Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Mănăstirea Sf. Treime – Moişeni

Pe una din culmile Tarii Oasului, la interferenta judetelor Sau Mare si Maramures, se ridica smerit si armonios una din capodoperele spirituale ale osenimii: Manastirea „Sf. Treime” – Moiseni, o manastire de maici, prima de acest fel de pe intreg cuprinsul taramului osenesc, ca de altfel si singura.

Biserica a fost construită în anzul 2004, este din lemn de brad, in stil moldovenesc, ridicata sub atenta supraveghere si indrumare a mesterului Petre Ciornei din Vatra Moldovitei. Acelasi stil arhitectural este intalnit si la multe biserici din Fagaras, Copsa Mica si din unele zone dobrogene. Intreaga structura de lemn a fost ridicata pe o fundatie de beton, intr-un timp extrem de scurt: o luna de zile ( in acelasi an, 2004 ). La ora actuala, biserica este terminata, acoperita cu tabla de aluminiu, lambriata in exterior, tencuita in interior si pregatita pentru pictura in tehnica fresco, respectiv dotata cu iconostas, strani, jilturi laterale, tetrapoade ( acestea din urma fiind sculptate la Falticeni, in stil moldovenesc, in lemn de stejar ). Manastirea este dotata cu 4 clopote de 5oo, 400, 300 respectiv 200 kg.

Incepand cu anul 2005, s-au construit si chiliile maicilor vietuitoare aici; actualmente acest edificiu fiind partial finisat in interior, acoperit si asigurat, ca si biserica, cu incalzire centrala.

Desi, initial, complexul manastiresc – abia inceput – avea statutul de „schit monahal”, incepand cu data de 11 aprilie 2006, in cadrul primei sedinte mitropolitate a Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, prezidată de întâi-stătătorul mitropoliei – ÎPS BARTOLOMEU ANANIA, s-a hotarat ridicarea la rangul oficial de „manastire”, cu drepturile si obligatiile ci i se cuvin, a complexului monahal si a bisericii cunoscute sub numele de „Sf. Treime” – Moiseni. Sursa: http://www.freewebs.com/prot-oas/

Locaţie: str. Principala nr. 153, com. Certeze, sat Moişeni, jud. Satu Mare, Romania. La 200 metri de DN 19, la ieşirea din loc. Huta, com. Certeze, jud. Satu Mare, la interferenţa judeţelor Satu Mare şi Maramureş, dinspre Negreşti-Oaş spre Sighet.

Distanţa faţă de Negreşti-Oaş: 10 km

Datare istorică: 2004
Stareţă: monahia Ieronima Selever
Obştea monahală: călugăriţe (monahii)
Hramul mănăstirii: „Sfânta Treime”, a doua zi de Rusalii

Sari la conținut