Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Consolidarea și armonizarea colaborărilor economice dintre Negreşti şi Csengersima

CsengersimaLa Complexul Valea Măriei s-a desfăşurat în data de 15 mai seminarul de închidere a proiectului transfrontalier “Consolidarea și armonizarea colaborărilor economice transfrontaliere în regiunea Szatmar”, implementat de Primăria din Csengersima (Ungaria) și Primăria orașului Negrești Oaș, lider de proiect fiind organizaţia Nonprofit KFT.

La manifestare au fost prezenți primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, primarul din Csengersima, Kolto Zoltan, reprezentantul firmei Nonprofit KFT, Apati Gyorgy – managerul proiectului, consilieri locali din cele două localități partenere, oameni de afaceri din cele două zone, precum și alți invitați.

Primarul Aurelia Fedorca a arătat că studiul realizat în cadrul proiectului relevă că atât în orașul Negrești-Oaș cât și în Csengersima există aceleași probleme de natură economică, dificultăți care pot fi rezolvate printr-o bună conlucrare între administraţiile celor două localități. Autoritățile locale din Negrești-Oaș doresc dezvoltarea zonei, în special în domeniul turismului balnear la Valea Măriei și a celui montan la Luna Șes, iar primarul Aurelia Fedorca i-a invitat pe oamenii de afaceri maghiari să investească în cele două obiective turistice.

Primarul din Csengersima, Kolto Zoltan, a declarat că de-a lungul timpului au fost inițiate mai multe proiecte în parteneriat cu localități din județul Satu Mare în vederea dezvoltării relațiilor bilaterale. Reprezentând o zonă ai cărei locuitori trăiesc în special din agricultură, primarul din Csengersima a mai spus că își dorește ca în urma acestui proiect să fie dezvoltată și industria invitându-i, la rândul său, pe oamenii de afaceri din Oaș să investească în diferite proiecte de dezvoltare.

Totodată, managerul Apati Gyorgy a afirmat că prin acest proiect au fost puse bazele unei colaborări fructuoase între întreprinzători din Csengersima și din zona Oașului, lucru ce va duce la dezvoltarea celor două localități.

Studiul “Rezultatele analizei economice a județului Satu Mare” arată că, din punct de vedere economic, colaborarea între cele două zone este neabordată în multe domenii de activitate. O eventuală cooperare economică și comercială transfrontalieră promite progrese semnificative atât în ceea ce privește dezvoltarea locală cât și regională. Totodată, în cadrul studiului, au fost determinate obiectivele strategice comune ale celor două regiuni care au în vedere crearea unui mediu economic competitiv, instruirea forței de muncă în funcție de nevoile pieței precum și îmbunătățirea calității serviciilor publice.

Proiectul transfrontalier “Consolidarea și armonizarea colaborărilor economice transfrontaliere în regiunea Szatmar”, implementat de Primăria din Csengersima (Ungaria) și Primăria orașului Negrești Oaș, manageriat de Nonprofit KFT, face parte din Programul de Cooperare Transfrontalier Ungaria-România 2007 – 2013, a fost început în martie anul trecuti. Valoarea totală a proiectului a fost de 53.761 de euro, finanțat din fonduri europene.