Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Luna Şes-Vârful Pietroasa

Până când Luna Şes va deveni o staţiune căutată, aveţi posibilitatea să faceţi drumeţii de neuitat în zonă. La intrarea în Negreşti, pe dreapta, începe un drum care te duce până la clădirea Ocolului Silvic.Un drum pietruit pe care îl puteţi străbate cu maşina în aproximativ 20 de minute. Lângă cabana Ocolului Silvic există şi posibilităţi de campare, chiar pe malul pârâului Talna. De aici puteţi urma unul din traseele marcate prin munţi.

Un traseu splendid, dar destul de dificil, este cel ce duce spre vârful Pietroasa, marcat cu albastru. Aveţi de urcat prin pădure în jur de 3 ore, pe un traseu plin de frăguţe şi apoi, mai sus, cu tufe imense de afine. Ca să ajungeţi în vârf va trebui să urcaţi o pantă foarte abruptă, pe o distanţă destul de mică, dar sacrificiul merită. Din vârful Pietroasei (1201 m) vi se dezvăluie în toată frumuseţea ei toată Ţara Oaşului. Pe traseele de la coborâre există şi un izvor cu apă de borcut.

  • pe Vârful Pietroasa se află Monumentul natural Sfinxul Oaşului, o ciudată formă de rocă vulcanică, una dintre cele mai atractive forme naturale din ţară;
  • tot aici există o reţea hidrografică relativ bogată (văile Talna, Brada, Tiganului) şi populată cu păstrăv;
  • posibilităţi de campare şi drumeţii montane pe trasee marcate;
  • se gasesc aici izvoare de apă minerală bicarbonatată, indicate în afecţiuni digestive şi diabet zaharat;
  • aici se dezvoltă staţiunea turistică pentru practicarea sporturilor de iarnă.

TRASEU MONTAN: Valea Talnei – Luna Şes – Vârful Pietroasa: – este unul dintre cele mai interesante itinerare turistice din ţară (sursa: TourManager). Punctele de plecare spre acest ţinut sunt localităţile Negresti-Oas şi Vama. Drumul pietruit porneste spre est în interiorul munţilor Gutâi, munţi de origine vulcanică. La început se traversează o zonă piemontană ce s-a format între munţii Gutâi şi depresiunea Oaşului, cu dealuri uşsor ondulate şi văi largi. În continuare, drumul urcă paralel cu pârpâul Talna Mare. Acest pârâu are afluenţii Brada şi Pietroasa. În platoul Luna Şes se pot organiza drumeţii, priveliştea fiind fantastică. Drumul urcă în continuare spre vârful Pietroasa. Există posibilitatea de a urca pe acest drum şi cu maşina. Priveliştea pe care o oferă acest vârf este unică. Se observă toata depresiunea Oaşului şi chiar mai departe, până la Carpaţii Ucrainei.

 

REFERINŢE

Gândul – Farmecele Oaşului

EmaramuresCIRCUIT TURISTIC MARAMURES – OAS – Pe Ţiganu-Pietroasa, într-un noiembrie… cu pomi înmuguriţi

Adevărul Drumeţie spre „Sfinxul Oaşului“ de pe Pietroasa

Floares.roMEGALIŢI ANTROPOMORFI în Carpaţii României

 

Sari la conținut