Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Taxele și impozitele locale pentru 2019 vor fi menținute la nivelul din 2018 la Negrești-Oaș. Reduceri de 10% pentru persoanele fizice și pentru firme

Consiliul Local al orașului Negrești-Oaș a aprobat în ședința de vineri, 21 decembrie, taxele și impozitele locale pentru anul 2019. La propunerea primarului Aurelia Fedorca, nivelul impozitelor va rămâne ca și în 2018, urmând să fie făcută doar indexarea cu rata inflației, de 1,3%.

Totodată, consilierii locali au aprobat acordarea unei bonificații de 10% pentru persoanele fizice și pentru societățile comerciale care vor achita integral taxele și impozitele până la 31 martie 2019 în cazul construcțiilor, terenurilor și autoturismelor.

”Am analizat mult situația și cu toate că nu am majorat deloc impozitele din anul 2012, momentul în care am fost investită primar al orașului Negrești-Oaș, nu o vom face nici în acest an. Vom marșa în continuare pe o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, dar și pe atragerea de fonduri guvernamentale și europene pentru realizarea investițiilor, astfel încât să nu împovărăm bugetele negreștenilor”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

”Pentru anul 2019, am propus ca structura impozitelor şi taxelor locale să rămână la nivelul anului 2018, la care se aplică indexarea cu rata inflației pentru anul fiscal anterior, de 1,3%, comunicată pe site-ul Institutului Național de Statistică, conform art.491 al Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, propunându-ne totodată să ridicăm nivelul gradului de încasare, prin demararea şi finalizarea tuturor procedurilor de executare silită pentru impozite şi taxe locale, prin continuarea aplicării de sechestre şi valorificarea bunurilor sechestrate, sumele obţinute fiind contabilizate la partea de venituri proprii, iar pentru amenzi, prin obţinerea de sentinţe definitive de compensare cu muncă în folosul comunităţii”, a precizat primarul Aurelia Fedorca.

Gradul de colectare a impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018, până la sfârşitul lunii noiembrie, este cuprins între 67,6% – 82,9% pentru persoane fizice şi 85,7% – 90,1% pentru persoane juridice, în funcţie de tipul de impozite şi taxe.

Gradul de colectare pe amenzi este de 29,9%, care influenţează în mod negativ gradul de colectare pe totalul veniturilor proprii care includ şi alte impozite şi taxe locale. Deşi pentru colectarea amenzilor s-a parcurs procedura de executare silită, principalul impediment este că acei contribuabili care au amenzi de plată, în cea mai mare proporţie, nu deţin bunuri şi nici conturi bancare.

Serviciul Venituri şi Taxe Locale şi Executări Silite a procedat la emiterea de invitaţii pentru un număr de 1800 persoane, pentru a-i determina să înceapă efectuarea plăţii, găsind şi modalitatea de plată printr-un anganjament lunar, încheindu-se în acest sens aproximativ 350 de anganjamente, în urma cărora s-au încasat suma de 234.000 lei.

În anul 2018, din demersurile făcute pentru recuperarea creanţelor, s-a încasat suma de 1.300.000 lei.

Sari la conținut