Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea


Orașul Negrești-Oaș s-a înfrățit cu localitatea Alter do Chão din Portugalia

September 27, 2016 @ 16:00

semnare-parteneriat-de-infratire-no-_alter-do-chaoOrașul Negrești-Oaș a perfectat marți, 27 septembrie 2016, parteneriatul de înfrățire cu localitatea portugheză Alter do Chão din Portugalia, o localitate în care trăiește o comunitate importantă de români, inclusiv cetățeni din zona Oașului și a Sătmarului. Protocolul de înfrățire a fost semnat marți, de la ora 10.00, în sala mare de ședințe a Primăriei Negrești-Oaș.

Primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, a declarat, înainte de semnarea parteneriatului de înfrățire, că își dorește dezvoltarea relațiilor economice, culturale și turistice între cele două localități, dar și un schimb de experiență între administrații și cetățeni.

„Sunt extrem de bucuroasă că reușim, astăzi, să consolidăm colaborarea noastră, iar prin înfrățirea dintre Negrești-Oaș și Alter do Chao ne propunem să dezvoltăm relații economice, culturale și turistice, să avem schimburi de experiență între administrații și între cetățeni din toate categoriile sociale. L-am cunoscut pe domnul primar Joviano Martins Vitorino la începutul acestui an, prin intermediul unei sătmărence stabilită în Portugalia, profesoara de istorie Angelica Supler, cea care le predă portughezilor un curs de limbă, cultură și civilizație românească. Am vizitat orașul în luna februarie și am fost încântată de ceea ce am văzut. Am apreciat frumusețea acestui orășel, capacitatea administrativă și munca susţinută a Consiliului Local şi a Primăriei, respectul pentru promovarea tradiţiilor locale pe care nu l-am întâlnit în multe locuri, precum şi grija deosebită pentru viitorul copiilor”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

Edilul Negreștiului a mai adăugat că înfrățirea între cele două localități va fi o punte de legătură între românii de acasă și cei din Portugalia.

„Consider că cele două localităţi au multe puncte în comun, pe lângă originea latină comună a celor două națiuni și atenția pentru îndeletnicirile tradiționale, încât este natural să ne înfrăţim. Acest parteneriat ne oferă nu doar schimburi de opinii pe diverse probleme, ci și posibilitatea de a înțelege mai bine problemele românilor care trăiesc în Portugalia. Este o punte de legătură pentru românii stabiliți în regiunea portugheză și cei de acasă”, a completat Aurelia Fedorca.

Primarul din localitatea Alter do Chão, Joviano Martins Vitorino, a punctat că înfrățirea este benefică atât din punct de vedere cultural, economic și turistic, cât și pentru a putea accesa fonduri europene. Reprezentantul comunității purtugheze a adăugat că relația de prietenie va apropia cele două popoare și a invitat negreștenii să viziteze localitatea Alter do Chão.

„Încă din anul 2004 am primit în orașul nostru cetățeni din Negrești-Oaș și din zonă, și am încercat să consolidăm relațiile cu ei. În ultimul an am organizat un festival doar pentru români și chiar am reușit să introducem în școlile noastre studiul culturii românești. Astfel am ajuns la semnarea acestui parteneriat de ordin cultural, economic și turistic, dar și pentru a profita de programele de finanțare oferite de Uniunea Europeană. Obiectivul principal al acestui parteneriat este valorificarea culturii tradiționale din localitățile noastre, dar și realizarea unui schimb de cultură și tradiții. Cred că relațiile dintre noi vor întări legătura de prietenie a popoarelor noastre. Vă invit să vizitați localitatea noastră!”, a declarat primarul Joviano Martins Vitorino.

După semnarea parteneriatului, delegația portugheză a vizitat Liceul Teoretic din oraș, Catedrala Ortodoxă, Biserica Greco Catolică și Biserica Veche, dar și Galeriile de artă „Dr. Mihai Pop” de la Muzeul Țării Oașului. De la ora 13.00, delegația portugheză a vizitat Muzeul în Aer Liber, acolo unde au avut loc demonstrații de olărit, vultoare și moară, expoziție meșteșugărească Țara Oașului oferită de Floare Finta – Tezaur Uman Viu și de luminătorii satului Floare Hotca, Ana Mare, Maria Finta, dar și un moment oșenesc cu Maria Tripon, ceterașii și ansamblurile folclorice „Oașul” și „Sânzienele”. Vizita în Muzeu s-a încheiat cu o masă tradițională, după care delegația portugheză a vizitat zona turistică Luna Șes.

Înfrățirea dintre cele două localități a fost perfectată cu sprijinul Ambasadei României în Portugalia.

Alter do Chão, o municipalitate de aproximativ 4000 de locuitori, dintre care 100 de români, este situată în estul regiunii Alentejo, la frontiera cu Spania, celebră pentru crescătoriile de bovine, pentru producția de măsline și de vin precum și pentru stațiunea arheologică din perioada romană.

pesta porcinaStimaţi cetăţeni,

Având în vedere riscul ridicat de pătrundere în judeţul Satu Mare a PESTEI PORCINE AFRICANE atât din Ucraina cât şi din Ungaria, ca urmare a notificării unui caz pozitiv la mistreţi în data de 16 mai 2018, în regiunea Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria, la aproximativ 1 km de graniţă cu Ucraina şi la 50 de km fată de… Citeşte

STIMAŢI CETĂŢENI!

În urma arderilor necontrolate care s-au produs pe raza judeţului nostru, respectiv a incendiilor  de vegetaţie uscată şi celor de resturi vegetale pe suprafeţe mari, punându-se în primejdie viaţa şi gospodăriile cetăţenilor, dorim să vă atragem atenţia cu privire la măsurile de prevenire a incendiilor pe timpul acţiunilor de ardere a miriştilor, gunoaielor, deşeurilor şi  a altor materiale combustibile, precum şi a vegetaţiei uscate că:

    Revedere emoţionantă, multe îmbrăţisări, lacrimi şi zâmbete la întâlnirea generaţiilor de la Liceul Teoretic. La întâlnire au participat un număr mare de absolvenți din cele trei promoții, dintre care mulți veniți din diferite părți ale lumii.

    Neputând fi prezentă la eveniment, primarul Aurelia Fedorca le-a urat ”bun venit acasă tuturor absolvenților” prin viceprimarul Constantin Fanea.

    ”Dumneavoastră sunteți dovada că școala… Citeşte

    Comments are closed.