Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

2011 va fi anul marilor investiţii

Proiecte în valoare de 40 milioane de euro vor fi derulate în acest an în Negreşti Oaş

Anul 2010 a fost unul în care administraţia oraşului Negreşti Oaş a finalizat mai multe proiecte importante şi a obţinut finanţare pentru ele, astfel încât în cursul anului 2011 acestea să poată fi implementate şi să se vadă efectiv roadele muncii. Anul 2010 a fost însă şi anul relansării investiţiilor de la staţiunea de schi de la Luna Şes, care a avansat astfel încât există toate motivele să credem că staţiunea va fi dată în funcţiune în iarna viitoare. Anul 2011 va însemna pentru Negreşti Oaş demararea unor investiţii de circa 40 de milioane de euro, lucrările urmând să fie derulate în următorii 2-3 ani.

Lucrări relansate la Luna Şes
Lucrările la viitoarea staţiune de schi de la Luna Şes au fost relansate în luna aprilie a acestui an, după ce a fost stabilit câştigătorul licitaţiei pentru realizarea drumului de acces şi a canalizării, fiind vorba despre SC Drum Construct Sălaj. Până în acest moment au fost construite poduri şi podeţe, ziduri de sprijin şi consolidări de mal pe râul Talna, lucrări în valoare de circa 2,5 milioane de lei. Lucrările continuă cu ceea ce se poate realiza pe timp de iarnă, urmând ca la primăvară să fie intensificată construcţia drumului şi a sistemului de canalizare.

Între timp se lucrează la proiectul tehnic pentru construcţia reţelelor de alimentare cu apă şi energie electrică, pentru amenajarea pârtiei de schi, dar şi pentru construcţia liniei de transport pe cablu, respectiv a telescaunului. Toate aceste obiective se află fie în proceduri de licitaţie, fie în stadiul de proiect tehnic şi se speră ca la primăvară să poată fi demarate lucrările, astfel încât în iarna anului viitor să se poată schia. Investiţia totală se va ridica în final la 8 milioane de euro.

Biserică din lemn şi chilii la Luna Şes
Între timp, la Luna Şes a fost construită o frumoasă biserică din lemn a schitului mănăstiresc cu hramul Sfântul Ierarh Ştefan şi o casă ce cuprinde chiliile pentru viitorii vieţuitori ai lăcaşului de cult. Lăcaşul de cult urmează să fie sfinţit în primăvara anului 2011. Edificiul a fost realizat prin contribuţia Consiliului Local şi a Primăriei Negreşti Oaş, a Bisericii Ortodoxe Negreşti Oaş şi a Protopopiatului Ortodox Român Oaş.

Investiţii în învăţământ şi cultură
Şi în acest an a continuat programul de investiţii în instituţiile de învăţământ şi în cele de cultură. Astfel, a fost finalizată investiţia de la sala de sport a Grupului Şcolar „Ioniţă G. Andron”, au fost schimbate cu geamuri termopan o parte din ferestrele vechi de la clădirea principală şi a fost amenajată parcarea din faţa liceului. O parte din ferestre au fost înlocuite cu geamuri termopan la Liceul Teoretic şi la şcolile generale nr.1 şi nr. 3. În plus, la Şcoala generală nr. 3 a fost reabilitată clădirea sălii de sport şi a fost înlocuit acoperişul. Alte investiţii au fost realizate şi în grădiniţele din oraş, valoarea totală a lucrărilor executate ridicându-se la aproximativ 350.000 de lei.

La capitolul Cultură, au fost finalizate lucrările de extindere a clădirii Muzeului Etnografic al Ţării Oaşului, iar la Muzeul în aer liber a fost amenajată o pălincie veche de 120 de ani şi a fost restaurată o casă din Călineşti.

Străzi modernizate, sediu extins la Primărie
În ciuda recesiunii, în oraş au fost realizate importante lucrări de infrastructură. Printre acestea se numără reabilitarea străzii George Coşbuc, o investiţie de circa 600.000 lei, strada fiind acum printre cele mai moderne din oraş. Totodată, au fost realizate o serie de lucrări de întreţinere şi reparaţii pe celelalte străzi.
Pe de altă parte, tot în acest an a fost extins cu 300 mp Corpul C al Primăriei, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 300.000 de lei.

Parteneriate cu cetăţenii
Venind în sprijinul cetăţenilor, Primăria a încheiat în acest an parteneriate cu aceştia pentru investiţii care îi privesc direct. Astfel, prin acest tip de parteneriat a fost extinsă reţeaua electrică pe două segmente de străzi. Primăria şi Consiliul Local au contribuit cu realizarea proiectului tehnic şi suportarea a 50% din investiţie, iar beneficiarii au achitat şi ei 50%. Primăria doreşte să extindă acest tip de parteneriate şi în ceea ce privesc reţelele de apă şi canalizare, dar şi pentru modernizarea unor segmente de străzi.

Şase milioane euro pentru reabilitare urbană
Un proiect la care s-a lucrat mult în ultimii ani a primit finanţare europeană prin Axa 1 a Programului Operaţional Regional. Este vorba despre proiectul de reabilitare urbană în valoare de aproximativ 6 milioane de euro. Contractul de finanţare urmează să fie semnat în cursul acestei ierni, după care vor fi demarate procedurile de licitaţie, astfel încât la primăvară să poată fi începute lucrările. Primul obiectiv al acestui proiect se referă la modernizarea spaţiilor verzi şi lucrări tehnico-edilitare în cartierele Trandafirilor, Unicarm şi Decebal, valoarea estimată fiind de 5,45 milioane lei. Al doilea obiectiv are în vedere crearea unui Centru de afaceri în oraşul Negreşti Oaş prin reabilitarea şi modernizarea unei foste centrale termice, cu o valoare estimată de 1,9 milioane lei. Al treilea obiectiv este amenajarea unui centru social pentru vârstnici în clădirea unei foste centrale termice din cartierul Decebal, valoarea fiind de 2,2 milioane lei. Al patrulea proiect priveşte reabilitarea mai multor străzi, astfel: Oaşului, Vrăticel, Unirii, Cornetului, Morii şi Valea Cerbului. Valoarea acestui obiectiv este de 14,3 milioane lei.

Incubator de afaceri de 1 milion de euro
Oraşul Negreşti Oaş în parteneriat cu Primăria oraşului Csenger din Ungaria a depus pentru finanţare, anul trecut, un proiect pentru crearea de incubatoare de afaceri în fiecare din cele două localităţi. Proiectul a fost depus pe programul INTERREG IV -Programul de cooperare transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, aşteptându-se acum confirmarea finanţării. Proiectul prevede construirea a două incubatoare de afaceri, unul în Negreşti şi unul în Csenger, valoarea totală fiind de 2,3 milioane de euro, câte 50% pentru fiecare parte. Incubatorul va fi construit în locul fostei unităţi de protecţie a plantelor din Negreşti Oaş.

Modernizarea reţelei de apă şi canalizare, cea mai mare investiţie din istoria oraşului
În cadrul Programului Operaţional Sectorial – Mediu 2007-2013, Ministerul Mediului a pus la dispoziţia autorităţilor din judeţul Satu Mare asistenţă tehnică pentru elaborarea proiectului de modernizare a infrastructurii din sectorul de apă. În acest sens, 30 de primării din judeţul Satu Mare, printre care şi Primăria Negreşti Oaş, au constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) în sectorul de apă şi apă uzată. Pe lista de masterplan au fost prioritizate o serie de investiţii printre care şi o investiţie la nivelul oraşului Negreşti Oaş în domeniul de apă uzată şi furnizare de apă.
Investiţiile aferente oraşului Negreşti Oaş pentru sectorul “furnizare de apă’’ preconizate a se realiza sunt: – reabilitarea surselor şi a conductelor de apă de la Valea Rea – Huta, Valea Albă, Tur; – o nouă organizare pe zone, măsurarea volumelor şi monitorizarea presiunii; -construcţia unei noi reţele de distribuţie de 20 km şi construcţia de noi branşamente; – construcţia unei noi uzine de apă. Totalul investiţiilor pentru infrastructura de apă din oraşul Negreşti Oaş este de 11,7 milioane de euro plus TVA. În ceea ce priveşte sectorul de apă uzată, investiţiile prevăzute în proiect se ridică la 7,6 milioane de plus TVA şi se referă la extinderea Staţiei de epurare Negreşti Oaş; o nouă staţie de pompare şi conductă de presiune pentru conectarea localităţii Certeze la Staţia de epurare din Negreşti şi construcţia a 20,4 km reţea de canalizare în oraş, care nu este conectată la sistemul public de canalizare.
Proiectul a fost depus pentru finanţare la Comisia Europeană şi se speră că derularea efectivă a lucrărilor va începe la primăvară. Investiţia se ridică la 22 milioane de euro şi va fi cea mai mare din istoria oraşului Negreşti Oaş.
Pentru implementarea proiectului, serviciile de apă şi canalizare din Negreşti Oaş au fost preluate în toamna acestui an de SC Apaserv SA Satu Mare, după ce contractul cu SC Recom expirase. Astfel, preţurile la serviciile furnizate populaţiei au crescut semnificativ, însă derularea acestui proiect va duce la mai buna aprovizionare cu apă a oraşului, atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ. În plus, prin acest proiect se va acoperi aproape întreaga suprafaţă a oraşului cu reţele de apă şi canalizare. Totodată, prin programul de contorizare asumat de Apaserv, în următorii doi ani vor fi instalate contoare la toţi consumatorii din Negreşti Oaş, ceea ce va duce la reducerea consumului de apă şi, implicit, la reducerea valorii facturilor achitate de consumatori.

Sari la conținut