Urmăreşte-ne pe Facebook!

Negreşti-Oaş LIVE

Prezentare Centrul Multicultural

Programul de investiții publice 2014 – 2016

brosura pag 1

Regulament privind autorizarea activităților comerciale

echipa- afaceri

Locuri de muncă vacante

Harta digitală

Certificare ISO

logo centrul de afaceri negresti oas

Vremea


Prima monografie a oraşului Negreşti-Oaş

December 2, 2012 @ 14:12

Primăria şi Consiliul Local al oraşului Negreşti-Oaş au lansat vineri seara prima monografie a oraşului, o lucrare de referinţă pentru capitala Ţării Oaşului. Evenimentul a avut loc la restaurantul Parc din oraş, în prezenţa a peste 300 de participanţi. La manifestare au fost prezenţi deputatul PSD de Satu Mare, Gheorghe Ciocan, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, profesorul universitar etnograf Ioan Godea de la Universitatea de Vest din Oradea, în calitate de invitat special, consilieri locali, primari de comune din Ţara Oaşului. De asemenea, au mai fost prezenţi şi patru dintre cei şapte autori ai acestei lucrări: Nicolae Bura, fost primar al oraşului Negreşti Oaş, cel care a avut iniţiativa realizării monografiei, directorul Casei de Cultură din Negreşti-Oaş, Natalia Lazăr, precum şi dr. Viorel Ciubotă şi dr. Ioan Viman. La realizarea lucrării şi-au mai adus aportul dr. Daniela Bălu, dr. Ioan Viman, dr. Maria Lobonţ Puşcaş şi drd. Adela Dobrescu.

Manifestarea a început cu un scurt moment de colinzi prezentat de formaţia “Pionierii”, după care primarul Aurelia Fedorca le-a mulţumit autorilor pentru efortul depus pentru realizarea monografiei. “Efortul deosebit, strădania şi munca tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei lucrări sunt răsplătite prin apariţia acestei monografii care oferă un tablou complex al oraşului. Este foarte important pentru fiecare comunitate să îşi ştie originea, să îşi cunoască trecutul, iar oraşul Negreşti-Oaş are o istorie frumoasă şi diversă pe care trebuie să o cunoască toată lumea”, a declarat primarul Negreştiului. Aceasta i-a mulţumit în mod special fostului primar Nicolae Bura, cel care a avut iniţiativa realizării acestei monografii.

Profesorul universitar etnograf Ioan Godea a spus că s-a bucurat când a fost informat că a fost realizată o monografie a oraşului Negreşti-Oaş, afirmând despre această lucrare că este certificatul de naştere a comunităţii. “În Ţara Oaşului există un patrimoniu cultural deosebit dar, din păcate, prea puţin cunoscut. Enigmatica cultură din Oaş, care înfloreşte în fiecare zi, se explică prin muncă. După 1972 când a fost permisă scrierea de monografii, Ţara Oaşului ar fi trebuit prima descrisă, nu Bucovina”, a mai spus profesorul universitar, asemuind monografia oraşului Negreşti-Oaş cu construirea unei catedrale. Dr. Viorel Ciubotă a declarat că a primit cu entuziasm propunerea de a lucra la monografia oraşului Negreşti-Oaş din două motive: pentru că a fost impresionat de oamenii din Ţara Oaşului şi pentru că documentele şi cărţile citite l-a făcut să vadă în Ţara Oaşului altceva decât ceea ce apăruse până acum în cărţile despre oamenii din zonă. De asemenea, şi Ioan Viman a apreciat atmosfera creată la lansarea lucrării spunând că oşenilor le pasă de oraşul lor şi de istoria acestei aşezări.

Provocată de antevorbitori, primarul Aurelia Fedorca şi-a luat angajamentul de a lua legătura cu toţi primarii din Oaş pentru a susţine apariţia unei monografii a Ţării Oaşului.

Fostul primar al oraşului Negreşti Oaş, Nicolae Bura, a precizat că este emoţionat pentru că se încununează o perioadă de efort din partea celor care au fost chemaţi să creeze această lucrare extrem de importantă pentru o localitate cum este Negreşti-Oaş. Deşi credea că ştie foarte multe despre Ţara Oaşului, slujind ca primar timp de 15 ani la Negreşti-Oaş, Nicolae Bura a recunoscut că a aflat multe noutăţi cercetând documentele. Acesta a apreciat intenţia primarului Aurelia Fedorca de a se întâlni cu primarii din zonă pentru realizarea unei monografii a Ţării Oaşului. “Ar fi prima monografie a unei ţări din Ţara Românească. Şi ar fi foarte bine dacă s-ar realiza acest lucru pentru că avem foarte multe lucruri de valoare de arătat lumii”, a mai spus Nicolae Bura.

Manifestarea s-a încheiat cu un scurt recital de colinde susţinut de Ansamblul “Sânzienele” din Negreşti-Oaş condus de Maria Tripon.

Astăzi, 15 ianuarie, ca în fiecare an,  sărbătorim „Ziua Culturii Naționale” și împlinirea a 169 de ani de la naşterea poetului nepereche, Mihai Eminescu.

La Negrești-Oaș, Ziua Culturii Naționale
a fost sărbătorită printr-o serie de evenimente.  Începând cu ora 08.00, la Biblioteca
Orășenească din Negrești-Oaș, s-a desfășurat o 
expoziție de carte din opera eminesciană și dezbateri școlare cu tema
Mihai Eminescu.

Apoi, în sala mare de festivități
a primăriei,  elevii de la instituțiile
de… Citeşte

A.J.O.F.M. SATU MARE anunță lista locurilor de muncă vacante la data de 14.01.2019 în judetul Satu Mare. Total locuri de muncă în judeţ: 171 locuri de munca vacante, din care 16 studii superioare, 123 studii medii și 32 fără calificare.

Vizualizati lista locurilor de munca vacante pe acest link

Rezultatele finale ale concursului organizat în data de 10 ianuarie  2019 pentru ocuparea a trei posturi contractual vacante de execuție în cadrul Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat

Nr.
crt.

Numele şi prenumele
candidatului

Punctajul obţinut la proba
scrisă

Punctajul obţinut la
interviu

Total

Rezultatul concursului

1

Vitoc Carmen Olimpia

 92 puncte

90   puncte

91 puncte

ADMIS

2… Citeşte

Comments are closed.