Eveniment editorial: Redescoperirea tradiţiei în Ţara Oaşului
Un eveniment editorial de excepţie, presărat cu obiceiuri şi tradiţii oşeneşti, a avut loc în 11 octombrie la Muzeul în Aer Liber al Ţării Oaşului. La eveniment au luat parte peste 50 de persoane, printre care autorităţi locale din zona Ţării Oaşului, profesori universitari, directori de instituţii de cultură, scriitori, profesori de istorie şi elevi de liceu.
Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş, Casa Orăşenească de Cultură Negreşti Oaş şi Editura Dacia XXI a organizat ieri, de la ora 13.30, la Muzeul în Aer Liber al Ţării Oaşului, manifestarea “Redescoperirea tradiţiei în Ţara Oaşului”, ocazie cu care a fost lansată cartea “Cercetări etnologice în Ţara Oaşului” şi “La minerii din nordul Transilvanei”, semnată de Ioan Muşlea, apărute sub egida Editurii Dacia XXI. La eveniment au fost prezenţi primarul oraşului Negreşti Oaş, Nicolae Bura, primarul comunei Turţ, Ioan Belbe, primarul comunei Vama, Vasile Corodan, primarul comunei Călineşti Oaş, Gheorghe Copil, directorul editurii Dacia XXI, Ion Vădan, directorul Bibliotecii Judeţene, Mircea Ardelean, profesorul universitar Viorel Rogoz, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop, directorul Casei de Cultură din Negreşti Oaş, Natalia Lazăr, directorul Muzeului în aer liber al Ţării Oaşului, Remus Vârnav, bibliotecarul Viorel Câmpan, protopopul ortodox de Negreşti Oaş, Mihai Feher, oameni de cultură, profesori de istorie şi elevi de liceu.
Cei prezenţi au vorbit despre obiceiuri şi cultura din Ţara Oaşului, despre autorul cărţii de cercetare etnografică dar şi despre informaţiile culese din zona Ţării Oaşului de autorul trecut în nefiinţă acum 80 ani. Editorul cărţii a declarat că evenimentul desfăşurat la Negreşti este un omagiu adus unui mare cercetător care s-a preocupat de această zonă şi a transpus-o în cartea sa acum 80 ani. Cartea reeditată acum fructifică o cercetare foarte scurtă, dar substanţială de acum 80 ani, iar citind cartea oşenii au ocazia să se vadă în oglindă. Primarul oraşului Negreşti Oaş a apreciat lansarea acestei cărţi dar şi participarea numeroasă din rândul oamenilor de cultură. La rândul său, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură din Negreşti Oaş, Natalia Lazăr, a precizat că evenimentul este unul amplu, iar pe lângă lansarea cărţii au fost aduşi şi meşteri populari din Ţara Oaşului, dar şi bucate specifice locului. Totodată, directorul Bibliotecii Judeţene, Mircea Ardelean, a salutat iniţiativa negreştenilor de a organiza acest eveniment.
În cadrul evenimentului, pe lângă o expoziţie a meşterilor populari din zona Oaşului, au avut loc momente cu muzică şi dansuri populare, coordonate de Maria Tripon. La final, toţi cei prezenţi au fost invitaţi să deguste bunătăţi tradiţionale precum pălinca de Oaş, pită de mălai, boace, brânzoici şi cozonac cu nucă.