Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea


Români de pretutindeni uniți sub semnul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, la Chișinău

July 7, 2016 @ 12:30

1În perioada 30 iunie – 4 iulie 2016, la Chişinău, s-au desfășurat festivalurile internaţionale „Ştefan cel Mare şi Sfânt” (ediţia a III-a) și „Întâlniri bucovinene” (a XXVII-a ediţie). Au participat grupuri și ansambluri folclorice din cinci ţări – România, Moldova, Estonia, Ucraina, Polonia – ținuturile sătmărene fiind reprezentate de interpreta Maria Tripon, instrumentiștii Vasile Solomon și Vasile Pop, meșteșugarii Gheza și Emma Istvanfi, alături de reprezentantul primarului orașului Negrești-Oaș, Mihai Big, jurnalistul Carol Koka și managerul cultural Natalia Lazar.

În fiecare seară, pe scena amplasată în Parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt” au evoluat ansamblurile participante în cadrul festivalurilor, aducând în fața publicului spectator crâmpeie din muzica și dansul reprezentative pentru zonele etnografice de proveniență. Ceterașii din Oaș și Maria Tripon au prezentat specificul folclorului oșenesc, fiind răsplătiți pentru interpretare cu aplauze și diplome de excelență.

În 2 iulie, la statuia marelui domnitor Ștefan au fost depuse jerbe și flori și un sobor de preoți în frunte cu PS Antonie de Orhei, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, a desfășurat ceremonialul religios, cunoscut fiind faptul că, în semn de aleasă cinstire și prețuire, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut pe voievodul Ștefan în rândul sfinților: …de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor Voievodul Ștefan cel Mare al Moldovei să fie pomenit laolaltă cu bărbații cei cuvioși și Sfinți ai Bisericii, cinstindu-se cu slujbe și cântări de laudă în ziua de 2 iulie, fiind înscris în sinaxar, cărțile de cult și calendarul Bisericii noastre cu numele Dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. (Tomosul de canonizare a Sfântului Ștefan cel Mare)

Apoi, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, s-a desfășurat simpozionul cultural-istoric „Ștefan cel Mare și Sfânt – ctitor de neam și țară. Destinul devenirii noastre”, la manifestare participând profesori universitari și cercetători, elevi, un public dornic să afle date despre această figură luminoasă a istoriei românilor, Ștefan cel Mare și Sfânt, care a rămas în conștiința neamului ca un mare conducător de stat, bun strateg, cu abilități diplomatice, protector al culturii și apărător al ortodoxiei.

Un moment special l-a constituit demonstrația de olărit susținută cu multă măiestrie de meșteșugarii din Oaș, familia Istvanfi, care au dat viață lutului și au împărtășit din experiența lor tuturor celor curioși, preponderent copii, aceștia întrecându-se în a decora vase miniaturale de lut.

Membrii delegației sătmărene, în afara spectacolelor susținute în fiecare seară, au avut întâlniri cu frații de peste Prut, au vizitat lăcașuri de cult și obiective culturale, au făcut cunoștință cu urmașii voievodului Ștefan încrezători în idealul de unire cu țara-mamă.

Evenimentele au fost organizate de către Centrul Cultural European „Dacia”, prin implicarea inimoasei președinte Viorica Oprea, iar participarea reprezentanților Țării Oașului la Chișinău a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Primăria și Consiliul local Negrești-Oaș, în special al d-nei primar Aurelia Fedorca, un neobosit susținător al valorilor culturale și spirituale ale neamului românesc.

Am transmis un mesaj de suflet românilor din Moldova și, totodată, salutul oșenilor și am pus bazele unor parteneriate culturale între instituțiile de cultură din Negrești-Oaș și organizații similare din Chișinău, în scopul promovării patrimoniului cultural și al conservării și afirmării identității etnice, lingvistice, culturale și religioase a românilor de pretutindeni. (Dr. Natalia Lazar)

Mii de persoane au participat duminică la concertele oferite de trupa Phoenix și Carla`s Dreams în a doua seară de manifestări a Zilelor Orașului Negrești-Oaș, iar în final s-au bucurat împreună și au aplaudat superbele focuri de artificii.

Zilele Orașului Negrești-Oaș au continuat duminică seara, de la ora 18.00, cu un medalion folcloric Nicu Pop și Sorin Cucu, urmat de un… Citeşte

Un număr de 15 de cupluri care au împlinit în acest an 50 de ani de căsătorie au fost premiate duminică, 19 august 2018, în cadrul manifestărilor organizate de Zilele Orașului – „Zestrea Oașului”.

Momentul festiv a avut loc duminică, 19 august 2018, de la ora 19.00, pe scena amenajată pe stadion. Fiecare cuplu a primit din partea Primăriei și… Citeşte

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat duminică, 19 august 2018, la Negrești-Oaș, la sesiunea interactivă de consultări cetățenești privind viitorul Uniunii Europene, având ca tematică „Europa valorilor comune“, unul dintre pilonii viitoarei agende a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimentul, organizat de Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul European din România, în parteneriat cu Primăria și Consiliul… Citeşte

Comments are closed.