Vernisajul expoziției ”Versus dar Împreună”. Cea mai valoroasă expoziție de fotografie de până acum la Negrești-Oaș
La Muzeul Țării Oașului din Negrești-Oaș a avut loc sâmbătă după-amiaza vernisajul celei de-a VI-a ediții a expoziției naționale de fotografie ”Versus dar Împreună”. Expoziția curpinde imagini tulburătoare cu soldații din Ucraina din cele mai fierbinți puncte de pe linia frontului, o incursiune în locurile pe care România le vrea uitate, o poveste emoționantă despre un filosof care s-a rupt de lumea consumeristă în fostul oraș minier Anina, povești în imagini din Țara Oașului și din Maramureș, dar și serii impresionante de portrete.
Organizatorii, fotografii negreșteni Emilian Moldovan, Remus Țiplea și Romeo Komaromi afirmă că expoziția din acest an este cea mai valoroasă din cele șase organizate până acum. Și asta pentru că aici expun cei mai buni și mai pasionați 25 de fotojurnaliști și fotografi ai momentului din toată țara.
Una dintre cele mai premiate serii este cea a Ioanei Moldovan, fotojurnalist în zone de conflict. Ioana a adus la Negrești-Oaș o serie despre soldații din Ucraina care luptă împotriva separatiștilor.
Stabilită la Londra, Alecsandra Raluca Drăgoi aduce la Negrești-Oaș seria Kenya, o serie în premieră, cu care va intra anul viitor în competiția National Geographic Traveller.
La fel de valoroasă este ”Călătoria prin Sahara” a fotojurnalistului George Popescu. Din Mauritania, expoziția ne poartă în Cuba, acolo unde Gabriel Bălănescu și-a fotografiat propria nuntă.
Mai aproape, în Europa, fotograful – gazdă Romeo Komaromi face o incursiune prin misterele Parisului, dar prezintă și o poveste de vânătoare de la noi.
Țara Oașului este ilustrată de Remus Țiplea – și el fotograf gazdă – printr-o serie cu mult succes la public, dar și cu valoare documentară: ”Iuhașii”. Este povestea uimitoare a crescătorilor de oi din Oaș.
Serii pitorești din Maramureș au expus al treilea fotograf- gazdă Emilian Moldovan ( povestea satului), maramureșeanul Vasile Dorolți, dar și Marin Moldovan, artistul care spune în fotografii povestea potcovitului boilor din această regiune. De asemenea, Hajdu Tamas a venit cu secvențe pline de umor din cartierele din Baia Mare.
Foarte cunoscut în zonă, talentatul fotograf Petruț Călinescu a adus cu el o nouă serie de fotografii din ciclul ”Mândrie și Beton”, realizate în această vară. O poveste despre oșenii și maramureșenii plecați la muncă în străinătate care își fac acasă case mari și reci. ”Când o să ne ducem noi, ăștia bătrâni, n-o să mai aibă grija nimeni de casele astea. Așa cum ai noștri au dormit la început p-afară, prin case abandonate, pe unde au apucat, așa o să se aciueze și în casele astea cine-o nimeri” – e mărturisirea lui Vasile M., din Moișeni, făcută fotografului Petruț Călinescu.
Ioana Cârlig și Marin Raica au adus un foto-documentar de succes, “Post-Industrial Stories”, o serie care surprinde declinul industrial al României postdecembriste. Timp de trei ani, cei doi fotografi au călătorit prin ţară şi au documentat efectele procesului de dezindustrializare atât asupra peisajului, cât şi asupra comunităţilor. Rezultatul este uimitor.
O poveste cutremurătoare vine din fostul oraș minier Anina și îi aparține lui Oliver Merce, un fotograf din Timişoara, care realizează portrete tulburătoare în alb-negru. În august 2014, el începuse un proiect în care documenta viaţa oamenilor din oraşul minier Anina, când a dat peste Juju, un filosof de 75 de ani care locuieşte în baraca de paznic a minei abandonate din oraş. De atunci, Oliver s-a tot întâlnit cu Juju ca să discute despre viaţă şi libertatea omului care s-a rupt de lumea consumeristă în care trăim.
Expoziția a fost completată de șase serii de portrete expresive, dar și cu momente din spatele scenei unui concert de rock din Transilvania, suprinse de Sorin Vidis.
Fotografi expozanți: Emilian Moldovan, Remus Țiplea și Romeo Komaromi – organizatori; invitați: Alecsandra Raluca Drăgoi, Anca Cernoschi, Anca Mitroi, Andreea Retinschi, Bogdan Boghitoi, Cristina Venedict, Daniel Bălțat, Gabriel T. Bălănescu, George Popescu, Hajdu Tamas, Ioana Cârlig, Ioana Moldovan, Marin Raica, Liviu Cocicodar, Marin Moldovan, Natalia Ciobanu, Oliver Merce, Petruț Călinescu, Sorin Vidis, Tadao Shibata, Tibor Laszlo Olah, Vasile Dorolți.
Expoziția a fost organizată în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș și Muzeul Țării Oașului.