Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Muzeul Ţării Oaşului

Înfiinţat în 1966, Muzeul Ţării Oaşului este situat în apropierea centrului oraşului Negreşti-Oaş, la 200 de metri de drumul naţional care vine dinspre Satu Mare ori dinspre Maramureşul istoric. Situat pe o suprafaţă de 1,5 hectare, pe malul râului Tur, Muzeul are două secţii: expoziţii permanentă cu o valoroasă colecţie de etnografie şi artă populară, dar şi de artă contemporană în Galeriile Dr. Mihai Pop şi Muzeul în aer liber.

Arhitectura tradiţională este reprezentată de biserica de lemn din satul Lechinţa care datează din prima parte a secolului XVII, de casele din Racşa, Moişeni şi Negreşti (secolele XVIII-XIX), care, împreună cu cele zece construcţii-anexă, formează trei gospodării complete, de două case moleculare din Gherţa Mică şi de casa de olar din Vama. În interioare sunt expuse piese valoroase din colecţiile de ţesături, port popular, icoane, ceramică, mobilier şi unelte ale muzeului.

Secţiunea alcătuită din instalaţiile tehnice, în special cele acţionate de apă, este partea „vie” şi cea mai atractivă a muzeului. Aici vizitatorii îi pot vedea pe localnici venind să macine la moară, să spele la vâltoare şi să-şi prelucreze ţesăturile de lână la piuă. De asemenea, Muzeul din Negreşti-Oaş este singurul loc în care se mai produce renumita ceramică de Vama. În 2010, în cadrul Muzeului în aer liber a fost amenajată şi o distilerie.

Datorită reliefului din zonă şi a vegetaţiei abundente şi având în vedere valoroasa colecţie de etnografie şi artă populară, Muzeul este foarte sugestiv pentru toată zona Ţării Oaşului.

 

Galerie foto Muzeul în aer liber

Contact:
Muzeul Ţării Oaşului
Adresa: strada Victoriei nr. 140
Oraşul: Negreşti-Oaş
Judeţul: Satu Mare
Telefon: 0261.854.839
Fax: 0261.854.839

Muzeul în aer liber
Adresa: strada Livezilor nr. 3-5
Oraşul: Negreşti-Oaş
Judeţul: Satu Mare
Telefon: 0261.854.860

Web: http://www.oasmuseum.ro

Sari la conținut