Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Dr. Pop Mihai

dr-mihai-popA primit titlul de cetățean de onoare al orașului Negrești-Oaș prin HCL nr.41 din 04.09.2014.

Mihai Pop s-a născut la data de 12 noiembrie 1936 în localitatea Chiuzbaia, sat aparţinător oraşului Baia Sprie.
Primele clase le face la Baia Sprie, iar apoi urmează cursurile Liceului Sanitar din Cluj, în perioada 1952-1956. După liceu se întoarce la Baia Mare, lucrând o perioadă ca şi infirmier, iar apoi pleacă în armată, la Sinaia. În anul 1959, se înscrie la Facultatea de Medicină din Cluj, pe care o va absolvi în 1964, an în care se va căsători cu Susana, absolventă de farmacie. Cei doi au impreună un copil, Camelia, actualmente medic, în Franţa, căsătorită cu un argentinian.
Relevante sunt cuvintele unei surori care-şi aminteşte cu nostalgia de studentul Mihai Pop: în Cluj trăia modest, nu avea pretenţii, dar îi plăcea să mănânce cartea…Doi studenţi se plângeau de greutatea examenelor, iar unul dintre ei spune: „îl vezi pe ăla mic ce vine spre universitate? Are notele cele mai bune, cere-i să te ajute şi sunt sigur că nu te va refuza…”. (Nicoară Mihali, Pop Mihai şi bogăţia spiritului, rev. Şcoala Maramureşeană)
A venit în Negreşti Oaş mânat de o chemare lăuntrică şi s-a impus în conştiinţa Ţării Oaşului prin profesionalism, demnitate, dragoste faţă de oameni. A fost doctorul oşenilor şi, deopotrivă, doctor al sufletelor. A fost iremediabil atras de lumea artelor, sprijinindu-i pe toţi aceia care au transfigurat lumea în cuvânt, culoare sau muzică. A fost iniţiatorul şcolii de pictură de la Negreşti Oaş, mentorul grupului de artişti din cadrul Muzeului Ţării Oaşului, prezent la toate vernisajele şi manifestările de gen. A fost un iubitor al muzicii clasice şi al literaturii, al artelor în general, însă şi un pasionat al drumeţiilor montane.
A demarat construcţia noului spital orăşenesc din Negreşti Oaş, a sprijinit construcţia unei biserici în incinta spitalului, a contribuit prin tot ceea ce a făcut de-a lungul vieţii la dezvoltarea oraşului Negreşti Oaş şi a întregii Ţări a Oaşului. In anul 2001 Consiliul local Negreşti Oaş i-a atribuit titlul cetăţean de onoare al oraşului Negreşti Oaş ca o încununare a unei vieţi închinate bunăstării Ţării Oaşului.
S-a stins din viaţă poate prea curând, la vârsta de doar 68 de ani, iar ca recunoaştere a meritelor sale, negreştenii au denumit noul spital orăşenesc Dr. Pop Mihai, în memoria sa. In anul 2008, graţie unor oameni inimoşi (Nicolae Bura, Cornel Şerban, Vasile Mariş, Emil Nagy, Natalia Lazăr, dar şi mulţi sponsori) a fost dezvelit bustul din bronz dedicat personalităţii doctorului Mihai Pop, cetăţean de onoare al oraşului Negreşti Oaş, ctitor al noului spital orăşenesc. Deasemenea în cadrul Muzeului Orăşenesc din Negreşti Oaş o sală de expoziţie poartă numele de „dr. Mihai Pop”.