Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Șezătoare de Dragobete

This event has ended

Tradițiile unice s-au născut în sufletul satului. Pentru a face serile de iarnă mai calde după ce s-a încheiat munca câmpului, anul agrar, oșencele se adunau după cină, în șezătoare, câteva seri pe săptămână. Se adunau în jurul sobei cu cosele, cu caierele de lână și fuiorul de cânepă, fiecare după ce știa să facă. Se realizau podoabe populare, se dansa și se cânta. Prin jocuri sociale, aici se realiza de cele mai multe ori și integrarea tinerelor în viața socială și se punea țara la cale. De fapt cel mai important lucru care se petrecea în aceste seri era transmiterea meșteșugurilor și menținerea vie a tradițiilor, ca lucruri sfinte pentru generațiile viitoare.

Pentru a nu-și pierde însemnătatea și definiția și pentru a ne însuși rolul de a duce mai departe tradițiile, organizăm an de an deja tradiționala „Șezătoare de Dragobete” la Muzeul în Aer Liber. Cum nu am putea face cu adevărat nimic fără a căuta la rădăcină, vom avea alături de noi pe cele mai îndreptățite și pregătite să ne ofere o șezătoare oșenească autentică: tezaurul uman viu Floare Finta, luminătoarele satelor Floare Hotca, Ana Hotcă, Gheorghe Berende, Tămaș Mihali, Ana Mare, Mirela Bud, Mihaela Deac, Maria Finta, Floare Pop și alți creatori populari locali. Jocul și voia bună vor fi asigurate de interpreta noastră Maria Tripon împreună cu tinerii din „Ansamblul Oașul” pe care îi coordonează și Nicolae Pop.

Și noi vom fi prezenți, organizatorii cu mic cu mare, Primăria și Consiliul Local prin Muzeul Țării Oașului în parteneriat cu Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaș, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și instutuțiile de învătâmânt din oraș.

Vă așteptăm să fiți alături de noi la Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului, luni, 24 februarie 2020, zi de Dragobete și de Lăsatul Secului – pregătirea pentru marele post al Paștelui!

Sari la conținut