Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea


Expoziţie comemorativă la Muzeul Ţării Oaşului

July 28, 2014 @ 14:07

Marţi, 29 iulie a.c. în Galeria de artă „Dr. Mihai Pop” se deschide o expoziţie complexă. Ea este în primul rând o expoziţie etnografică, organizatorii propunându-şi să continue seria expoziţiilor temporare de etnografie şi artă tradiţională oşenească desfăşurate în fiecare sezon de vizitare din ultimii cinci ani.
Portret
În al doilea rând s-a ţinut seama că în acest an avem ocazia să comemorăm două personalităţi excepţionale care au marcat viaţa socială şi culturală a Ţării Oaşului: s-au împlinit 25 de ani de la moartea lui Ioniţă G. Andron (1917 – 1989) şi 10 ani de la dispariţia celui care a fost doctorul Mihai Pop (1936 – 2004).

Ioniţă G. Andron este autorul celei mai valoroase opere ştiinţifice şi culturale aparţinând unui intelectual care s-a născut până acum în Ţara Oaşului. Încă din vremea studenţiei la Cernăuţi şi Cluj a început cercetarea izvoarelor istorice cu referire la Oaş; mai apoi le-a continuat pe teren, cercetând cu atenţie munţii, dealurile şi văile, satele şi oamenii şi adunând valoroase informaţii etnografice, etnologice, de toponimie şi onomastică locală.

Însă marea pasiune şi preocupare a vieţii sale a constituit-o fotografiatul. Tot din studenţie a întocmit proiectul intitulat „Monografia Ţării Oaşului în fotografii”, din care fac parte cele mai multe din cele peste 100.000 de fotografii, o colecţie unică în România.

În timpul vieţii a fost cunoscut şi apreciat de unii dintre cei mai importanţi istorici, etnografi , etnologi, folclorişti, geografi, scriitori şi artişti români (Constantin C. Giurescu, Dinu C. Giurescu, I. Velcea, T. Bănăţeanu, Gheorghe Focşa, N. Dunăre, Tiberiu Moraru, Augustin Buzura, Ioan Alexandru, Nichita Stănescu, Ion Vlasiu, Mihai Olos); unii i-au folosit fotografiile pentru a-şi ilustra cărţile. Cu aceştia, dar şi cu mulţi alţii a purtat o bogată corespondenţă, păstrată şi organizată în 17 mape (peste 3.000 de piese), cu o indiscutabilă valoare documentară.

A fost autorul sau iniţiatorul unor importante proiecte culturale, între care şi înfiinţarea Muzeului Ţării Oaşului, pentru care a întocmit şi primul plan tematic.

Publicate în majoritatea revistelor româneşti de cultură din deceniile opt şi nouă ale secolului trecut, portretele bătrânilor din Ţara Oaşului au intrat în imaginarul colectiv al românilor, suprapunându-se peste chipurile dacilor de pe Columnă. Niciodată până atunci şi niciodată după aceea Ţara Oaşului nu a fost atât de prezentă în cultura română.

poster1

Dacă personalitatea lui Ioniţă G. Andron este recreată în expoziţie prin elemente principale ale operei sale (fotografii, manuscrise şi cărţi), în cazul doctorului Mihai Pop, de la a cărui moarte intempestivă au trecut numai 10 ani, autorii expoziţiei au recurs la o evocare prin fotografii: îl vedem astfel pe renumitul medic în mijlocul personalului spitalului din Negreşti, spital pe care l-a construit în ultima parte a vieţii sale, între expozanţii şi asistenţa de la expoziţiile Art Bunavestire, la întâlniri cu personalităţi ale culturii româneşti sosite la Negreşti etc. O ultimă fotografie îi înfăţişează în chip simbolic pe cei doi mari prieteni, Ioniţă G. Andron şi doctorul Pop pe unul din vârfurile masivului Rodnei…

Primăria orașului Negrești Oaș organizează concurs pentru ocuparea postului de inspector, grad IA – în cadrul Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat  post vacant  în regim contractual pe perioadă nedeterminată – cu respectarea prevederilor HG nr.286/2011.

1.Inspector grad IA – Direcția Administrarea Domeniului Public și Privat  – clasa I – post studii superioare.

Condițiile generale de ocupare a unui post sunt cele prevăzute de art.3 din HG nr.286/2011… Citeşte

La sediul Primăriei Negrești-Oaș a avut loc joi, 24 mai 2018, o ședință de lucru interinstituțională privind găsirea unor soluții pentru introducerea rețelelor de gaze în toate localitățile din Țara Oașului și extinderea rețelelor în cele în care există.

La ședință au participat președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) – Dumitru Chiriță, președintele Comisiei de Industrii și Servicii… Citeşte

pesta porcinaStimaţi cetăţeni,

Având în vedere riscul ridicat de pătrundere în judeţul Satu Mare a PESTEI PORCINE AFRICANE atât din Ucraina cât şi din Ungaria, ca urmare a notificării unui caz pozitiv la mistreţi în data de 16 mai 2018, în regiunea Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria, la aproximativ 1 km de graniţă cu Ucraina şi la 50 de km fată de… Citeşte

Comments are closed.