Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Cercetașii belgieni au încheiat programul la Negrești-Oaș

Grupul de tineri voluntari din orașul belgian Liège și-a încheiat programul în Țara Oașului. Totuși, ei nu vor părăsi România înainte de a vizita și alte zone interesante ale țării noastre.
DSC_0191
Joi, 10 iulie, grupul de cercetași belgieni și-a încheiat activitatea cu o drumeție în Munții Oașului organizată de noii lor prieteni, cercetașii Liceului Teoretic din Negrești-Oaș. Ei au fost deosebit de impresionați de frumusețea peisajelor, dar și de căldura cu care au fost înconjurați de elevii negreșteni, care le-au fost alături pe parcursul întregului proiect.

Seara, organizatorii i-au așteptat pe copii cu o cină tradițională, unde la loc de cinste au fost sărmăluțele cu mămăligă și smântână, pregătite „ca la mama acasă”. De asemenea, fiecare dintre părțile implicate a ținut să le facă oaspeților o surpriză de rămas bun, pentru a adăuga o amintire frumoasă sejurului petrecut în Oaș.

Momentul a fost marcat de prezența doamnei Aurelia Fedorca, primarul orașului Negrești-Oaș, care, în numele instituțiilor beneficiare, al Primăriei și al Consiliului local, le-a mulțumit voluntarilor belgieni și elevilor Liceului Teoretic care au muncit alături de ei pe parcursul celor 10 zile, felicitându-i totodată atât pe copii, cât și pe organizatori, pentru activitățile remarcabile desfășurate împreună.

Managerul proiectului, Natalia Lazăr, directoarea Casei de cultură din Negrești-Oaș, a sosit însoțită de o parte dintre membrii Ansamblului Oașul, respectiv de solista Maria Tripon, de ceterașul Vasile Solomon și de zongorașul Ioan Rus, care au creat un moment folcloric de excepție, spre încântarea tuturor celor prezenți.

Elevul Omer Cezar de la Liceul Teoretic a pregătit un material emoționant, cu imagini și gânduri frumoase legate de timpul petrecut împreună, transmițând tuturor celor prezenți sentimentul profund de prietenie care s-a legat între tinerii negreșteni și cei belgieni. De asemenea, managerul Natalia Lazăr i-a apreciat pe tineri pentru activitățile desfășurate și le-a mulțumit totodată pentru momentele frumoase petrecute împreună. Coordonatoarea Cristina Durău, pe lângă cuvintele frumoase adresate elevilor și profesorilor implicați în proiect, le-a amintit tuturor despre pasiunea cu care a fost alături de ei prof. Ghișe Vlad care, din motive obiective, nu a putut participa efectiv la prezentul proiect.

„Ziua de joi a fost foarte plină, ne spune Morgan Duerinckx, elev la Liceul Saint Jacques. În program am avut aproximativ 12 km de mers în timpul zilei, pentru ca în final să încheiem cu o cină tradițională la care au luat parte unitatea de cercetași din Negrești-Oaș, organizatorii, câțiva locuitori ai orașului și doamna primar. Mai întâi am urcat pe un deal destul de înalt. Priveliștea era superbă. Cei mai curajoși dintre noi am urcat până în vârf și, ajunși acolo, toți am tăcut. Peisajul era excepțional. Se vedea orașul și împrejurimile lui. Apoi ne-am întors la muzeu. Organizatorii, împreună cu câțiva localnici, ne-au cucerit cu o cină excelentă, într-o atmosferă convivială. Această zi îmi va rămâne în memorie ca una dintre cele mai frumoase din viața mea.”

A doua zi, coordonatoarea activităților, prof. Cristina Durău, cu sprijinul doamnei Marina Floare din comuna Certeze și al directorului Liceului Teoretic, prof. Viorel Bud, le-a oferit oaspeților ocazia de a purta frumoasele costume oșenești, spre marea încântare a acestora.

„Trebuie evidențiat faptul că în spatele acestui proiect se află o echipă de oameni deosebiți, cum rar am avut ocazia să întâlnesc, ne spune coordonatoarea Cristina Durău, care este și președinta filialei din județul Satu Mare a Asociației Române a Profesorilor de Limba Franceză. Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi, începând cu doamna primar Aurelia Fedorca, continuând cu Natalia Lazăr, directoarea Casei de cultură, Viorel Bud, directorul Liceului Teoretic, Remus Vârnav, directorul Muzeului Țării Oașului, directorii și angajații instituțiilor beneficiare, profesorii Viorel Bura, Adela Moldovan, Elena Bud și Angela Hoban de la Liceul Teoretic, personalul Muzeului Țării Oașului, contabilele Livia Ardelean și Veronica Palfi, membrii Ansamblului Oașul, personalul auxiliar al Liceului Teoretic și terminând cu toți oamenii sufletiști care au participat la activități alături de noi, precum Roxana Pop (muzeul Țării Oașului), Angelica Vida (coordonator Crucea Roșie) și care ne-au permis să le vizităm atelierele și întreprinderile, precum Finta Floare (artizan costume populare), Géza Istvanfi (meșter olar), Naussica Ciocan (brutăria Nord-Prod), Mircea Toader (Nova Oaș), Irina Ciobra (cariera de exploatare a pietrei Zapodi), Omer Carmen (Hotel Carmen), Marina Floare și Mihoc Petre (artizanii care au împrumutat costumele populare) – cu toții au pus suflet în reușita acestui proiect, dar și a altor activități pe care le-am derulat de-a lungul timpului, demonstrând că Oașul este, în primul rând, o familie mare, frumoasă și unită. ”

Sari la conținut