Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Buletin Informativ – august 2016

Layout 1

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea


Români de pretutindeni uniți sub semnul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, la Chișinău

July 7, 2016 @ 12:30

1În perioada 30 iunie – 4 iulie 2016, la Chişinău, s-au desfășurat festivalurile internaţionale „Ştefan cel Mare şi Sfânt” (ediţia a III-a) și „Întâlniri bucovinene” (a XXVII-a ediţie). Au participat grupuri și ansambluri folclorice din cinci ţări – România, Moldova, Estonia, Ucraina, Polonia – ținuturile sătmărene fiind reprezentate de interpreta Maria Tripon, instrumentiștii Vasile Solomon și Vasile Pop, meșteșugarii Gheza și Emma Istvanfi, alături de reprezentantul primarului orașului Negrești-Oaș, Mihai Big, jurnalistul Carol Koka și managerul cultural Natalia Lazar.

În fiecare seară, pe scena amplasată în Parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt” au evoluat ansamblurile participante în cadrul festivalurilor, aducând în fața publicului spectator crâmpeie din muzica și dansul reprezentative pentru zonele etnografice de proveniență. Ceterașii din Oaș și Maria Tripon au prezentat specificul folclorului oșenesc, fiind răsplătiți pentru interpretare cu aplauze și diplome de excelență.

În 2 iulie, la statuia marelui domnitor Ștefan au fost depuse jerbe și flori și un sobor de preoți în frunte cu PS Antonie de Orhei, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, a desfășurat ceremonialul religios, cunoscut fiind faptul că, în semn de aleasă cinstire și prețuire, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut pe voievodul Ștefan în rândul sfinților: …de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor Voievodul Ștefan cel Mare al Moldovei să fie pomenit laolaltă cu bărbații cei cuvioși și Sfinți ai Bisericii, cinstindu-se cu slujbe și cântări de laudă în ziua de 2 iulie, fiind înscris în sinaxar, cărțile de cult și calendarul Bisericii noastre cu numele Dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. (Tomosul de canonizare a Sfântului Ștefan cel Mare)

Apoi, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, s-a desfășurat simpozionul cultural-istoric „Ștefan cel Mare și Sfânt – ctitor de neam și țară. Destinul devenirii noastre”, la manifestare participând profesori universitari și cercetători, elevi, un public dornic să afle date despre această figură luminoasă a istoriei românilor, Ștefan cel Mare și Sfânt, care a rămas în conștiința neamului ca un mare conducător de stat, bun strateg, cu abilități diplomatice, protector al culturii și apărător al ortodoxiei.

Un moment special l-a constituit demonstrația de olărit susținută cu multă măiestrie de meșteșugarii din Oaș, familia Istvanfi, care au dat viață lutului și au împărtășit din experiența lor tuturor celor curioși, preponderent copii, aceștia întrecându-se în a decora vase miniaturale de lut.

Membrii delegației sătmărene, în afara spectacolelor susținute în fiecare seară, au avut întâlniri cu frații de peste Prut, au vizitat lăcașuri de cult și obiective culturale, au făcut cunoștință cu urmașii voievodului Ștefan încrezători în idealul de unire cu țara-mamă.

Evenimentele au fost organizate de către Centrul Cultural European „Dacia”, prin implicarea inimoasei președinte Viorica Oprea, iar participarea reprezentanților Țării Oașului la Chișinău a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Primăria și Consiliul local Negrești-Oaș, în special al d-nei primar Aurelia Fedorca, un neobosit susținător al valorilor culturale și spirituale ale neamului românesc.

Am transmis un mesaj de suflet românilor din Moldova și, totodată, salutul oșenilor și am pus bazele unor parteneriate culturale între instituțiile de cultură din Negrești-Oaș și organizații similare din Chișinău, în scopul promovării patrimoniului cultural și al conservării și afirmării identității etnice, lingvistice, culturale și religioase a românilor de pretutindeni. (Dr. Natalia Lazar)

Avem placerea de a va informa ca firma dumneavoastra este invitata sa participe la procedura de achizitie directa pentru atribuirea contractului de lucrări ”Reparații curente spații de joacă Parc Central Negrești-Oaș”.

1. Autoritatea contractanta: Orasul Negresti Oas, cu sediul in localitatea Negresti Oas, str. Victoriei, nr. 95-97, telefon/fax 0261-854845, cod fiscal 3963951

2. Procedura de atribuire aplicata: “Achizitie directa” in conformitate cu prevederile art 7 alin 5 din… Citeşte

Avem placerea de a va informa ca firma dumneavoastra este invitata sa participe la procedura de achizitie directa pentru atribuirea contractului de lucrări ”Amenajarea apelor pluviale pe strazile din Negresti Oas(Str.Padurii,Valtori,Borcutului,Motilor(tronson str.Turului-str.Mihai Eminescu)”.

1. Autoritatea contractanta: Orasul Negresti Oas, cu sediul in localitatea Negresti Oas, str. Victoriei, nr. 95-97, telefon/fax 0261-854845, cod fiscal 3963951

2. Procedura de atribuire aplicata: “Achizitie directa” in conformitate cu prevederile art 7 alin… Citeşte

Orașul Negrești-Oaș își deschide porțile la sfârșitul acestei săptămâni pentru cel mai mare eveniment al anului, Festivalul Zestrea Oașului, pregătindu-se să primească o mulțime de oaspeți din țară și din străinătate. 

După trei săptămâni în care în Negrești-Oaș au fost organizate mai multe manifestări de ținută, precum Zilele Medicale ale Țării Oașului, Târgul Tradițional ”Produs de Maramureș și Oaș”, Concursul național… Citeşte

Comments are closed.