Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Cd-ul „Glasuri și cetere din Oaș” a fost lansat la Muzeul Țării Oașului din Negrești

lansare-cd-negresti-oas-31Ceterașii Țării Oașului și mai ales interpretările acestora de-a lungul anilor nu vor mai fi în pericol de-a fi date uitării.

Aceasta pentru că, etnomuzicologul Speranța Rădulescu, împreună cu prestigiosul cercetător francez Jacques Bouet, au reușit să creeze o compilație muzicală care să cuprindă majoritatea cântecelor reprezentative ale ceterașilor din Țara Oașului.

Compact discul „Glasuri și cetere din Oaș” a fost lansat miercuri la Muzeul Țării Oașului din Negrești. Este o încununare a muncii derulate în satele Oașului, de-a lungul deceniilor, de către Speranța Rădulescu, Jacques Bouet, alături de alți cercetători ai folclorului românesc autentic.

„În luna mai, a anului 1969, Jacques Bouet trecea prin Certeze, pe drumul de întoarcere din Maramureș. La ciuperca din localitate a auzit acorduri muzicale care până atunci îi erau necunoscute. A fost surprins să afle că nu se mai găsea în Maramureș, ci în Țara Oașului, o zonă cu o particularitate muzicală care, din acel moment, i-a captat interesul pentru următoarele decenii”, a rostit în discursul său, Remus Vârnav, directorul Muzeului Țării Oașului.

Gheorghe „Goreu”, Vasile Frățilă „Toderel”, Florin Mihăilă „a Turțanului” sau Vasile Batin „Tompoșel” sunt doar câțiva dintre artizanii cântecului oșenesc de ceteră, a căror interpretări vor dăinui peste ani datorită acestui CD.

„Eu, spune Speranța Rădulescu”, am venit în Oaș în special pentru a înțelege muzica de aici, nu neapărat pentru a o înregistra. Am dorit să înțeleg modul în care muzica se leagă de dans și cum acestea două reflectă societatea oșenească și modul de a privi viața al acestor oameni. Realizarea acestui CD nu a fost o muncă ușoară. El cuprinde cântece adunate de-a lungul a 45 de ani, cântece care au trebuit armonizate, multe dintre ele reconstituite. Este totuși un efort care nu numai că merita făcut, ci era absolut necesar”.

Totodată, compact discul vine ca o completare sonoră a unei cărți-document, elaborată de Speranța Rădulescu, Jacques Bouet și Bernard Lortat-Jacob, sub titlul „Din răsputeri. Glasuri și cetere din Țara Oașului”. Este de menționat că această lucrare este studiată în prezent la cursurile de etnomuzicologie din majoritatea universităților franceze. (Vocea Transilvaniei)