Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Valea Turului – Muntele Tâmpa – Cabana Vrăticel

Se porneşte din centrul oraşului, pe strada Vrăticel, care coteşte spre dreapta prin faţa Catedralei Ortodoxe. Drumul este pietruit şi foarte îngust şi urcă de-a lungul văii Turului. Puteţi campa oriunde, pe vale sau în poienile din zonă.

Ajungeţi la Km 9 pe drumeagul ce trece prin faţa fostei păstrăvării, puteţi ajunge la locul numit Borcutul Tâlharilor, dacă o ţineţi tot stânga. Un traseu care făcut pe jos durează cam patru ore. Este un drum ce şerpuieşte prin munte, iar Borcutul Tâlharilor e la vreo 50 de metri de drum, dincolo de valea Turului. Locul îl puteţi recunoaşte după o cruce de metal. Se spune că, pe vremuri, aici era un vagon de mină în care se punea borcutul, se făcea foc sub el şi oamenii se îmbăiau, borcutul fiind bun în tratarea reumatismului. La o astfel de baie cineva a făcut infarct şi de aceea s-a pus crucea de metal.

Tot de la km 9 se se pot organiza drumeţii pe culmea Tâmpa – un platou întins, aşezat la est de cabană. Culmea Tâmpa este acoperită cu paşuni şi presărată cu o mulţime de izvoare, fiind un loc minunat pentru tabere de corturi.

Locul e însă încântător, la câţiva metri se află piatra numita Piciorul Lupoaicei, iar ceva mai în sus, la vreo 5 minute de mers, începe o poiană, cu tot felul de stânci, care mai de care mai interesantă. De aici se poate ajunge pe o potecă care o vreme ţine creasta spre Şelătruc (drum marcat cu cruce albastră). Aici se află cabana forestieră Şelatruc. Lângă cabană este amenajat un mic lac. Zonă oferă destule posibilităţi de drumeţie: Vârful Buianului (1.147 m) sau Poiana Şelătruc spre vârful Rotunda (1.241 m). La est, zona vârfului Rotunda formează cumpăna apelor între afluenţii Turului, Tisei şi Someşului. Este patria cerbilor carpatini şi a vulturilor.

Tot de la Km 9, mergând pe lângă clădirea fostului IFET şi a fostei staţii de concasare, e un drum care face la dreapta şi duce într-o poiană, Şura Popii.

Valea Turului – având din Negreşti-Oaş până la izvor o lungime de 15 km – este o vale pitorească presărată cu ziduri, colonade andezitice, cataracte. Depresiunile alternează cu părţi înguste. La km 9 se află un loc de popas şi o cabană forestieră. De-a lungul văilor se observă inversiune de vegetaţie – în vale apar specii de răşinoase, sus, pe versanţi, făgete. Urşii şi cerbii trăiesc în numar mare.