Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Alte obiective

Cimitirul Vesel din Săpânţa

Aşezat pe malurile Tisei, râul care formează graniţa cu Ucraina, înconjurată de Munţii Carpaţi, Săpânţa este o comună cu 5000 de locuitori care aparţine de judeţul Maramureş, situîndu-se la 25 de km de Negreşti Oaş. Cimitirul Vesel din Săpânţa a fost, pentru mai mult de 50 de ani, creaţia sculptorului Stan Pătraş, artist de prestigiu în domeniul arhitectural, tradiţie moştenită în generaţia sa din tată în fiu. La început el a sculptat în jur de 10 cruci pe an. Metoda muncii sale s-a păstrat şi în ziua de astăzi. Lemnul de stejar a constituit pentru Pătraş materialul ideal pentru sculptură. Culoarea albastră ataşată acestor creaţii originale este un simbol al speranţei şi libertăţii.

În 1934, Pătraş a început să scrie epitafuri pe cruci. De obicei acestea cuprindeau un scurt poem scris la persoana întâi, care reda în versuri viaţa celui care se odihnea în spatele crucii. Continuatorul tradiţiei lui Pătraş este acum Dumitru Pop.

Cimitirul din Săpânţa a fost plasat de prestigioasa revistă Travel+Lesure, pasionată de topuri pe orice teme, pe locul 9 în top 10 al marilor destinaţii funerare din lume.

Memorialul de la Sighet
Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a fost gândit şi iniţiat încă din 1992 de către preşedinta Alianţei Civice, Ana Blandiana, şi realizat în următorul deceniu împreună cu Romulus Rusan şi o prestigioasă echipă de istorici, arhitecţi, constructori şi designeri. Format dintr-un Muzeu – situat în fosta închisoare politică din Sighet – şi un Centru internaţional de studii asupra comunismului – cu sediul în Bucureşti – Memorialul are ca scop reconstituirea şi păstrarea memoriei poporului român, căruia timp de jumătate de secol i s-a indus în conştiinţă o istorie falsă. Situat în extremitatea nordică a României, Memorialul Sighet are o poziţie centrică în geografia Europei şi este situat pe un traseu privilegiat al turismului cultural, fiind vizitat atât de români, cât şi de foarte mulţi turişti din străinătate.
Localitatea Sighet se află la 40 de km de Negreşti Oaş.

Sari la conținut