Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea


Muzeul Ţării Oaşului: Oamenii de cultură au evocat personalitatea remarcabilă a pictorului Ion Popdan

February 10, 2013 @ 16:08


Vineri după-amiaza a fost vernisată la Muzeul “Ţării Oaşului” din Negreşti Oaş o expoziţie de pictură retrospectivă Ion Popdan. La evenimentul care a avut loc la Galeria de Artă „Dr. Mihai Pop” au participat mai mulţi intelectuali sătmăreni, alături de oameni de cultură negreşteni. Pe simezele de la Negreşti-Oaş au fost expuse 58 de lucrări, curatorii expoziţiei fiind Dorel Petrehuş şi Brăduţ Popdan.

Despre omul şi personalitatea lui Ion Popdan au vorbit directorul Muzeului Ţării Oaşului, Remus Vârnav, directorul Direcţiei pentru Cultură, George Vulturescu, poetul Ion Nistor, profesorul Gheorghe Gheorghiade, pictoriţa Cristina Gloria Oprişa, Ştefan Haiduc, Ovidiu Suciu şi alţii.

Discursurile rostite au conturat o virtuală statuie a intelectualului rasat Ion Popdan. S-a remarcat prospeţimea, varietatea lucrărilor expuse – mărturii ale unor variate expresii plastice, ale unor repetate apeluri obsesive la istorie pe care le-a cultivat pictorul, în inclusiv aşa-zise “Naturi moarte”, ce păreau ca reînviate, a portretelor – adevărate arheologii, incursiuni în psihologia modelelor; compoziţiile de amplă anvergură – precum Menumorut, în care artistul mărturisea că a “construit lucrarea prin 7 straturi succesive de culoare, în care a apelat inclusiv la lumini şi umbre sugestive.

A fost realizat cu acest prilej şi un microalbum, cu câteva imagini şi date semnificative. Manifestarea s-a constituit într-un pios omagiu adus uneia dintre cele mai reprezentative personalităţi ale culturii şi artei sătmărene, unui om-model pentru tânăra generaţie.

Personalitate remarcabilă a artei şi culturii sătmărene din perioada ultimelor decenii ale secolului trecut, Ion Popdan s-a născut la 27 mai 1935 în comuna Ardud din judeţul Satu Mare. În anul 1959 a absolvit Institutul Teologic cu grad universitar din Sibiu, iar apoi a urmat studii libere de pictură, dedicându-şi în continuare viaţa artei şevaletului. A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici, iar timp de 24 de ani a fost profesor de pictură şi de istoria artei la Şcoala Populară de Artă din Satu Mare. A avut 12 expoziţii personale şi a participat la numeroase expoziţii judeţene şi naţionale. A expus şi în câteva expoziţii internaţionale (Olanda, Germania, Ucraina, Ungaria).
Pe lângă pictură a abordat şi grafica, gravura şi ex-librisul. A scris şi a publicat cronici plastice, studii de estetică, precum şi un album consacrat graficianului amator Vasile Ionici din Cămârzana. A scris şi versuri, iar din numeroasele sale manuscrise Editura „Dacia” din Cluj-Napoca i-a editat post mortem volumul „Blestemul de a fi munte”(2001).

 

Primăria orașului Negrești Oaș organizează concurs pentru ocuparea a două posturi vacante  în regim contractual pe perioadă nedeterminată – cu respectarea prevederilor HG nr.286/2011

  1. Muncitor calificat, grad I – în cadrul Serviciului Centrul Social pentru Vârstnici – post studii medii.
  2. Inspector, grad II – în cadrul Compartimentului Registratură-Petiții – post studii medii

Condițiile generale de ocupare a unui post sunt cele prevăzute de art.3… Citeşte

Primăria orașului Negrești Oaș, județul Satu Mare organizează concurs de recrutare pentru ocuparea unui post vacant în regim contractual pe perioadă nedeterminată,

  1. Consilier, grad II – în cadrul Centrului de Afaceri – post studii superioare.

Condițiile generale de ocupare a unui post sunt cele prevăzute de art.3 din HG nr.286/2011 – pentru aprobarea Regulamentului –cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar… Citeşte

DOCUMENTAȚIA P.U.Z. – CONSTRUIREA UNEI PLATFORME PENTRU AMPLASAREA STATIEI DE PREPARARE A BETONULUI SI CONFECTIONARE PREFABRICATE DIN BETON “,  în jud. Satu Mare, loc. Negresti Oas, str. I. Creangă,  extras C.F. 107474, nr. Cad. 107474, CF 109515, nr. cad. 109515.

 Amplasament:  – Negrești Oaș, Str. I. Creanga

Beneficiar      :  – POPA IOAN si POPA ANA

Proiectant      : –  SC ART PLAN PROJECT SRL

            Document&nbsp… Citeşte

Comments are closed.