Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Locuri de muncă vacante

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea

Locuri de muncă


Cercetașii din Belgia muncesc, dar se și distrează în Țara Oașului

July 8, 2014 @ 10:29

Un grup de 12 tineri din orașul Liège, Belgia, a sosit marți, 1 iulie, la Negrești-Oaș. Beneficiari ai unui proiect internațional de schimb de tineri inițiat de asociația belgiană Jeunes en Roumanie în colaborare cu primăria orașului și Consiliul local din Negrești-Oaș, precum și cu primăria și Consiliul local din Liège, tinerii cercetași au venit să cunoască locuri și oameni noi și să-și îmbogățească experiența de viață, pe parcursul șederii lor gospodărindu-se singuri, cu mijloace proprii.
Costume osenesti
Implementarea proiectului în România este coordonată de Casa de cultură din Negrești-Oaș, respectiv de directoarea Lazăr Natalia, în parteneriat cu Liceul Teoretic și Muzeul Țării Oașului. Coordonatorul activităților este prof. de limba franceză Cristina Durău, președinta Asociației Române a Profesorilor de Limba Franceză din județul Satu Mare.

Prima zi a cercetașilor belgieni, miercuri, a debutat cu întâmpinarea lor oficială de către primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, împreună cu directoarea Casei de cultură, Natalia Lazăr, cu directorul Liceului Teoretic, Viorel Bud și cu coordonatoarea activităților, Cristina Durău. Tinerii au fost invitați în sala primăriei, unde li s-a comunicat interesul oficialităților negreștene pentru reușita proiectului „Jeunes en Roumanie”, dar și pentru un schimb intercultural în beneficiul tuturor tinerilor implicați.

Prima instituție care i-a întâmpinat pe voluntari a fost Liceul Teoretic unde, împreună cu elevii acestuia, cercetașii din Liège au ajutat la vopsirea incintei și la curățarea buruienilor din stratrurile de flori. Copiii români și belgieni s-au împrietenit încă din prima zi, fiind nedespărțiți pe parcursul întregii perioade de până acum.

În ziua următoare, joi, s-au efectuat lucrări de igienizare și grădinărit la Grădinița cu program prelungit nr. 7, unde tinerii belgieni au fost întâmpinați „în stil cercetășesc” de Costobocii oșeni, respectiv echipajul de cercetași al Liceului Teoretic din Negrești-Oaș. Aceștia au fost însoțiți de prof. Bura Viorel, unul dintre șefii grupului. Ei i-au ajutat pe oaspeții belgieni la muncile din grădiniță, alături de alți elevi ai Liceului Teoretic care li s-au alăturat. Pentru că mai multe mâini lucrează mai repede, tinerii au reușit să termine sarcinile înainte de ora prevăzută, astfel încât ei au avut timp să-și împărtășească experiențele și chiar să joace câteva jocuri specifice.

Morgan Duerinckx, elev la liceul Saint Jacques din Liège, povestește: „După o plimbare de aproximativ 500 de metri, am ajuns la grădinița situată la intersecția dintre două străzi. Înainte să intrăm în curte, am fost întâmpinați de unitatea de cercetași din Negrești-Oaș, ai cărei membri sunt foarte simpatici și împreună cu care am curățat interiorul clădirii și grădina.”

După-amiaza zilei de joi a fost un adevărat regal muzical, tinerii întâlnindu-se în foișorul din curtea Muzeului Țării Oașului și cântând, împreună sau separat, diverse melodii din repertoriul național al fiecărei țări, dar și din cel internațional. Tinerii belgieni au fost foarte impresionați de talentul elevilor negreșteni Palfi George, Malanca Ionuț și Belbe Vlad, dar și de entuziasmul tuturor celorlalți participanți. Începutul a fost mai timid, românii și belgienii cântând pe rând, însă în curând emoțiile au dispărut, făcând loc grupurilor mixte care au cântat melodii cunoscute în limbile franceză și engleză. Au urmat apoi câteva dansuri, pe versuri cântate chiar de participanți, spre deliciul tuturor.

Morgan Duerinckx notează: „După-amiază am participat la o activitate muzicală. Ne-am simțit ca în familie, toți am cântat melodii cunoscute. Cu toții am fost impresionați de talentul participanților de aici, precum George, Ionuț și alții.”

A treia zi, vineri, a fost destinată Școlii Gimnaziale nr. 3, unde elevii belgieni, împreună cu cercetașii negreșteni și cu ceilalți elevi de la Liceul Teoretic care au participat, au zugrăvit vestiarele sălii de sport și au vopsit porțile școlii.

Martin Lambillion, elev la liceul Liège Atlas, și Sacha Badou, elevă la liceul Sainte Véronique din Liège, ne spun: „Vineri am vopsit o altă școală (gardul și vestiarele). A fost un moment foarte plăcut, mai ales că la final am făcut o mică bătaie cu vopsea. Când am terminat munca, am primit înghețate în formă de panda. Apoi am mers cu tinerii români să mâncăm la Pizza Doner House.”

Vineri după-amiază cercetașii belgieni și cei negreșteni s-au întâlnit la Liceul Teoretic unde, împreună cu alți elevi ai liceului, au jucat fotbal, baschet și handbal, dar și alte jocuri interesante pe care le-au învățat unii de la alții. De asemenea, au profitat de această întâlnire pentru a socializa și a se cunoaște mai bine.

Maria Paul, elevă la Liceul Teoretic, ne spune: „Vineri am trăit o experiență minunată alături de cercetașii belgieni, o experiență care va rămâne mereu în inimile noastre prin evenimentele care ne-au apropiat mult. Am ajutat la renovarea vestiarelor și la vopsirea porților de la Școala Gimnazială nr. 3. Am comunicat cu ei în franceză și engleză, astfel am reușit să ne perfecționăm cele două limbi și am înțeles cât de important este să cunoaștem limbi străine.”

Sâmbătă dimineața, însoțiți de profesorii voluntari Cristina Durău, Adela Moldovan și Viorel Bura de la Liceul Teoretic, cei 12 voluntari din Liège au vizitat atelierul de ceramică din comuna Vama, al cărui proprietar, meșterul olar Géza Istvanfi, le-a arătat cum se creează un vas din lut, explicându-le totodată procedura completă a uscării, arderii și decorării ceramicii, precum și care sunt materialele și echipamentele utilizate. După ce au schimbat impresii despre particularitățile ceramicii tradiționale din cele două țări, fiecare dintre oaspeți a primit un suvenir din partea meșterului olar.

A urmat apoi vizita la atelierul de costume și creații tradiționale din Negrești-Oaș, unde au fost întâmpinați de doamna Finta Floare care, în urmă cu 2 ani, a obținut titlul de Tezaur uman viu, în cadrul unui program internațional certificat de UNESCO destinat recunoașterii valorii oamenilor reprezentativi pentru zonele tradiționale din care provin.

În România mai sunt doar 12 persoane care posedă acest titlu. Gazda în vârstă de 82 de ani i-a poftit pe tineri în camera de oaspeți, decorată conform vechii tradiții oșenești, explicându-le utilitatea diverselor obiecte și modalitatea de realizare a costumelor populare din zilele noastre care, în cazul femeilor, cântăresc „doar 10-15 kile”.

Tinerii belgieni au foarte fost impresionați de cele două obiective vizitate la recomandarea directoarei Casei de cultură, Lazăr Natalia. Au ascultat cu atenție explicațiile primite, au pus întrebări, au emis opinii, au examinat obiectele tradiționale și au făcut numeroase fotografii.

„Suntem în a patra zi a sejurului nostru în Negrești-Oaș și până acum nu avem nici cea mai mică nemulțumire!” exclamă Morgan Duerinckx, încântat de experiențele trăite în Țara Oașului.

În după-amiaza aceleiași zile, împreună cu cercetașii de la Liceul Teoretic și alți elevi ai liceului, precum și cu voluntarii de la Crucea Roșie însoțiți de coordonatoarea Vida Angelica, tinerii belgieni au organizat, în parcul din fața primăriei, activități și jocuri pentru copiii din oraș. Mecleș Oana, elevă la Liceul Teoretic, ne spune: „În ziua de sâmbătă am partaticipat la mai multe activități sportive în parc, împreună cu cercetașii belgieni. Am învățat jocuri noi și m-a impresionat cât de frumos se purtau cu copiii. Deși nu vorbesc limba română, ei găsesc mereu o metodă de a comunica. Ne-am distrat și am învățat multe expresii în limba franceză și de asemenea am legat prietenii. Toți sunt amabili și amuzanți și îmi face plăcere să îi însoțesc.”

Duminică dimineața tinerii belgieni au mers la biserică împreună cu cercetașii de la Liceul Teoretic, iar după-amiază au vizitat Catedrala Țării Oașului alături de prietenii lor din Negrești-Oaș și de coordonatoarea activităților, prof. Cristina Durău. Ulterior au reluat jocurile și activitățile recreative în parc, invitându-i pe copiii negreșteni de toate vârstele să participe alături de ei.

Unul dintre micii primari ai orașului, Omer Cezar, elev al Liceului Teoretic, precizează: „Ziua de duminică a fost foarte frumoasă. Am vizitat catedrala, am făcut jocuri cu copiii din parc, iar mai apoi am luat o pauză și am făcut planuri pentru seara noastră liberă. În această zi am reușit să mă împrietenesc cu mai mulți cercetași belgieni care sunt foarte amabili și deschiși. Am stabilit să ne întâlnim seara la terasă pentru a face o surpriză uneia dintre fete. Abia aștept să participăm împreună la activitățile de mâine.”

Totul ar fi fost cu adevărat perfect dacă șeful Costobocilor Oșeni ar fi fost prezent, însă din păcate el lipsește din motive obiective.

„Regretăm cu toții că nu poate participa la acest program colegul și prietenul nostru Ghișe Vlad, căruia îi mulțumim pentru sprijinul acordat de la distanță și pentru dăruirea cu care s-a implicat în mobilizarea cercetașilor de la liceul nostru, suntem cu sufletul alături de el și îl așteptăm cu drag să revină acasă. Țin de asemenea să le mulțumesc tuturor persoanelor implicate în acest proiect și mai ales conducerii Liceului Teoretic, precum și colegilor mei Moldovan Adela, Hoban Angela, Bura Viorel și nu în ultimul rând tuturor elevilor noștri participanți pentru sprijinul necondiționat pe care l-au oferit la buna desfășurare a activităților și sperăm să-i avem pe toți aproape și în săptămâna care urmează”, ne spune coordonatoarea Cristina Durău.

Comments are closed.