Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Catedrala Ortodoxă

Catedrala Ortodoxă „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Negreşti-Oaş este o „Biserică monumentală cu valoare deosebită”, aşa cum o descria Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia slujbei de târnosire care s-a desfăşurat în ziua de graţie 1 iulie 2012.

Iniţiativa construirii unei catedrale în inima Ţării Oaşului, în centrul oraşului Negreşti-Oaş, a aparţinut protopopului Mihai Feher, paroh al Parohiei Ortodoxe Negreşti- Oaş 2. În prima Dumincă după Rusalii – “Duminica Tuturor Sfinţilor” – din Anul Domnului 1990, la ceasul vecerniei, a fost pusă piatra de temelie a catedralei de către P.S. Ioan Mihălţan al Oradiei, protopop de Satu Mare fiind preotul Ioan Ţolescu, iar preoţi parohi Mihai Feher şi Viorel Mihăilă.

Construcţia noii catedrale s-a întins pe perioada anilor 1990-2002. Lucrările au fost realizate din cărămidă şi beton armat, în formă de cruce, cu bolta străpunsă, străjuită de patru turnuri şi alte două turnuri la faţadă, în care se află patru clopote. În răstimpul dintre 2003 şi 2007 s-a pictat altarul catedralei în tehnica frescă, respectiv icoanele de pe iconostas de către Vasile Pop Negreşteanu’, iar naosul şi pronaosul au fost pictate în perioada 2008-2012 de pictorii Dumitru Bănică şi Gheorghe Bondoc.

Fondurile financiare pentru construirea catedralei au provenit de la credincioşii ortodocşi din Negreşti-Oaş, societăţi comerciale şi bănci locale, de la Ministerul Culturii şi Cultelor, Consiliul Judeţean Satu Mare, Consiliul Local Negreşti Oaş, de la sponsori şi credincioşi binefăcători din ţară şi din străinătate.

Altarul bisericii, sufletul Oaşului
„Faină biserică s-a ridicat în Ţara Oaşului, la Negreşti. Oşenii şi-au înălţat catedrală mândră, după inima lor. În altar, Vasile Pop Negreşteanu zugrăveşte însuşi sufletul Oaşului. Uneori, fără să ne dăm seama, Dumnezeu ne pune la lucru, să ne răscumpărăm păcatele. Prin Frumos. Când El găseşte şi omul potrivit, în Rai îngerii joacă! Acum ei sigur joacă pe acorduri de ceteră şi fluier. Pe muzică oşenească!

Pictorul Vasile Pop („Negreşteanu” şi-a adăugat chiar el pentru a arăta lumii întregi originea sa) a pus în altarul bisericii din Negreşti nu doar culori, nu doar figuri de sfinţi, a pictat însăşi sufletul Ţării Oaşului. Pictura bisericească respectă întru totul canoanele bisericeşti, ba chiar poate fi exemplu. Pe lângă aceasta, Pop Negreşteanu a adăugat însă şi motive tradiţionale, simbolurile Ţării Oaşului. De la motivele de pe ştergare, la ploscă, la pictarea Negreştiului ca miniatură la picioarele sfinţilor, de toate a făcut pictorul! În cinci ani! Ce-i drept, un an nu a putut lucra. Voinţa sinelui, mai puternică decât conştiinţa omului l-a împiedicat. Acum mai are puţin. La vară va termina. Şi o dată cu „pensula de final”, probabil, multe din păcatele pictorului oşean vor fi iertate. Din cuvintele lui, îţi dai seamă că acest altar al bisericii din Negreşti este în fapt şi altarul vieţii lui. Unul plin de simboluri, de sfinţi înalţi, alungiţi înspre dumnezeire. E singura lucrare bisericească, importantă, a lui Vasile Pop Negreşteanu. În ea şi-a pus toată puterea creaţiei. A doua oară nu vrea să mai lucreze. Vrea ca prin această pictură să lumineze, pe cât se poate, pe acei oşeni ce s-au depărtat de tradiţia locului. Să se lumineze şi ilumineze. „Familia mea a avut noroc să aibă în casă icoane «originale», făcute după şcoala de la Nicula. Până să îmi dau eu seama ce este cu ele, au cam dispărut. Acum în Oaş nu mai găseşti nici din greşeală! Culoarea a dispărut din Oaş. Culorile folosite de mine în altarul bisericii sunt cele care erau în Oaş când eu m-am născut, cu care am crescut”, explică pictorul Vasile Pop Negreşteanu.

Altarul? „E foarte mult cât am stat eu aici. Unii poate terminau două biserici, eu am stat doar la altar. Dar uitaţi-vă cum arată această lucrare, este o compoziţie aparte. Eu vreau să fac o treabă de valoare. Este o pictură pentru oşeni. Le-am spus şi lor. Este o lucrare cu care ei trebuie să se identifice în faţa lui Dumnezeu!”. Costin Anghel, „Altarul bisericii, sufletul Oaşului”, publicat în Jurnalul Naţional, 4 martie 2009.

GALERIE FOTO de la slujba de târnosire a Catedralei Ortodoxe „Duminica Tuturor Sfinţilor”, oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, 1 iulie 2012