Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Buletin Informativ – august 2016

Layout 1

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea


Istoricii și arheologii au dezbătut ultimele cercetări ştiinţifice din Ţara Oaşului – FOTO

13/10/2013 @ 4:48 pm

simpozion muzeul negresti oas (1) La Muzeul din Negreşti Oaș a avut loc la sfârșitul acestei săptămâni un colocviu dedicat stadiului actual şi perspectivelor cercetărilor ştiinţifice desfăşurate în Ţara Oaşului. La eveniment au participat profesori universitari, alte categorii de specialişti şi cercetători în domeniile istoriei, geografiei, etnografiei, etnologiei şi folcloristicii.

Prezentă la eveniment, primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, i-a îndemnat pe invitați să participe la elaborarea monografiei Țării Oașului. ”Ştiţi cu toţii mai bine decât mine un citat celebru al unui român şi mai celebru, Nicolae Iorga: „Un popor care nu își cunoaște istoria e ca un copil care nu își cunoaşte părinţii”. Apreciez că aţi venit azi aici decişi să ne oferiţi noi date despre trecutul acestor locuri pline de istorie şi de mister. Şi vreau să vă spun că aş dori ca tot ceea ce veţi dezbate azi aici, toate concluziile pe care le veţi face şi cu care vă veţi pune de acord să se regăsească într-o viitoare monografie a Ţării Oaşului- pentru ca toţi oşenii să ştie cine le sunt părinţii, care le este istoria”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

Aceasta a precizat că oraşul Negreşti Oaş are de anul trecut o monografie, prima de altfel, însă prea puţine localităţi din Ţara Oaşului au o astfel de carte de căpătâi, deşi ar merita-o cu prisosinţă. ”Chiar şi monografia Negreştiului este perfectibilă şi cred că, cu ajutorul dvs, vom reuşi să o aducem la zi. Îi dau această temă domului director Remus Vârnav şi specialiştilor din zonă prezenţi azi aici. Cred că nu ar fi rău să continuăm cu editarea unei monografii a Ţării Oaşului, pentru că primul punct într-un proiect serios de promovare a zonei, atât de necesar, ar trebui să pornească de la ceea ce suntem. Şi cum să ştim ce suntem, când nu ne ştim foarte bine trecutul? De aceea vă îndemn ca în aceste două zile în care vă prezentaţi cercetările să vă gândiţi serios la această propunere a mea de a realiza împreună o amplă monografie a acestei zone”, i-a rugat Fedorca pe invitați.

La colocviu au participat profesorul universitar dr. Doru Radosav, de la Facultatea de istorie şi filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi pe conf. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decanul aceleeaşi facultăţi, ambii distinse personalităţi ale cercetării istorice din ţara noastră, şi legaţi, prin viaţă şi activitate, de ţinuturile sătmărene şi oşeneşti. Amintim apoi pe cei care şi-au legat numele în ultimii ani de cercetări ştiinţifice şi de cărţi dedicate culturii şi civilizaţiei populare din Ţara Oaşului: conf. univ. dr. Marin Ilieş, de la Facultatea de Geografie a Universităţii Babeş-Bolyai, Extensia din Sighetu Marmaţiei, dr. Dacian Ovidiu Molnar, istoric (Bucureşti), dr. Corina Iosif, cercetător la Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române din Cluj-Napoca, prof. Doina Molnar, folclorist (Tarna Mare), prof. Iacob Pop, etnolog (Bixad), dr. Grigoruţ Vasile Zsolt, istoric (Alba Iulia), prof. Vasile Conioşi Meşteşan (Tarna Mare), prof. Ioan Nistor (Satu Mare), prof. Ovidiu Hotcă (Negreşti-Oaş).

De la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport a Universităţii din Oradea, a participat lectorul univ. dr. Vasile Grigore Gherman, născut în Ţara Oaşului şi colaborator al muzeului nostru. Un grup de cercetători, istorici şi muzeografi au fost prezenți și de la Muzeul Judeţean Satu Mare: dr. Liviu Marta, dr. Claudiu Porumbăceanu, dr. Paula Virag, Diana Iegăr şi Marius Baloş. Tot din Satu Mare participă şi dr. George Vulturescu, scriitor şi filolog, dr. Kiss Imola, istoric de artă, drd. Gheorghe Toduţ, istoric.

Nu în ultimul rând organizatorii colocviului au invitat profesori, în special de istorie, de la şcoli din Ţara Oaşului, urmărindu-se discutarea unor viitoare colaborări.

Cea de-a 61-a ediție a tradiționalei serbări câmpenești „Sâmbra Oilor” va avea loc duminică, 7 mai 2017. Primăria și Consiliul Local al orașului Negrești-Oaș și Casa Orășenească de Cultură Negrești-Oaș se află printre organizatori, alături de Prefectura Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare și de Primăria Certeze.

Sâmbra oilor este cea mai reprezentativă sărbătoare pastorală a oșenilor ce… Citeşte

Consiliul Lsedinta CL Negresti Oas aprobare buget 2017ocal al oraşului Negreşti-Oaş a aprobat, în şedinţa ordinară din 28 aprilie 2017, acordarea unui număr de 43 de burse sociale şi 148 de burse de merit pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat din oraș.

Decizia a fost luată la propunerea primarului Aurelia Fedorca, urmând ca elevii care întrunesc criteriile să primească o… Citeşte

Negreștenii vor colecta separat deșeurile, în sistem dual, în două fracții – FRACȚIE UMEDĂ și USCATĂ, din data de 1 mai 2017.  Primăria orașului Negrești-Oaș și operatorul de salubrizare SC Cleanman SRL a demarat o amplă campanie de informare și de conștientizare în rândul populației, sub sloganul ”Un oraș mai curat începe de la tine!”.

 Colectarea selectivă în sistem dual este… Citeşte

Comments are closed.