Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ioan Mircea Pașcu

Ioan Mircea PascuIoan Mircea Pașcu – vicepreședinte al Parlamentului European

A primit titlul de cetățean de onoare al orașului Negrești-Oaș prin HCL nr.33 din 03.09.2002.

Ioan Mircea Pașcu s-a născut în 17 februarie 1949 în Satu Mare, jud.Satu Mare, și provine dintr-o familie din Țara Oașului. Este vicepreședinte al Parlamentului European, membru al Partidului Social Democrat, profesor titular al cursurilor Mari teme ale politicii mondiale, Politica externă a României, Relațiile Externe ale Uniunii Europene susținute la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană din SNSPA.

A fost deputat de Maramureș în mandatul 1996-2000 și președinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, iar în perioada 2000-2007 a fost deputat de Satu Mare. În perioada 2005-2006 a fost observator din partea României în Parlamentul European, iar din anul 2007 este europarlamentar.

De asemenea, Ioan Mircea Pașcu a fost consilier prezidențial, șef al Direcției de Politică Externă la Administrația Prezidențială, în anii 1990-1992, apoi secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale în perioada 1993-1996, iar între 2000-2004 a fost Ministrul Apărării Naționale.

Absolvent, în anul 1971, al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Comerț Exterior, obține în 1980 titlul de Doctor al Institutului de Studii Politice.

În 2002 i se conferă, prin decret al președintelui Ion Iliescu, Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler.

Căsătorit, tată a trei fete, profesorul Ioan Mircea Pașcu este unul din fondatorii Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, al cărei Departament de Relații Internaționale l-a condus între anii 1990 și 1996.

Pozițiile cheie din care a contribuit decisiv la succesul procesului de reformă instituțională necesar integrării României în structurile Euro-Atlantice îl recomandă drept una din vocile cele mai autorizate în domeniul politicii externe, de securitate și apărare din România.

Nu a uitat niciodată de meleagurile oșenești unde se întoarce de multe ori pe an. Ioan Mircea Pașcu este cel mai fervent susținător al Țării Oașului și al orașului Negrești-Oaș.

Sari la conținut