Ajutoare sociale pentru aproape 100 de beneficiari
Negreştenii cu venituri foarte mici primesc ajutor social de la stat pentru ameliorarea traiului de zi cu zi. Ajutoarele sociale sunt încadrate între suma minimă de 98 lei şi suma maximă de 370 lei.
În acest an, numărul beneficiarilor înregistraţi pentru ajutoarele sociale la nivelul oraşului Negreşti-Oaş este de 97 de pesoane, rămânând neschimbat fată de anul precedent. Beneficiarii de ajutoare sociale apţi de muncă sunt obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii. Munca pe care aceştia trebuie să o presteze constă în dezăpezirea străzilor şi a aleilor pe timpul iernii, dar şi îngrijirea spaţiilor verzi. Persoanele vizate sunt cele apte de muncă, dar care nu beneficiază legal de pensie şi au venituri foarte mici sau nu au deloc.
Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelurile lunare ale venitului minim garantat şi venitul net lunar al familiei sau persoanei singure, rezultat din fişa de calcul, de către persoanele din cadrul serviciului public de asistenţă socială sau, cele desemnate prin dispoziţie a primarului care completează fişa de calcul al ajutorului social pe baza datelor din cerere şi din declaraţia pe propria răspundere, din actele doveditoare depuse de solicitant, precum şi a celor rezultate din ancheta socială. Nivelul lunar al venitului minim garantat se raportează la indicatorul social de referinţă, şi, începând cu data de 1 iulie 2013, este de:
Persoana singură= 136 lei
Familia formată din 2 persoane = 244 lei
Familia formată din 3 persoane = 342 lei
Familia formată din 4 persoane = 423 lei
Familia formată din 5 persoane = 505 lei
Dacă soţii sunt despărţiţi în fapt, la stabilirea venitului net lunar al familiei sau al persoanei singure nu se iau în considerare veniturile celuilalt soţ, dacă se constată prin ancheta socială că nu au domiciliu comun şi nu se gospodăresc împreună.
Cuantumul ajutorului social se majorează cu 15%, o singură dată, dacă un membru al familiei sau persoana singură beneficiară de ajutor social face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcţionar public sau prestează o activitate realizând venituri cu caracter salarial.
În ipoteza în care familia locuieşte şi se gospodăreşte împreună cu alte familii sau persoane, veniturile acestora nu se iau în calcul la stabilirea venitului familiei, cu excepţia părţii ce revine de drept din veniturile lunare nete, realizate în comun de persoanele din gospodărie. Dacă această sumă nu se poate determina, fiecare familie sau persoană singură va completa o declaraţie pe propria răspundere pentru venitul rezultat din gospodărirea împreună.
Irina Grigoraş, şef Serviciu APL