Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea


Rostiri încununate din Țara Oașului – în ritual de Sânzâiene la Muzeul Țăranului Român din București

June 30, 2015 @ 18:59

rostiri incununate din tara oasului (2)Sâmbătă, 27 iunie, ora 19, la Muzeul Național al Țăranului Român, în Clubul Țăranului, a avut loc lansarea cărții O hermeneutică transdisciplinară a Evangheliei după Toma, apărută la Editura Curtea Veche, București, 2014 și prezentată de dr. Virgil Ștefan Nițulescu – director general al Muzeului Național al Țăranului Român și Cătălin Sturza – jurnalist cultural, doctor în litere, cu un prolog muzical contemporan al compozitorului Nicolae Brânduș, prezent la manifestare.

Acest moment a prilejuit autoarei, Mihaela Grigorean, originară din Țara Oașului, construirea unui dialog esențial între diverse forme de exprimare a filonului cultural și spiritual oșenesc, atât de bogat în sensuri și semnificații ivite de la începuturile lumii și durabile încă prin însemnele artistice ale universului oșenesc de azi. Din timpuri străvechi și până azi, Țara Oașului s-a distins prin însemnele care-i conferă unicitate și valoare culturală: clopul și straița, țâpuritura și tropotitul, cetera și danțul, portul, steagul și cununa.

Găzduit de Muzeul Național al Țăranului Român, ritualul de Sânzâiene a fost sărbătorit simbolic prin rostiri încununate într-o împletire de simțiri, cugetări și rânduieli ale spiritualității Țării Oașului. Spectatorii, uimiți de frumusețea straielor oșenești, au fost impresionați de firescul, autenticitatea și dăruirea cu care oșenii au reușit să transmită bucuria profundă a păstrării tradiției vii, nealterate, transmisă în chip tainic, în pofida tuturor transformărilor din lumea în care trăim.

Evenimentul, deschis de sunetul străvechi al trâmbiței lui Gheorghe Țope din Bixad care a reașezat în lumină Balada Irincuței, a articulat armonios imaginea reportajului etnografic cu zările oșenești, surprinse inspirat în fotografii de Emilian Moldovan din Bixad. Țâpuritura a fost reprezentată cu cinste de Floarea Renghii din Racșa și interpretată cu virtuozitate și har de o tânără talentată și promițătoare din Lechința, Maria Fușle, care și-a marcat debutul pe scena artistică prin lansarea CD-ului „Măi mândruț cu ochi de mură”. Sala de spectacole a răsunat de struna ceterii lui Dumitru Renghii din Racșa și a lui Mihai Tătar din Trip, alintată de fluierul lui Iacob Fușle din Lechința și zongora lui Grigore Belbe din Turț. Toate aceste rostiri esențiale din universul oșenesc au fost pecetluite în diferite expresii artistice prin lucrările de sinteză expuse de artistul vizual Vasile Pop-Negreșteanu, conferind cu prisosință valoare evenimentului. Atmosfera a fost destinsă de actrița Doina Ghițescu care a prezentat cu umor și spontaneitate un moment de impovizație despre modul de a fi oșenesc, într-un dialog savuros cu Gheorghe Țope din Bixad. Gândul oșenesc a fost întregit de Ioan Belbe din Turț, care a recitat câteva din creațiile sale poetice, mărturisind că acest eveniment a reușit să reunească oameni talentați din sate diferite, însă toți oglindind aceeași suflare oșenească, veche de când lumea. Finalul a fost deosebit, roata feciorilor impresionând prin ritm și vigoare, un tropotit menit a dezmărgini timpul prin cununa de suflete a Universului Oșenesc.

Evenimentul „Rostiri încununate din Țara Oașului – în ritual de Sânzâiene” a fost sprijinit de Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș – Casa orășenească de cultură Negrești-Oaș, fiind întâmpinat de presa culturală bucureșteană și promovat de mass-media: muzeultaranuluiroman.ro, rador.ro, radioromaniacultural.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, agentiadecarte.ro, libersaspun.3netmedia.ro, ceascadecultura.ro, ifestival.ro, curteaveche.ro, it4s.ro. Sponsori au mai fost: S.C. Nova Oas S.R.L Negrsti-Oas si S.C.CONSTRUROM SA – SC BOTIRI SRL (restaurant Bulevard – Baia Mare).

sedinta CL Negresti Oas Consiliul Local Negrești-Oaș a aprobat, vineri, bugetul de venituri și cheltuieli al orașului pentru anul 2018. Bugetul are o valoare de 31.904.810 lei, iar cea mai mare parte a fost direcționată pentru investiții.

Primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, a precizat că bugetul pe 2018 este unul echilibrat, care asigură buna funcţionare a Primăriei şi instituţiilor subordonate (… Citeşte

Primăria Orașului Negrești-Oaș supune consultării publice, în conformitate cu prevederile Legii 273/2006 privind finanțele publice locale, proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2018.

Vă invităm să consultați proiectul de buget și lista obiectivelor de investiții pe următoarele linkuri și să veniți cu propuneri.

Proiectul bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2018

PRIMĂRIA ORAȘULUI NEGREȘTI OAȘ cu sediul în Negrești Oaș, str. Victoriei nr. 95-97, în calitate de titular al proiectului „Îmbunătățirea serviciilor medicale  în Nyirbator și Negrești Oaș, dezvoltând infrastructura de sănătate și serviciile comune”, constând in construirea unui Centru de sănătate în Negrești Oaș, zona Luna Șes, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Satu Mare în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului… Citeşte

Comments are closed.