Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea


La Negreşti-oaş se pun bazele dezvoltării turismului cultural

September 22, 2012 @ 20:00


Muzeul Negreşti Oaş a găzduit sâmbătă, 22 septembrie, colocviul “Arta meşteşugarilor în civilizaţia rurală în zona Codru şi zona Oaş – judeţul Satu Mare”, cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului. La manifestarea organizată de Direcția pentru Cultură Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Muzeul Judeţean, Muzeul Ţării Oaşului şi Muzeul Oraşului Tăşnad au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, George Vulturescu, directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, directorul Muzeului Orăşenesc Negreşti Oaş, Remus Vârnav, respectiv specialiști etnografi și muzeologi.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a declarat că va sprijini Muzeul Județean pentru a realiza o bază de date cu meșteșugarii din județ, care vor fi sprijiniți să participe la cât mai multe târguri de profil din județ și din țară. Totodată, președintele Consiliului Judeţean a anunţat că vor fi alocate fonduri pentru renovarea caselor muzeu din județ. ”Cine ar fi crezut că Muzeul satului de la Măriuș va mai fi deschis? A fost renovată Cetatea de la Ardud, Castelul de la Carei, vom renova casele memoriale Vasile Lucaciu și Ady Endre, vrem ca prin conservarea tradițiilor acestui județ să promovăm turismul. Doresc să realizez o monografie a județului pentru a scoate în evidență valorile acestui județ. Trebuie să ieşim cu ceva în evidenţă, să nu mai fim confundaţi cu judeţul Maramureş. Vrem să se ştie că atunci când vorbim de nord-vestul României, vorbim de judeţul Satu Mare”, a afirmat Adrian Ștef.

La rândul său, directorul Direcției pentru Cultură, George Vulturescu, a declarat că dorește ca muzeele din județ să adune cât mai multe din obiectele realizate în trecut de meșteșugarii satelor din județ. “Trebuie să avem grijă ca aceste meşteşuguri tradiţionale să nu dispară, iar tematica din acest an a Zilei Patrimoniului European vine în sprijinul acestui demers. Este important să ne păstrăm aceste meşteşuguri şi în contextul dezvoltării turismului în judeţ”, a precizat George Vulturescu. Acesta a mai precizat că tema evenimentului din acest an este una dintre cele mai cuprinzătoare, “ilustrând tradiţii valoroase ale locului în dezvoltarea economică a comunităţilor şi pun în lumină beneficiile promovării meseriilor tradiţionale, a produselor ca brand local în promovarea turismului cultural. Ca şi în alte judeţe ale ţării, cultura rurală din ţinuturile sătmărene, cum ar fi Ţara Oaşului, Codru, Valea Someşului, este purtătoarea unor funcţii motrice, creatoare, care au însoţit şi impulsionat dezvoltarea economică şi spirituală a comunităţilor”.

Primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, a ţinut să le mulţumească tuturor celor implicaţi în păstrarea identităţii româneşti şi a tradiţiilor. “Trebuie să spun, în calitate de primar, că suntem mândri de tot ceea ce se face la Muzeul în aer liber, la Muzeul Oraşului Negreşti Oaş, suntem mândri de tot ceea ce face colectivul condus de către directorul Remus Vârnav. Cu ocazia acestui eveniment ţin să vă felicit pentru manifestarea aceasta şi este un lucru extraordinar că se promovează cultura tradiţională, meşteşugurile. În alte ţări am observat cum se promovează meşteşugurile tradiţionale. Oamenii din zona noastră trebuie încurajaţi să se reapuce de aceste meşteşuguri, pentru că aduc nu doar plus valoare ci chiar pot să îşi câştige existenţa cu ele”, a declarat primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca.

Sfintele Sărbători ale Paștelui ne oferă plăcutul prilej de a ura tuturor negreştenilor, de acasă şi de pretutindeni, sănătate, fericire, bucurii, pace şi linişte sufletească, putere pentru a depăşi greutăţile.

Sărbători binecuvântate!

Primar Aurelia Fedorca

Viceprimar Constantin Fanea

La Complexul Valea Măriei a avut loc vineri premierea laureaților Olimpiadei Naţionale de Matematică 2018 – Juniori.  Gazdele evenimentului au fost primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, și inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, Călin Durla.

La eveniment au participat cei 176 elevi de clasele V-VI, cei mai buni pe care îi are România în acest moment, care s-au… Citeşte

lidl negresti oasArgumentare: Pe terenurile cu nr cadastrale 100077, 100067, 100626 , situate în intravilanul orașului Negrești Oaș, Str. Victoriei, nr. 76-80, beneficiarul dorește realizarea acestei investiții.

Beneficiar: S.C. LIDL ROMANIA S.C.S.

PUBLICUL ESTE INVITAT SĂ TRANSMITĂ OBSERVAȚII ȘI PROPUNERI privind intenția de elaborare a planului urbansitic zonal până la data de 19.04.2018.
Persoana responsabilă cu informarea și consultarea… Citeşte

Comments are closed.