Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Evenimente culturale

Oraşul Negreşti Oaş şi-a câştigat în ultimii ani renumele de „Capitală culturală a judeţului Satu Mare”, datorită multitudinii de evenimente culturale organizate, dar şi a amplorii şi calităţii actului artistic. Evenimente culturale sunt organizate pe tot parcursul anului, atragând elite artistice din toată ţara.

Cel mai important eveniment cultural al începutului de an are loc de 25 de ani neîntrerupt în data de 25 martie, Expoziţia de Artă plastică ART Bunavestire a pictorilor negreşteni.

Apoi urmează, în prima duminică a lunii mai,  sărbătoarea câmpenească Sâmbra Oilor de la Huta Certeze (ajunsă la ediţia 54 în anul 2010), la care Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş îşi aduc aportul prin organizarea colocviului în ziua anterioară marii sărbători.

Tot în luna mai va avea loc în acest an (2011) Festivalul Internaţional al Pălincii, organizat de Consiliul Judeţean Satu Mare din fonduri structurale.

În iulie, începând din anul 2006,  la iniţiativa pictorului Vasile Pop Negreşteanu, este organizat Simpozionul internaţional de artă plastică „Formă, culoare, timp” şi tabăra de creaţie, în cadrul cărora artişti renumiţi din ţară şi din străinătate creează la Negreşti, donându-şi apoi din opere organizatorilor. O parte din operele create pot fi admirate în parcul central (sculpturi), iar picturile în sălile Muzeului şi în sediul Primăriei.

În luna august se organizează Ziua Oraşului Negreşti Oaş, care a împlinit în anul 2009 un număr de X ediţii. În anul 2010 sărbătoarea nu a fost organizată din motive de criză financiară.

Anul se încheie din punct de vedere cultural la Negreşti Oaş cu Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, care este organizat a doua zi după Crăciun şi care a numărat deja XIII ediţii până în anul 2010.

[summarize]

Sari la conținut