Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea


Schimb de tineri din 4 țări la Negrești-Oaș. Tema proiectului din acest an: solidaritate cu refugiații

September 4, 2017 @ 16:35

La sediul Primăriei Orașului Negrești-Oaș a avut loc luni un ”Schimb de tineri” din România, Polonia, Bulgaria, Ucraina în cadrul proiectului cu titlul “Together in Solidarity”, realizat în cadrul programului european Erasmus+ și, implementat de Asociația pentru Sprijin și Dezvoltare Comunitară Țara Oașului, coordonată de preotul Radu Vasile Rusu.

Cei 29 de tineri au participat luni la sediul Primăriei la conferința finală a proiectului , unde au discutat despre combaterea discriminării și găsirea de soluții privind criza refugiaților la nivel european, aceasta fiind tema principală a proiectului din acest an.

 

Reproducem comunicatul de presă al organizatorilor, Asociația pentru Sprijin și Dezvoltare Comunitară Țara Oașului, de pe lângă Parohia Ortodoxă Tur.

Proiectul cu titlul “Together in Solidarity” este un Schimb de Tineri în cadrul Programului European Erasmus+ , care se desfășoară pe durata a 9 zile: 27 august -05 septembrie ,la TUR-Negrești Oas, și este organizat de Asociatia pentru Sprijin si Dezvoltare Comunitara Tara Oasului, de pe langă Parohia Ortodoxă Tur. Acest proiect este finantat de Uniunea Europeana. 

 

În ultimii ani in Europa s-a instaurat așa numita ,,criza refugiaților”. Ca urmare a acestei migrații, societatea este împărțită în două: cei care încurajează găzduirea acestora și crearea de condiții favorabile unui trai decent și sigur, și cei care militează împotrivă. Având în vedere că este o situație actuală cu care se confruntă Europa iar noi ca și organizație aflată sub aripa bisericii în rândul careia sunt înrolați tineri cu principii morale și creștin-religioase dar si cu responsabilități de abordare și soluționare a unor astfel de fenomene care macină societatea de azi și așa segregată de multe alte cauze, ne-am gândit ca acest proiect să reunescă tineri din mai multe țări,de mai multe culturi,religii și principii, care să dezbată această tematică, precum și principiile non-discriminării, diversității si egalității de șanse,a toleranței si purtării de grijă față de aproapele, ca om,fie el chiar de alt neam și sădirea sentimentului de dragoste creștină,escaladând preconcepții,ego-uri egoiste,separatisme și izolări interumane.Desigur toate astea în contextul unei minime acceptări si însușiri responsabile a unor coduri de etică si morală a celeilalte părti si anume imigranți.

Obiectivul general al proiectului este combaterea discriminării si găsirea de soluții privind criza refugiaților la nivel european.

Participanții mobilității în numar de 29 de tineri sunt selectați în principal din localitățiile unde se află sediile organizațiilor, dar aplicațiile vor fi deschise și pentru tinerii din alte regiuni ale țărilor partenere respective. În proiect vor fi implicați tineri participanți din 4 țări :Polonia,Bulgaria,Ucraina si bineinteles tara gazdă, România.Din cei 29 de participanți, 25 vor avea vârste cuprinse între 13 și 18 ani, iar cei 4 lideri de grup vor avea minim 18 ani împliniți.

Metodologia folosită a fost bazată pe metode non-formale de învațare, precum: dezbateri, brainstorming, sesiuni de reflectare, jocuri, discuții libere.
Comunicarea în liba engleză a tuturor participanților a sporit considerabil competențele lingvistice ale acestor tineri participanți la proiect.

Pe lângă tematica central a proiectului,tinerii au avut șansa să socializeze,să-și cunoască unii altora tradițiile și obiceiurile naționale prin activitățile de seri culturale tradiționale expuse de fiecare grup național participant la schimb.Ca de altfel tocmai ideea de scimb,este schimbul de idei,concepte de viață și trăire tinerescă,împărtășirea și expunerea propriilor idei și opinii dar și acceptare și asimilarea de noi cunoștințe,practici și experimente de învățare și trăire personală dar mai ales comunitară și solidară.

Deasemenea prin acest proiect s-a generat cooperarea între organizații de tineret din Europa și s-a inițiat promovarea valorilor europene precum: libertatea de exprimare,egalitatea de șanse și implicarea cetățenească activă a tinerilor.

Încheierea oficială a proiectului are loc la data de 04.09.217, orele 12,00 AM, printr-o conferință la care alături de tinerii participanți sunt invitați: presa locală, autorități locale și cadre și reprezentanți ai Educației și Învățământului Școlar.

Coordonator al proiectului este preotul Radu Vasile Rusu.

O delegație din Germania condusă de Klaus Pavel – prefectul Landului Baden-Württemberg, districtul Ostalb, și formată din mai multe autorități locale, a fost primită azi la Negrești-Oaș de primarul Aurelia Fedorca. Delegația se află în județul Satu Mare pentru a perfecta acordul de înfrățire între cele două zone.

Delegația română a fost formată din senatorul Gabriel Leș, prefectul Darius Filip, preşedintele… Citeşte

Ziua iei 2018Ziua iei, o poveste începută cu primul fir de borangic sau ață, cusut pe o pânza. În noaptea “cerurilor deschise”, de Sânziene, IA este sărbătorită și la Negrești Oaș.

Sărbătoare universală, Ziua Iei, prinde în fiecare an culoare pe unicitatea pieptarului oșenesc, astfel sâmbătă, 23 Iunie 2018, începând cu ora 12:00, la Muzeul în aer liber al Țării Oașului… Citeşte

Primăria Negrești Oaș va efectua, în perioada iunie – septembrie 2018, acţiunea de dezinsecţie şi deratizare pe domeniul public și privat al oraşului. Aceasta se va desfăşura între orele 21.00 – 06.00. În cazul condiţiilor meteorologice nefavorabile, durata prevazută se va decala și/sau prelungi.

Produsele folosite în acțiunea de DEZINSECȚIE și DERATIZARE sunt avizate de Ministerul Sănătății – Comisia Natională a Produselor Biocide, fac parte din grupele Xn respectiv… Citeşte

Comments are closed.