Raport de activitate 2013
Raport privind starea economică, socială şi de mediu a oraşului Negreşti-Oaş la sfârşitul anului 2013
Primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, a prezentat în cadrul ședinței Consiliului Local de vineri, 30 mai, Raportul privind starea economică, socială şi de mediu a oraşului Negreşti-Oaş la sfârşitul anului 2013. Reproducem integral raportul de activitate:
Anul 2013 a însemnat pentru Negreşti-Oaş finalizarea unor investiţii importante pe care negreştenii le aşteaptă de foarte mulţi ani, dar și demararea altor investiții noi. Finalizarea drumului de acces spre Luna Șes, finalizarea Centrului Social de Zi pentru Vârstnici și a Centrului de afaceri, reabilitarea și modernizarea străzilor Vrăticel și Unirii II – sunt numai câteva dintre marile proiecte realizate în anul 2013 de către Primăria Orașului Negrești-Oaș.
Investiţii în infrastructură
– Finalizarea drumului de acces spre Luna Șes este cea mai mare investiție realizată în cursul anului 2013 de Primăria orașului Negrești-Oaș, în parteneriat cu Consiliul Județean Satu Mare, după ce în anul 2012 au fost finalizate lucrările la reţeaua de alimentare cu energie electrică, la reţeaua de canalizare şi a fost pus în funcţiune telescaunul. În anul 2013, la Luna Șes au fost investiți 6,7 milioane lei, alocaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale, ceea ce a făcut posibilă finalizarea lucrărilor la drumul de acces. Este un mare pas înainte pentru finalizarea stațiunii, lucru care sperăm să se întâmple, cu sprijinul Guvernului, până în iarna viitoare.
– Finalizarea Centrului de afaceri din Cartierul Baltă și a Centrului de zi pentru Vârstnici din Cartierul Decebal, ambele finanțate din fonduri europene și cofinanțate de la bugetul local. Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la 1,23 milioane lei, fără TVA.
– Finalizarea Strategiei de dezvoltare a oraşului pe termen mediu şi lung, în valoare de 562.000 lei, din fonduri europene și cofinanțare de la bugetul local.
– A început execuţia proiectului privind reabilitarea a şase străzi din fonduri europene, Vrăticel, Unirii, Cornetului, Oaşului, Valea Cerbului şi Morii, în valoare de 8,1 milioane lei, fără TVA. În anul 2013 au fost modernizate străzile Vrăticel şi Unirii II, urmând ca până în anul 2015 să fie realizate investiţiile şi pe celelalte străzi. Întârzierile la proiectul privind reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare derulat de Apaserv, cauzate de contestaţii, a dus la întârzieri şi la acest proiect privind modernizarea celor şase străzi.
– Anveloparea blocurilor. În toamna anului 2013 au fost realizate proiectele privind anveloparea a trei blocuri de locuinţe din Cartierul Salcâmilor, cu fonduri de la bugetul local, de la bugetul central şi cu contribuţia locatarilor, urmând ca anul viitor să fie începute efectiv lucrările de reabilitare termică. De asemenea, a fost începută procedura pentru reabilitarea altor opt blocuri de locuinţe.
– Deschiderea magazinului Penny Market, la începutul lunii decembrie, unde printr-o investiţie privată de 2 milioane de euro au fost create un număr de 16 locuri de muncă.
– Demararea unui program integrat de informatizare a serviciilor primăriei, inclusiv a registrului agricol şi a actelor de urbanism.
– Sprijin financiar pentru instituţiile de învăţământ din oraş pentru a începe în condiţii decente noul an şcolar.
Evenimente cultural-artistice
– Primăria Negreşti-Oaş a acordat o atenţie sporită şi evenimentelor culturale. În premieră, Primăria a organizat în 2013 Târgul Mărţişorului Tradiţional, un eveniment care s-a bucurat de mult succes în rândul copiilor şi al elevilor din Negreşti-Oaş.
– Tot în premieră, în luna septembrie, la Muzeul Ţării Oaşului în aer liber a fost organizat Festivalul Regional al Patrimoniului Culinar Carpatic, un eveniment organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Satu Mare în colaborare cu Primăria Negreşti-Oaş. Festivalul s-a bucurat de foarte mare succes, motiv pentru care dorim să-l reedităm şi să-l dezvoltăm în anii următori, ca alternativă la Ziua Oraşului. Este un eveniment care pune în valoare tradiţiile noastre şi care, în perspectiva deschiderii staţiunii Luna Şes, poate atrage turişti în zonă.
– Evenimente de succes au mai fost Zilele Medicale ale Ţării Oaşului – ediţia a V-a, Ziua Copilului, Gala Laureaţilor Negreşteni – ediţia a XV-a, dar şi manifestările organizate de Ziua Naţională, cu participarea interpretului Dinu Iancu Sălăjanu, sau de Moş Nicolae, cu participarea trupei Zurli. Ultimele două evenimente au adunat în centrul oraşului mii de negreşteni, fiind cele mai reuşite ediţii de până acum.
– La Muzeul Ţării Oaşului au fost organizate expoziţii cu tradiţie precum Art Bunavestire – expoziţie de artă plastică şi expoziţia de fotografie “Versus dar împreună”.
– Ca o încununare a anului cultural negreştean, în 26 decembrie a avut loc a XVI-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă.
Datoriile oraşului Negreşti-Oaş la finalul anului 2013
– Arierate: La finalul anului 2013, înregistram arierate în valoare de 4.300.000 lei – lucrări la “Luna Şes” din care SC Drum Construct 1.795.007,8 lei şi SC Acomin SRL 2.538.850,69 lei. Arieratele au fost ACHITATE INTEGRAL în prima parte a anului 2014.
– Credit bancar în sumă de 11.620.000 lei din creditul de 15.000.000 lei contractat în 22.08.2006 şi consumat până în data de 28.05.2010 (ultima tragere). Durata de rambursare a creditului este până la data de 30.06.2031.
Până în prezent a fost achitată suma de 9.767.542 lei, din care 1.880.000 lei două rate, iar restul dobânzile aferente pentru perioada de graţie.
PRIMAR AURELIA FEDORCA