Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

OȘENII – PREZENȚI LA MANIFESTĂRI CULTURALE ÎN ȚARĂ

OasulDupă cum se ştie, un obiectiv principal al Casei de Cultură Negrești-Oaș îl constituie conservarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial, deoarece avem şansa de a trăi într-un spaţiu cu un bogat potenţial etno-folcloric. Astfel, de curând (13-16 iulie a.c.), Ansamblul Folcloric „Oaşul” a participat la Buziaș (jud. Timiș), la Festivalul de folclor ”Joc și cântec la izvoare”, împreună cu alte ansambluri artistice din Banat și Serbia. Artiștii noștri au fost însoțiți de instructorul ansamblului, d-na Maria Tripon și colaboratorele Floare Finta (Tezaur Uman Viu) și Floare Hotca – oameni de suflet care mai practică arta meşteşugurilor străvechi şi au bucuria de a împărtăşi experienţa de viaţă celor mai tineri. Prestația artistică a oșenilor a fost apreciată, fiind răsplătită cu aplauze și o diplomă oferită de Primăria, Casa de cultură Buziaș și Consiliul Județean Timiș.
La întoarcere, copiii au beneficiat de câteva momente de relaxare la Arad, Oradea și Băile Felix, fiind astfel răsplătiți de d-na primar Aurelia Fedorca pentru modul exemplar în care răspund solicitărilor și reprezintă prin muzică și dans Țara Oașului.
Tot la finalul săptămânii trecute, Negreștiul a fost prezent și la Zilele orașului Seini (Maramureș), prin meșterii populari (Ana Mare, Maria Poptile, Maria Finta, Gheza Istvanfi) și Ansamblul folcloric ”Măgura”, împreună cu d-na Maria Petca-Poptean. Pe parcursul celor două zile meșterii au participat la Expoziția de ateliere meșteșugărești și produse tradiționale organizată de Autoritatea Națională de Turism în vederea promovării brandului turistic al României, iar artiștii au susținut, pe scena în aer liber, un program artistic cu specific oșenesc. D-na primar Aurelia Fedorca a fost prezentă la deschiderea oficială a zilelor localității, alături de alte oficialități din București și județele Maramureș, Bistrița, Satu Mare.
Mulțumim tuturor celor mai sus menționați pentru colaborarea cu instituția noastră, contribuind astfel la păstrarea și valorificarea datinilor, tradițiilor, obiceiurilor Țării Oașului. (prof. Natalia Lazăr)