Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Poziţionare

Negreşti-Oaş este situat în extremitatea nord-estică a judeţului Satu Mare, fiind centrul economic şi administrativ al zonei geografice şi etnografice a “Ţării Oaşului”. Situat pe cursul superior al pârâului Talna Mare, afluent al râului Tur, la o altitudine medie de 265 metri, oraşul Negreşti-Oaş se învecinează la sud cu comuna Vama, la nord cu Certeze şi la nord-vest cu comuna Bixad.

Ţara Oaşului este situată pe itinerarul Satu Mare – Sighetul Marmaţiei la aproximativ 50 km de Satu Mare. Este o depresiune intramontană situată între ramele munţilor Oaş şi Gutâi cu ramificaţiile lor şi cuprinde o suprafaţă de 614 km2. Ţara Oaşului se întinde de la Turţ – Gherţa Mare – Gherţa Mică (în limita vestică) până la pasul Huta – 640 m altitudine (în limita estică) şi de la Cămărzana (în nord) coboară în sud până la munţii ce împrejmuiesc localităţile Oraşu Nou – Racşa – Vama.

Depresiunea Oaş prezintă altitudini maxime de 400-500 m, iar localităţile sunt aşezate de-a lungul văilor din bazinul Lechincioarei ce străbat Ţara Oaşului în partea de nord şi a râului Tur cu afluenţii Alb şi Rău în partea de sud.

Cum ajungeţi
Oraşul beneficiază de o aşezare geografică avantajată de relativa apropiere de oraşele Satu Mare (50 km) şi Baia Mare (45 km), localităţi în care se poate ajunge cu mijloace de transport auto, feroviar şi aerian, aceste oraşe având aeroporturi operaţionale.
De asemenea, Negreştiul este aşezat la doar 400 km de Budapesta şi se consideră oraş de tranzit pentru cei care vin dinspre Ungaria prin Vama Petea spre binecunoscutele zone turistice ale Maramureşului istoric şi din Nordul Moldovei.

Căi de acces
În oraş se poate ajunge pe DN 19 din Satu Mare, Baia Mare şi Sighetul Marmaţiei, pe DC 11 din Tur, pe DJ 109 din Bixad şi pe drumul DC 75 din zona turistică Luna Şes.