Şezătoare înainte de Lăsata Secului. Cum se menține vie tradiția în Oaș – GALERIE FOTO
În organizarea directorului Casei Orăşeneşti de Cultură din Negreşti-Oaş, Natalia Lazăr, în 21 februarie, la Negreşti Oaş a avut loc o şezătoare înainte de Lăsata Secului, o şezătoare pentru celebrarea Dragobetelui, o zi a dragostei care nu-şi are specificul în zona Ţării Oaşului, dar care a fost marcată şi aici.
Locul în care a fost găzduit evenimentul este pensiunea Casa Diana a consilierului local independent Ioan Ciocan, la şezătoare luând parte atât tinerii din ansamblurile folclorice din Negreşti Oaş cât şi artiştii de muzică populară oşenească Maria Tripon, Maria Petca Poptean, Petrică Zele, dar şi bătrâne ale Ţării Oaşului – cunoscute pentru diferite meşteşuguri pe care le realizează. Printre acestea, Mare Anica, Maria Poptile, Floare Finta, Floare Hotca şi Ana Hotca.
Aşa cum cere obiceiul, fetele şi femeile s-au adunat la şezătoare realizând diverse obiecte sau cosând haine, respectiv torcând fuiorul. S-au luat aşa în poveşti, glume şi învăţături de minte, după care au intrat feciorii în rol, luându-le pe fete la dans.
Printre invitaţii la şezătoare s-au aflat şi consilierul local Ioan Ciocan, care a fost dănţuit până la sudoare de Maria Petca-Poptean, dar şi primarul oraşului Negreşti Oaş, Nicolae Bura, care a stat la învârtitu’ ghemului.
Conform obiceiurilor, şezătoarele erau singurele locuri în care, pe lângă duminică la ciupercă, se întâlneau tinerele de măritat cu feciorii din sat. La şezătoare, tinerele îşi puteau arăta hărnicia, cele mai vrednice fiind luate în vizor de feciorii satului.
Prin această activitate culturală, Casa Orăşenească din Negreşti Oaş, care există şi fără un sediu, doreşte să menţină vie tradiţia dar şi să promoveze meşterii populari şi artiştii din Ţara Oaşului, respectiv să transmită toate acestea şi actualelor generaţii de oşeni.