Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea


Tradiţia reînvie an de an în Oaş

December 27, 2010 @ 22:16

Într-un decor autentic de iarnă, pe o ninsoare abundentă şi ger, în 27 decembrie a avut loc la Negreşti Oaş cea de a XIII-a ediţie a Festivalului datinilor şi obiceiurilor de iarnă, la care au participat peste 400 de colindători din judeţele Satu Mare şi Maramureş, precum şi din regiunea Zakarpatia din Ucraina. Timp de circa două ore şi jumătate, pe scena de lângă Catedrala Ortodoxă din Negreşti Oaş, pe lângă datinile şi colindele străbune, colindătorii şi-au expus şi portul tradiţional, iar la final, cei mai buni dintre ei au fost premiaţi.

Festivalul de datini de la Negreşti Oaş a început, în jurul orei 12.30, cu parada colindătorilor, de la Muzeul Ţării Oaşului până la Catedrala Ortodoxă. În jurul orei 13.00 a avut loc deschiderea oficială a Festivalului datinilor, când primarul oraşului Negreşti Oaş, Nicolae Bura, alături de directorul Casei de Cultură, Natalia Lazăr, le-a urat bun venit tuturor colindătorilor la cea de a XV-a ediţie a festivalului şi le-a urat mult succes.
Atât la parada colindătorilor cât şi la deschiderea oficială a festivalului au participat circa 200 de persoane, printre care europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu, deputatul PSD de Satu Mare, Gheorghe Ciocan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu, George Vulturescu, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, şi alţi ivitaţi. La un moment dat, a ajuns la festival şi senatorul PSD de Satu Mare, Valer Marian.

Primii care au urcat pe scenă au fost colindătorii de la ansamblurile “Sânzienele” şi “Oaşul” din Negreşti Oaş, coordonate de Maria Tripon, după care fetele de la Ansamblul “Apşencele” din Apşa de Jos, din Ucraina, au prezentat câteva colinde tradiţionale din Maramureşul Istoric. Au urmat, apoi, colindătorii din Târşolţ, micuţii de la Grădiniţa nr. 7 din Negreşti Oaş, Nicolae Sabău şi colindătorii din Cicârlău – Maramureş, Ansamblul Oşencuţa din Călineşti Oaş, Ansamblul Florile Turţului din Turţ, Ansamblul Ciobănaşul din Drăguşeni şi colindători din Bixad, Certeze, Vama, Racşa şi Tur. De asemenea, au mai colindat membrii Ansamblului “Cununiţa” din Satu Mare şi “Ceatăra” din Carei. În total, peste 400 de colindători i-au colindat ieri pe cei care au îndurat ninsoarea şi frigul la Festivalul datinilor de la Negreşti Oaş.

Colindătorii din Tur au luat marele premiu
După ce colindătorii şi-au încheiat misiunea, cei mai buni dintre ei au fost şi premiaţi într-un cadru mai călduros, la pensiunea Diana. Preşedintele juriului, format din Nicolae Bura, Felician Pop şi Natalia Lazăr, a fost profesorul universitar Delia Suiogan, care a declarat că toţi colindătorii s-au prezentat foarte bine, iar jurizarea a fost foarte grea. “Le-a fost frig, dar au cântat din tot sufletul. Asta înseamnă că tradiţia românească nu va muri. Am preferat să dăm premii celor care s-au apropiat de sat şi de tradiţia românească”, a spus preşedintele juriului.

Juriul a decis ca premiul I al Festivalului datinilor de la Negreşti Oaş să fie atribuit colindătorilor din Tur, care în afară de diplomă au primit şi un plic cu 300 de lei. Locul II a fost atribuit Ansamblului “Apşencele” din Apşa de Jos, care au primit un premiu de 250 de lei, treapta a III-a a podiumului fiind ocupată de colindătorii Ansamblului “Ceatăra” din Carei, care au câştigat un premiu de 200 de lei. De asemenea, juriul a mai acordat premii speciale şi premii în bani variind între 100 şi 150 de lei ansamblurilor “Sânzienele” şi “Oaşul”, Ansamblului “Florile Turţului” din Turţ, precum şi colindătorilor din Târşolţ, Dumbrava, Racşa, Călineşti Oaş şi prichindeilor de la Grădiniţa nr. 7 din Negreşti Oaş. Totodată, Ansambul “Cununiţa”, condus de Leontina Dorca, şi colindătorii din Cicârlău, conduşi de Nicolae Sabău, au primit câte un premiu de participare.

Sursa: Gazeta de Nord-Vest

Revedere emoţionantă, multe îmbrăţisări, lacrimi şi zâmbete la întâlnirea generaţiilor de la Liceul Teoretic. La întâlnire au participat un număr mare de absolvenți din cele trei promoții, dintre care mulți veniți din diferite părți ale lumii.

Neputând fi prezentă la eveniment, primarul Aurelia Fedorca le-a urat ”bun venit acasă tuturor absolvenților” prin viceprimarul Constantin Fanea.

”Dumneavoastră sunteți dovada că școala… Citeşte

Proiectul Noaptea Europeană a Muzeelor a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2004, fiind un eveniment de succes desfășurat în marile muzee europene și patronat de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). La nivel naţional, evenimentul Noaptea Muzeelor este organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), al cărei membru este şi Muzeul… Citeşte

Ziua Eroilor a fost marcată joi şi la Negreşti-Oaş printr-un Te Deum oficiat de preoţii din oraş şi depuneri de coroane de flori la Obeliscul Eroilor din parcul central.

La eveniment au participat primarul Aurelia Fedorca, consilieri locali, şefi de instituţii din oraş sau reprezentanţi ai acestora, alături de simpli cetăţeni.

Manifestările au început la ora 12.30 cu intonarea Imnului… Citeşte

Comments are closed.