Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea


Festivalul de Datini, ediția XVIII. Tezaurul uman viu Floare Finta, cetăţean de onoare al oraşului Negreşti-Oaş

December 28, 2015 @ 12:13

Festival datini 2015 (1)Sute de negreșteni și-au primit duminică colindătorii la Muzeul în aer liber, ansamblurile și grupurile participante la cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă. În centrul evenimentului s-a aflat tezaurul uman viu Floare Finta, care a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Negreşti Oaş.

La eveniment au participat și prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu și deputatul Ovidiu Silaghi.

Parada colindătorilor
Festivalul a început sâmbătă cu primirea grupurilor de colindători din Ucraina și Republica Moldova și cu un simpozion transfrontalier. Duminică, de la ora 11.00, oaspeţii şi gazdele au participat la Sfânta Liturghie la Catedrala Ortodoxă, iar de la ora 12.00 a avut loc parada colindătorilor spre Muzeul în aer liber al Ţării Oaşului.

Floare Finta, cetățean de onoare al Negreștiului
De la ora 12,30 a avut loc deschiderea oficială a festivalului, care a început cu decernarea titlului de cetăţean de onoare al oraşului Negreşti-Oaş tezaurului uman viu Floare Finta.

„Ţara Oaşului este prezentă pe lista patrimoniului imaterial prin tezaurul uman viu mătuşa Floare Finta care a fost premiată în 2012 când a primit acest onorant titlu conferit de Ministerul Culturii din România, apoi a fost premiată de Preşedinţie, în urmă cu o lună, şi iată că într-un final autorităţile locale îi oferă un onorant titlu de cetăţean de onoare al oraşului Negreşti Oaş”, a spus Natalia Lazăr, directorul Casei de Cultură Negreşti Oaş.

“Acest festival nu ar fi atât de frumos dacă nu am avea-o alături de noi pe cea care ne-a învăţat să preţuim datinile, obiceiurile, cea care ne învaţă în fiecare zi să le ducem mai departe”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

„Mulţumesc la toţi că am ajuns aceste zile. Mulţumesc lui Dumnezeu!”, a spus Floare Finta.

În vârstă de 82 de ani, Floare Finta şi-a transformat locuinţa într-un mic muzeu al Ţării Oaşului, ea participând la numeroase târguri şi evenimente unde prezintă obiceiuri din Oaş.

Mesaj pentru oșenii din diaspora
Primarul Aurelia Fedorca le-a mulțumit tuturor ansamblurilor și grupurilor de colindători pentru că au venit din toată zona la Negrești-Oaș.

“Vă mulţumesc, dragi colindători, veniţi din toate colţurile judeţului, din Maramureş şi de dincolo de Tisa, de la fraţii noştri din Ucraina şi de peste Prut, din Moldova, pentru că ne încântaţi sufletul cu aceste minunate colinde şi ne faceţi cunoscute tradiţiile în întreaga ţară şi peste hotare”, a spus primarul Aurelia Fedorca.

Aceasta a amintit că Sărbătorile de Iarnă reprezintă pentru oşenii plecaţi la muncă în străinătate un moment în care se reîntorc în sânul familiei, iar Festivalul de Datini a reprezentat un bun prilej de a sărbători, împreună, întreaga comunitate a Ţării Oaşului.

“Fiecare final de an este un moment de bilanţ, în care analizăm ce este bine şi ce este rău, dar cel mai important este momentul în care se reîntregeşte familia pentru a celebra viaţa şi iubirea. Doresc să le spun tuturor negreştenilor ”Bine v-aţi reîntors, dragi negreşteni” care vă duceţi veacul peste graniţe. Ştiu că v-a fost dor de noi, dar şi nouă ne-a fost dor de voi. Cunosc sentimentul, pentru că ambele fete îmi sunt plecate afară. Vă felicit pentru tot ce faceţi acolo, pentru modul în care munciţi, pentru că daţi valoare lumii şi Europei. Vă asigur că noi, cei de acasă, vom face lucrurile astfel încât atunci când vă reîntoarceţi să le găsiţi aşa cum vă doriţi”, a mai spus primarul Aurelia Fedorca.

Centru Multicultural Negresti OasLa sediul Primăriei orașului Negrești-Oaș a avut luni, 23 octombrie, consultarea publică privind proiectul de design interior pentru Centrul Multicultural Negreşti-Oaş –„Servicii pentru întocmirea proiectului de detalii de execuţie (D.E) şi detalii de amenajare a spaţiilor interioare pentru obiectivul Centrul Cultural Negreşti Oaş”. La eveniment au participat aproximativ 100 de negreșteni.

Primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, s-a declarat… Citeşte

Primăria Oraşului Negreşti-Oaş vă invită să participați la consultarea publică privind proiectul de design interior pentru Centrul Multicultural Negreşti-Oaş –„Servicii pentru întocmirea proiectului de detalii de execuţie (D.E) şi detalii de amenajare a spaţiilor interioare pentru obiectivul Centrul Cultural Negreşti Oaş”.

Evenimentul va avea loc luni, 23 octombrie 2017, de la ora 11.00, în Sala Mare de şedinţe a Primăriei Negrești-Oaș, str. Victoriei, nr. 95-97.

La… Citeşte

Primaria orasului Negresti Oas anunta organizarea examenului de promovare in grad profesional pentru 4 functii publice, dupa cum urmeaza:

  • Politist local, clasa I, grad asistent – din cadrul Compartimentului constructii si protectia mediului – Serviciul Politia Locala
  • Inspector, clasa I,  grad asistent – din cadrul Compartimentului urbanism – Directia Amenajarea Teritoriului, Investitii si Patrimoniu
  • Inspector, clasa I,  grad principal – din cadrul Compartimentului strategie de dezvoltare

Comments are closed.