Festival culinar regional la Muzeul Țării Oașului
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Satu Mare în colaborare cu Asociaţia Ecologic din Baia Mare, Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oas, Asociaţia Culturală Mara – Oaş şi Muzeul Țării Oașului, organizează la sfârșitul săpătmânii Festivalul Regional Patrimoniului Culinar Carpatic – România. Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 7 septembrie, ora 12:00, la Muzeul Țării Oașului în aer liber.
Vizitatorii vor avea la standurile amenajate degustări gratuite, precum pâine de porumb, gemuri, miere și dulcețuri, diferite prăjituri, cozonaci, fructe, beleș cu varză, cartofi, brânză și gem de prune, ștrudli, fancuri cu gem, diferite plăcinte umplute, “boace”, “brânzoici”, “gomboț” cu prune, gulaș, cârnați și șuncă afumată, pălincă și alte băuturi distilate, vinuri, băuturi răcoritoare, precum și apă minerală, etc. Maeștri în artă culinară din Slovacia își vor prezenta mâncărurile tradiționale. Vor fi prezenți meșteșugari iscusiți din Satu Mare și Maramureș.
În cele două zile, pe scena festivalului vor evolua artiști cunoscuți din zona Satu Mare-Maramureș, între care Maria Tripon și ansamblul Sânzienele, Dana și Anamaria Pteancu, Sergiu Matoșan, Maria Petca Poptean, ansamblul Transilvania, care vor completa cu recitalurile de muzică populară, atmosfera de sărbătoare.
În cadrul festivalului, sâmbătă, la Centrul de Afaceri din Negreşti, între orele 10:00-12:00, va fi organizat un seminar profesional prezentări despre “Gastronomie și mesteșuguri – istorie și tradiție”, “rețetele Bunicii”, proiecte și activități transfrontaliere, probleme legate de comerțul transfrontalier de alimente.
Evenimentul are loc în cadrul proiectului “Reţeaua Patrimoniului Culinar Carpatic”, în parteneriat cu Asociaţia de Turism din Ivano-Frankivsk, Consiliul local Ivano-Frankivsk din Ucraina, Asociaţia EcoLogic – judeţul Maramureş, Camera de Comert şi Industrie din Slovacia şi Asociaţia Szamos-bazár din Ungaria. Proiectul este finantat in cadrul Programului Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine ENPI CBC 2007-2013, având numar de referinta HUSKROUA/1001/73.