Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, onorat de invitaţi din ţară, din Ungaria şi Ucraina – GALERIE FOTO
Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă s-a desfăşurat joi în Negreşti Oaş, cu invitaţi din Ungaria, Ucraina şi mai multe judeţe din România.
Festivalul a avut ca punct de start o paradă a participanților, îmbrăcați în costume populare specifice zonei de care aparțin, de la Biserica veche spre Catedrala Ortodoxă din Negrești-Oaș, unde s-a dat startul Festivalului.
Primarul Aurelia Fedorca a declarat că este o mare bucurie să fie gazda unor oaspeţi din Ungaria, Ucraina, Sibiu, Bucureşti şi din tot judeţul Satu Mare.
„Astăzi, noi vrem să avem un spectacol deosebit, pentru că nicăieri nu se păstrează tradiţiile, portul tradiţional ca în Ţara Oaşului. Coconii (băieţii – n.r.) noştri cântă, joacă, dansează, pentru toate fetele din oraş. Depunem eforturi pentru a aduce cât mai mulţi turişti, pentru ca Ţara Oaşului să fie cunoscută peste tot în lume”, a afirmat Fedorca.
La festivalul-concurs s-au înscris 25 de grupuri de colindători, pe cele două secţiuni, colinde şi teatru de măşti. Totalul premiilor de anul acesta au depășit valoarea de 5.400 de lei și au fost împărțite pe două categorii: Colinde, respectiv teatru cu Măști. La prima categorie, toate cele trei trepte ale podiumului au fost ocupate de maramureșeni.
Locul întâi fost ocupat de grupul de colindători din Groși, locul doi de către cei din Solotvino (Maramureșul Ucrainian), iar locul trei de către colindătorii din Călinești (Maramureș). Grupul din Apa a spălat blazonul sătmărenilor, reușind să câștige premiul întâi la secțiunea Teatru cu măști.
Marele premiu a fost câștigat, însă, de Ansamblul din Sibiu.
Organizatori au fost Primăria Negreşti Oaş şi Casa de Cultură Negreşti Oaş, Consiliul Județean și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare şi, înm premieră, Autoritatea Naţională pentru Turism.