Concluziile ședinței de lucru pentru găsirea unor soluții privind extinderea magistralei de gaz în Țara Oașului
La sediul Primăriei Negrești-Oaș a avut loc joi, 24 mai 2018, o ședință de lucru interinstituțională privind găsirea unor soluții pentru introducerea rețelelor de gaze în toate localitățile din Țara Oașului și extinderea rețelelor în cele în care există.
La ședință au participat președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) – Dumitru Chiriță, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților – deputatul Iulian Iancu, vcicepreședintele Comisiei de Industrii, deputatul Octavian Petric (inițiator și organizator principal), reprezentanți ai companiilor care activează în domeniul gazelor naturale (o echipă condusă de directorul de dezvoltare al Transgaz -Ioan Tătaru, directorul general al Distrigaz Sud – Dan Pantilie, și directorul general al EON – Dan Morari), președintele Consiliului Județean, Csaba Pataki, primarii din Țara Oașului, dar și cu alți primari din județul Satu Mare.
Primarul Aurelia Fedorca a transmis salutul ei sincer și aprecierea că au avut disponibilitatea să vină la fața locului pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă autoritățile locale în acest domeniu.
”Avem cel puțin două tipuri de probleme cu care ne confruntăm în ceea ce privesc gazele naturale în zona Oașului. În primul rând lipsa infrastructurii care să asigure branșarea la rețele a tuturor localităților din Țara Oașului, iar în al doilea rând lipsa investițiilor în localitățile în care există deja gaze naturale și sincronizarea lor cu nevoile localităților, cum se întâmplă la Negrești-Oaș. Această ultimă problemă am întâlnit-o des în ultimii ani și sper să găsiți soluții pentru o rezolvare în folosul cetățenilor”, a transmis primarul orașului Negrești-Oaș.
În urma discuțiilor, reprezentanții Transgaz au precizat că analiza pe care au realizat-o arată că sunt necesare realizarea a două conducte de transport gaze naturale: una de 28 de km în zona Nord-Est a județului pe direcția Orașu Nou- Gherța Mică- Batarci (comunele Călinești-Oaș, Gherța Mică, Târșolț, Bixad, Turulung, Cămărzana, Bătarci și Tarna Mare), iar cealaltă de 30 km în Sudul județului, pe direcția Craidorolț-Bogdand ( comunele Beltiug, Supur, Acîș, Socond, Bogdand și Hodod).
Acesta a precizat că pentru ca Transgaz să poată începe demersurile, primăriile ar trebui să se asocieze și să concesioneze serviiciile, deoarece nu se pot realiza extinderi acolo unde nu există certitudinea că vor fi realizate branșamente. Celelalte localități din vecinătatea conductelor existente se vor putea racorda la acestea.
Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, deputatul Iulian Iancu, a anunțat că recent a trecut de Senat un proiect de lege privind concesionarea reţelelor de distribuţie gaze de către autorităţile locale, acesta urmând să fie votat de Camera Deputaților în următoarele două săptămâni. Noile reglementări vor permite primarilor să concesioneze direct rețelele de distribuție a gazelor naturale și să încaseze redevențe de la distribuitorii din domeniu.
Vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii, deputatul Octavian Petric, le-a recomandat primarilor să se asocieze, pentru a avea șanse la demararea unor proiecte în vederea atragerii investițiilor necesare în rețeaua de gaze. Astfel ar putea atrage fonduri europene sau guvernamentale pentru a realiza rețelele care se vor conecta la magistrală.
De altfel, și directorul EON le-a recomandat primarilor ca atunci când se adresează operatorilor din domeniu pentru a-și concesiona rețelele să se asocieze pe zone pentru că atunci interesul investitorilor va fi mult mai mare.
Deputatul Petric a spus că actualul sistem de încălzire pe lemne nu mai este o variantă de viitor, în condițiile în care în România consumă 24 de milioane de metri cubi anual, dar exploatează maxim doar 18 milioane de metri cubi. Din cauza cererii foarte mari a crescut și prețul la materialul lemnos. În acest sens, una dintre cele mai bune resurse rămâne gazul natural.
Primarii prezenți au ridicat mai multe probleme cu care se confruntă pentru a putea realiza investiții și au primit recomandări punctuale.