COMUNICAT. Cea mai mare investiție din istoria orașului Negrești-Oaș, aproape de finalizare
Cea mai mare investiție din istoria orașului Negrești-Oaș, reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare concomitent cu reabilitarea Uzinei de apă și a Stației de epurare este aproape de final. În această perioadă au fost finalizate lucrările la Uzina de apă, sunt pe ultima sută de metri lucrările la rețelele de apă și canalizare și se lucrează la Stația de epurare și la captările din oraș.
Valoarea investiției este de aproximativ 21 milioane euro și este finanțată prin programul POS Mediu, proiectul fiind implementat prin operatorul de apă Apaserv SA Satu Mare, iar beneficiar orașul Negrești-Oaș.
În cadrul acestui proiect, rețeaua de canalizare a orașului Negrești-Oaș a fost extinsă cu 20 de km şi a fost reabilitată pe o lungime de 1,5 km; reţeaua de apă potabilă a fost extinsă cu 20,4 km şi a fost reabilitată pe o lungime de 3,8 km. Ultimele investiții la care se lucrează acum pe partea de apă-canal sunt pe strada Victoriei, tronsonul 1 Iunie – Ion Creangă, pe o lungime de 200 de metri.
Uzina de apă la standarde europene, la stadiu de probe
La începutul lunii aprilie 2016 au fost finalizate și lucrările la Stația de tratare a apei potabile, rezultând o Uzină modernă și dotată la ultimele standarde, care se află acum în probe.
”A fost un proiect dificil, am întâmpinat multe probleme în teren, dar grație implicării și bunei colaborări dintre instituțiile angrenate reușim să-l ducem la bun sfârșit. Am terminat cele mai importante obiective – Uzina de apă și reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare, unde lucrăm pe ultimii 200 de metri. Se mai lucrează la captări și la Stația de epurare. Apa și canalizarea au fost în acești ani cele mai mari probleme pe care le-a avut orașul Negrești-Oaș și, odată cu finalizarea acestui proiect, problema este rezolvată în proporție de 80%. Printr-un nou proiect vom reabilita și extinde rețelele de apă și canalizare în tot orașul”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.
După punerea în funcțiune a noii Uzine de apă, locuitorii din Negrești-Oaș vor beneficia de servicii de calitate, la standarde europene, în ceea ce privește furnizarea apei potabile.
Lucrările au inclus construirea și punerea în funcțiune a stației de tratare a apei potabile, reabilitarea laboratorului Stației de tratare a apei potabile Negrești-Oaș, asigurarea unui sistem modern de automatizare la toate stațiile, realizarea de construcții și sisteme auxiliare.
Se lucrează la Stația de Epurare
În acest moment, în cadrul acestui proiect se lucrează la captările de apă de la Valea Rea, Valea Albă şi de pe râul Tur, la Stația de Epurare. De asemenea, s-a lucrat la reglarea presiunii apei și la contorizarea individuală.
Întregul proiect va fi finalizat în cursul acestei primăveri.
Străzile pe care au fost reabilitate și/sau extinse rețelele de apă și canalizare:
– Reabilitarea și/sau extinderea rețelelor de apă în satul Tur şi pe străzile din Negreşti-Oaş: Luna ( Borcut), Pietrosului, Tudor Vladimirescu, Tineretului, Zorilor, Livezilor și Podului, Pădurii, Corni, Oașului, Rozelor, Dumbrava, Moților, Gării, Arenei, Unirii II, Pieței, Morii, Magnoliei, Viitorului, Valea Cerbului, Primăverii, Salcâmilor, Victoriei –Rozelor (Bud) – Dumbrava, 1 Iunie, Victoriei – pod – 1 Iunie, Victoriei – 1 Iunie – CLF, Victoriei – CLF – Bud, Vâltorii, Pădurii, Turului, Cornetului, Mihai Viteazu.
– Reabilitarea și/sau extinderea rețelelor de canalizare în satul Tur şi pe străzile din Negreşti-Oaş: Pietrosului, Tudor Vladimirescu, Tineretului, Zorilor, Livezilor, Pădurii, Oașului, Moților, Gării, Arenei, Unirii II, Pieței, Morii, Magnoliei, Viitorului, Valea Cerbului, 1 Iunie, Victoriei, Borcutului, Cartier Decebal, Cornetului, Ion Creangă, Lăcrămioarelor, Mesteacănului, Popești, Vâltorii, canal colector str. 1 Iunie, canal colector str. Turului, Crizantemelor, Mihai Viteazu, Salcâmului, Primăverii.