Festivalul regional culinar a fost un succes
Mii de negreșteni și nu numai au degustat din produsele tradiționale și s-au distrat la Festivalul Regional al Patrimoniului Culinar Carpatic care se desfășoară până în această seară. Festivalul de la Muzeul în aer liber din Negreşti Oaş a fost fără îndoială unul dintre cele mai reuşite evenimente de promovare a tradiţiilor culinare şi meşteşugăreşti, completat în mod fericit de spectacolele folclorice şi de atmosfera de sărbătoare.
Mai multe produse culinare din Ucraina, Ungaria, Slovacia şi România sunt prezentate şi oferite pentru degustare la standurile amenajate aici, dar vizitatorii pot și cumpăra produse tradiționale din cele patru țări și se pot delecta cu momentele folclorice pregătite la ciupercă.
Directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Satu Mare, Daniela Culic, a declarat sâmbătă, la deschiderea oficială, că scopul Festivalului regional al patrimoniului culinar carpatic – România este acela de a pune în valoare produsele locale specifice în comunităţile celor patru ţări foarte apropiate, dar despărţite de graniţă.
La standurile amenajate se pot face degustări gratuite de produse: pâine de porumb, gemuri, miere, dulceţuri, diferite prăjituri, cozonaci, fructe, beleş cu varză, cartofi, diferite plăcinte, boace (sarmale), brânzoici, ‘gomboţ’ cu prune, gulas, cârnaţi şi şuncă afumată, pălincă, vinuri, etc. Una dintre mâncărurile care se regăseşte în toate cele patru ţări este supa de tăieţei.
”Atâta timp cât la micul dejun mâncăm tocană şi nu mămăligă, boacele sunt tot boace, nu sarmale, mergem în costum popular în centrul oraşului, trebuie să ne promovăm tradiţia”, a spus primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca. Aceasta a mai spus că prin acest festival un vis mai vechi prinde contur. ”Este un vis al meu care astăzi începe să prindă contur: acela ca Muzeul în aer liber să fie un muzeu viu, ancorat în permanenţă la tradiţiile şi obiceiurile Ţării Oaşului. E bine şi frumos ca tradiţiile noastre să le întâlnească pe acelea ale vecinilor noştri din Ucraina, Slovacia şi Ucraina. Avem ocazia să ne prezentăm obiceiurile, portul, dansurile şi cântecele populare, meşteşugurile şi tradiţiile culinare, iar în felul acesta ne dăm seama că avem foarte multe lucruri în comun şi ne tragem din aceeaşi sevă”, a declarat Aurelia Fedorca.
Festivalul se desfăşoară sâmbătă şi duminică în cadrul proiectului ‘Reţeaua Patrimoniului Culinar Carpatic’, implementat de Camera de Comerţ Satu Mare, în parteneriat cu Asociaţia de Turism din Ivano-Frankivsk, Consiliul local Ivano-Frankivsk din Ucraina, Asociatia EcoLogic din Maramureş, Camera de Comerţ şi Industrie din Slovacia şi Asociaţia Szamos-bazár din Ungaria.