Muzeul în aer liber de la Negreşti va avea toate instalaţiile tradiţionale care folosesc apa
Informatia Zilei, 26 ianuarie 2013
Una dintre atracţile turistice ale judeţul Satu Mare îl reprezintă, fără îndoială, Muzeul în aer liber din Negreşti Oaş. Este una din cele două secţii ale Muzeului Ţării Oaşului cel ce este situat în apropierea centrului oraşului Negreşti Oaş, la 200 de metri de drumul naţional care vine dinspre Satu Mare sau din Maramureşul istoric.
Peisajul Muzeului în aer liber este reprezentat de o arhitectură tradiţională a bisericii de lemn din satul Lechinţa care datează din prima parte a secolului XVII, de casele din Racşa, Moişeni şi Negreşti din secolele XVIII-XIX, care alături de cele zece construcţii-anexă, formează trei gospodării complete, de două case moleculare din Gherţa Mică şi de casa de olar din Vama. Casele găzduiec piese valoroase din colecţiile de ţesături, port popular, icoane, ceramică, mobilier şi unelte ale muzeului. Cea mai atractivă parte a Muzeului în aer liber şi cea mai “vie” este secţiunea din instalaţiile tehnice, mai ales cele acţionate de apă. Turiştii, vizitatorii îi pot vedea pe localnici venind să macine la moară, să spele la v]ltoare şi să-şi prelucreze ţesăturile de lână la piuă. Aici este singurul loc în care se mai produce renumita ceramică de Vama. Tradiţia olăritului este dusă mai departe de către olarul Geza Istvanfi şi familia lui.
Muzeul este foarte sugestiv pentru toată zona Ţării Oaşului, datorită reliefului din zonă, a vegetaţiei abundente şi mai ales prin valoroasa colecţie de etnografie şi artă populară.
O scărmănătoare de lână va fi instalată într-o gospodărie din muzeu
Pentru a afla mai multe despre activităţile desfăşurate aici, despre planurile de viitor în ceea ce priveşte activitatea muzeului din Negreşti, l-am contactat pe directorul Remus Vârnav.
Între activităţile devenite deja tradiţie se află şi Târgul artelor şi meseriilor etnografice, organizat de zilele oraşului Negreşti-Oaş (ediţia a IX – a în 2012). În 2012 s-a conceput, realizat şi tipărit cartea ,,In memoriam Ioniţă G. Andron (1917 – 1989), urmând să apară peste puţin timp cartea ,,Fata din Cămara zânelor “ de Lenuţa Bura Pop.
La Muzeul în aer liber a continuat în ultimii ani activitatea de transfer şi restaurare a unor valoroase monumente, ateliere sau instalaţii ţărăneşti din zonă. În 2010 a fost casa Lohan din satul Tur, în 2011 a fost pălincia din Vama, iar în 2012 s-a transferat o valoroasă construcţie anexă gospodărească (poiată cu colejnă), tot din satul Tur. “În ea vom instala în acest an o ,,dăracă” – scărmănătoare de lână. Cu aceasta vom încheia un proiect urmărit de câţiva ani buni, acela de a avea în muzeu toate instalaţiile tradiţionale care folosesc apa Turului, adică moara de apă, vultoarea, piua pentru pănură, pălincia şi dăraca. Muzeul nostru este singurul din România în care aceste instalaţii tradiţionale funcţionează” spune directorul muzeului, care mai precizează că s-a achiziţionat o altă construcţie valoroasă, o poiată cu şură din Boineşti ce va fi transferată şi restaurată în acest an în muzeu.
În 2013 se vor realiza cinci expoziţii
Se doreşte în acest an realizarea a cinci expoziţii şi anume: o expoziţie retrospectivă a pictorului Ion Popdan (1935 – 2000), Anuala ArtBunavestire XXVII, o mare expoziţie personală de pictură Dorel Petrehuş, o expoziţie de etnografie oşenească, expoziţia comemorativă a pictorului Ion Ţânţaş (1909 – 1973) (40 de ani de la moarte) şi ediţia a V – a a Expoziţiei naţionale de fotografie ,,Versus, dar Împreună”.
“Tot în 2013 dorim să reluăm şirul colocviilor de etnografie desfăşurate sub genericul ,,Sâmbra oilor”, tema ediţiei a X-a se va referi la stadiul actual al cercetărilor despre Ţara Oaşului, şi să continuăm proiectul intitulat ,,Arhiva de muzică populară a Ţării Oaşului”. Amândouă proiectele au finanţare din partea Consiliului Judeţean Satu Mare. De la începutul acestei ierni se lucrează la amenajarea depozitelor de patrimoniu şi se fac reparaţii la muzeul în aer liber” mai declară Remus Vârnav.
Mai mulţi vizitatori în 2012 faţă de 2011
În anul 2012 au intrat în muzeu 6.406 de vizitatori, cu 1293 mai mulţi faţă de 2011. În perioada 2008 – 2010 s-au înregistrat peste 7.500 de vizitatori anual. “Scăderea numărului de vizitatori din ultimii doi ani nu o pun numai pe seama crizei economice, ci mai ales pe starea îngrozitoare a şoselei care face trecerea din Bucovina în Maramureş şi care a blocat practic unul dintre traseele de tradiţie ale turismului din România” transmite Remus Vârnav.
Muzeul în aer liber se pare că a fost cel mai vizitat de către oaspeţi, acesta fiind deschis doar în perioada aprilie – octombrie. În ceea ce priveşte secţia pavilionară, aceasta a găzduit expoziţii temporare organizate în Galeria de artă contemporană “Dr. Mihai Pop”. Putem aminti: Anuala de artă contemporană ArtBunavestire, ediţia a XXVI-a, o expoziţie de etnografie şi artă populară a Ţării Oaşului, Expoziţia de fotografii “Mândrie şi beton” şi expoziţia naţională de artă fotografică “Versus, dar Împreună”, ediţia a IV-a.
Referitor la “Mândrie şi beton” a fost un proiect conceput de fotoreporterul Petruţ Călinescu şi susţinut atât de Muzeul Ţării Oaşului cât şi de Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Expoziţia a urmărit fotografierea oşenilor plecaţi la lucru în Paris şi apoi în satele lor. Iniţial expoziţia trebuia să fie deschisă mai întâi la Negreşti şi apoi la Bucureşti. S-a realizat la Negreşti în august, când oşenii se află acasă, astfel că a însemnat un mare succes. Fotografia de pe afiş a fost declarată ,,Fotografia anului”.
Expoziţia ,,Versus, dar Împreună” a fost începută la iniţiativa a patru artişti fotografi din Negreşti, dar ediţia din 2012 a avut acoperire naţională, încât din 2013 va intra între activităţile muzeului de tradiţie.
Articol preluat din cotidianul Informatia Zilei, 26 ianuarie 2013