Pop și Sorin Cucu, urmat de un… Citeşte

Un număr de 15 de cupluri care au împlinit în acest an 50 de ani de căsătorie au fost premiate duminică, 19 august 2018, în cadrul manifestărilor organizate de Zilele Orașului – „Zestrea Oașului”.

Momentul festiv a avut loc duminică, 19 august 2018, de la ora 19.00, pe scena amenajată pe stadion. Fiecare cuplu a primit din partea Primăriei și… Citeşte

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat duminică, 19 august 2018, la Negrești-Oaș, la sesiunea interactivă de consultări cetățenești privind viitorul Uniunii Europene, având ca tematică „Europa valorilor comune“, unul dintre pilonii viitoarei agende a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimentul, organizat de Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul European din România, în parteneriat cu Primăria și Consiliul… Citeşte

Comments are closed.