Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Coboratu’ oilor de la munte. Osambritu in Tara Oasului – targ expozitional de oi – editia a IV-a Negresti-Oas

Cu bucurie și soare pe cer, astăzi am fost martorii unei zile minunate de toamnă pe dealul Abrănești din Negrești-Oaș! Am întâmpinat cu drag și entuziasm păcurarii care au coborât oile de la munte, pregătindu-se pentru iernat. A fost o zi de poveste, în care am reeditat pentru al patrulea an Osâmbritu’, unul dintre cele mai frumoase obiceiuri pastorale din Țara Oașului.

Am fost oaspeții lui Ștefanu Bodii, pe dealu’ Abrănești, unde am simțit cu toții că ne aflăm acasă!

Nu am greșit când am răspuns inițiativei lui Ștefan Berinde de a reînvia un vechi obicei oșenesc: Coborâtu’ oilor de la munte în Țara Oașului. Mă bucur că, în acest an, evenimentul a avut o amploare și mai mare, cu o participare numeroasă și mai mulți expozanți – vrednici crescători de oi din toată țara. A fost o sărbătoare a tradițiilor noastre autentice, cu meștesugari tradiționali care și-au expus delicioasele produse.

Cu vremea frumoasă și oaspeți minunați, cărora le mulțumesc că au răspuns invitației noastre, am avut ocazia să ne bucurăm, să ne reîntâlnim cu familia și comunitatea. Le mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea evenimentului, fără de care această zi nu ar fi fost posibilă.

Felicitări inițiatorului și sufletului acestei reușite manifestări, Ștefan Berinde, și în egală măsură domnului Daniel Pop, președintele Asociației crescătorilor de ovine „Pro Ovis” – Maramureș, care au fost organizatorii principali ai acestui eveniment special.

Felicitări calde crescătorilor de oi și tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului, pentru că am reușit împreună să reînviem și să ducem mai departe una dintre cele mai frumoase tradiții ale Oașului!

Expozanții acestei ediții, pe lângă cei din zona Satu Mare și Maramureș, au venit de la Sibiu, Brașov, Sălaj și Cluj. Zone cu tradiție în arta păstoritului, iar participarea diversificată evidențiază interesul și angajamentul pentru această tradiție.

Felicitări expozanților noștri: Balta Viorel, Chereches Cornel, Colcer Darius, Costin Daniel, Crisan Cristian Mihaita, Crisan Ioan Negresti, Crisan Mihai, Dan Ioan, Dobras Grigore, Doru Popoiu Brasov, Dragos Vasile Negresti, Fabian Beniamin Mihai, Farcas Narcis CJ, Grad Ioan, Hosu Radu, Hotca Augustin, Ilies Ileana, Mic Dumitru, Mihoc Petre, Muresan Dan, Nap Florin, Nemes Mihai, Ogra Ionut, Ogra Valer, Pop Daniel, Pop Nicolas, Pop Razvan, Pop Vasile, Prodan Dumitru, Roman Ionut, Sufana Ilie, Suldac Mihai, Tandara Ionel SJ, Tatar Ioan Boinesti, Tatar Vasile, Timis Vasile, Timis Vasile.

A patra ediție a evenimentului „Coborâtu’ oilor de la munte” – Osâmbritu’ în Țara Oașului, a adunat sute de negreșteni și oaspeți pe dealul de la Abrănești. Le mulțumesc încă o dată tuturor pentru prezență și am certitudinea că am fost gazde bune. Vă mulțumesc tuturor pentru o zi superbă!

Sari la conținut