Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Formularele pentru subvenţiile la încălzire vor fi disponibile din noiembrie

ajutoare incalzire pe lemneNoile modele de cerere pentru ajutoarele de încălzire pentru sezonul rece vor fi disponibile la începutul lunii viitoare. Astfel, subvenţiile vor fi acordate începând cu data de 1 noiembrie. Noile formulare vor putea fi procurate de beneficiari, direct de la sediul primăriei sau de pe paginina web, după încheierea procesului de avizare interministerială, aflat în plină desfăşurare, a HG care stabileşte noul model de cerere şi după aprobarea acesteia în şedinţa de Guvern. În acest an, ca urmare a includerii consumatorului de energie electrică în rândul beneficiarilor de ajutoare de încălzire, a fost necesară modificarea normelor metodologice şi a vechiului formular de cerere.

Statul acordă ajutoare de încălzire familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse. În acest sezon, însă, regulile în domeniu au fost modificate substanţial de autorităţi. Iată care sunt criteriile de eligibilitate, ce documente trebuie prezentate la oficiile serviciilor de asistenţă socială, precum şi calendarul complet al procesului prin care se stabilesc beneficiarii.

Unele categorii de persoane pot beneficia, în perioada 1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014, de subvenţii de la stat pentru acoperirea integrală sau a unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei, dacă îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiţii.

Potrivit prevederilor legii, ajutorul se va acorda numai familiilor şi persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice. De asemenea, solicitanţii nu trebuie să deţină anumite bunuri mobile/imobile sau terenuri, aşa cum sunt prezentate în lista de excluderi.În plus, conform reglementărilor, solicitanţii trebuie să folosească una dintre următoarele modalităţi de încălzire: energie termică în sistem centralizat, gaze naturale, energie electrică lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri.

Ajutoarele se acordă şi în funcţie de veniturile solicitanţilor. Astfel, ajutorul lunar pentru energie termică se va acorda doar în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de maxim 786 lei în cazul familiilor şi de maxim 1082 lei în cazul persoanei singure. În cazul în care consumatorii utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale, atunci venitul lor trebuie să fie cuprins între 0 şi 615 lei. Aceeaşi condiţie se aplică şi consumatorilor care folosesc energie electrică.