Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Lansare de carte ”Țara Oașului – studii de istorie, de toponimie și relații interconfesionale”, la Mănăstirea Bixad

Manastirea-BixadDuminică, 29 noiembrie a.c., la Mănăstirea Bicsad, a avut loc lansarea volumul Țara Oașului – studii de istorie, de toponimie și relații interconfesionale, scris de dr. Adrian Rezeanu, cercetător științific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române București, sectorul dialectologie și onomastică și pr. dr. Emanuel Rus, starețul Mănăstirii Bicsad, un asiduu luptător întru păstrarea valorilor ortodoxiei.

Cartea a fost prezentată numerosului auditoriu de cercetător științific Ștefan Vișovan, dr. Natalia Lazar și prof. Mihai Big, moderator fiind pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru. După cum autorii înșiși mărturisesc, studiile de istorie, toponimie și relații interconfesionale însumate în volum surprind realități ale Țării Oașului, prioritară fiind clarificarea unor probleme nesoluționate în timp și care, spun autorii, ar putea degenera.
carte Tara Oasului
Cartea cuprinde studii de istorie ce prezintă această oază de românism, Țara Oașului și centrul spiritual Mănăstirea Bicsad și ample studii de toponimie care analizează, exhaustiv, conținutul semantic al oiconimelor (denumiri de așezări omenești) din Țara Oașului, dovadă vie a românismului acestei zone etnografice. Analiza semantică și de structură a numelor satelor din Țara Oașului dovedește încadrarea acestora în sistemul toponimic românesc unitar. Aspectul toponimic este completat de studiile de viconimie (denumirile căilor de acces) și dittonimie (denumiri de firme) aplicate pe orașul Negrești-Oaș. Volumul e întregit de o analiză a relațiilor interconfesionale, cu aspecte ale ecumenismului și accente de toleranță religioasă, dar și cauzele neînțelegerilor dintre ortodocși și greco-catolici.