Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Interviu cu primarul Aurelia Fedorca. Bilanţ la 1 an şi 4 luni de mandat

Aurelia-Fedorca Primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, vorbeşte într-un interviu acordat JURNAL DE OAŞ despre principalele realizări şi nerealizări, la un an şi patru luni de la preluarea mandatului.

Reporter: Sunteţi primarul Negreştiului de un 1 şi 4 luni. Dacă aţi face un bilanţ, care ar fi principalele realizări şi nerealizări?
Aurelia Fedorca:
La realizări aş trece reluarea în ritm alert a lucrărilor la staţiunea de schi de la Luna Şes, împreună cu Consiliul Judeţean; finalizarea Centrului de afaceri; finalizarea Centrului de zi pentru vârstnici; finalizarea strategiei de dezvoltare a oraşului; modernizarea străzii Vrăticel, începerea lucrărilor pe strada Unirii II. Aş mai aminti aici însă şi de demersurile pe care le-am făcut pentru includerea reabilitării DN 19 – Livada – Negreşti Oaş –Huta în planul de investiţii naţionale pe anul viitor. La minus, deocamdată, aş trece cele două proiecte privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi cel de modernizare străzi, ambele din fonduri europene, referitor la care speram să fie într-un stadiu mult mai avansat în acest moment, dar care din cauza unor impedimente de ordin birocratic întârzie.

Reporter: Care ar fi cele mai mari probleme cu care vă confruntaţi?
Aurelia Fedorca:
Dacă avem o problemă în acest moment, aceasta se referă la proiectul privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, investiţie derulată de Apaserv în cadrul unui program judeţean mai amplu. Şi este problematic din mai multe puncte de vedere. În primul rând, se ştie că la nivelul oraşului Negreşti Oaş există probleme mari în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă: calitatea apei este constant sub parametri optimi, deci improprie pentru consum, şi are presiune redusă din cauza scăderii debitelor. La acestea a intervenit şi problema furturilor de apă, ceea ce face ca facturile la apă ale negreştenilor care nu au contoare individuale şi sunt cuprinşi la plata în sistem pauşal să fie nedrepte. Adică ei plătesc pentru un serviciu de care nu beneficiază.

Pe de altă parte, întârzierea implementării proiectului este problematică pentru că, până nu încep lucrările la reţelele de apă şi canalizare, nu putem ataca celălalt proiect primordial câştigat din fonduri europene care priveşte reabilitarea străzilor Unirii, Cornetului, Oaşului, Valea Cerbului şi Morii, pe lângă strada Vrăticel care a fost deja reabilitată, dar şi a celorlalte străzi cuprinse în planul de investiţii din fonduri de la bugetul local. Aşadar, o problemă care creează altele. Sper ca la primăvară să putem începe în forţă lucrările în ambele proiecte, ştiut fiind faptul că deja procedura de licitaţie pentru apă-canal este începută. Aşadar, infrastructura este în acest moment cea mai mare problemă a Negreştiului. Dar o problemă majoră, în general, ar fi fondurile insuficiente pentru multitudinea de obiective care ar trebui realizate.

Reporter: Care ar fi principala lipsă a oraşului Negreşti Oaş?
Aurelia Fedorca:
Lipsesc multe, dar dacă mă întrebaţi de priorităţi, dincolo de cele două proiecte despre care am vorbit mai sus şi altele care privesc dezvoltarea infrastructurii, ne lipseşte un Centru Multicultural. Este unul dintre dezideratele mele, unul dintre proiectele pe care vreau neapărat să le realizez în acest mandat. Deocamdată, am făcut demersuri pe mai multe fronturi pentru atragerea de fonduri pentru acest proiect, însă în extremis iau în calcul şi o finanţare multianuală de la bugetul local, dacă nu vom găsi în alte părţi resursele financiare necesare. Ne mai lipsesc investiţiile private care ar putea genera locuri de muncă, atât de necesare în întreaga zonă. O gură de oxigen ar putea veni odată cu vânzarea terenurilor din viitoarea staţiune Luna Şes, lucru care se va întâmpla până la sfârşitul anului. Sper să găsim investitori interesaţi de Luna Şes, să creăm locuri de muncă şi să aducem plus valoare zonei.

Reporter: Care este cel mai ambiţios proiect pe care doriţi să-l finalizaţi în acest mandat?
Aurelia Fedorca:
Dacă privesc prin prisma sumelor de care este nevoie pentru finalizare, cel mai ambiţios este proiectul Luna Şes. Se ştie că mai avem de investit foarte mult până la finalizare şi fără un efort comun al Primăriei Negreşti Oaş, al Consiliului Judeţean şi al Guvernului nu avem cum să deschidem staţiunea. Dar şi Centrul Multicultural poate fi privit ca şi un proiect ambiţios pentru care mi-am propus acelaşi termen.

Reporter: Cum vedeţi Negreştiul peste 10 ani?
Aurelia Fedorca:
Îl văd în plin avânt şi nu ştiu dacă neapărat peste zece ani s-au mai devreme. Deocamdată, aş spune că Negreştiul este un oraş care înregistrează o creştere lentă în acest moment, atât din punct de vedere al investiţiilor pe care le realizează Primăria, cât şi din punctul de vedere al cetăţenilor. Ca exemplu, pot să vă spun că în acest an au fost începute mai multe construcţii decât anul trecut, printre care şi construcţia supermarketului Penny, şi parcă are loc o relansare a economiei. La fel, noi, Primăria, am demarat o serie de proiecte de investiţii, ale căror rezultate se vor vedea mai bine anul viitor. De aceea spun că, deocamdată, înregistrăm o creştere lentă. Dar pentru anii viitori văd o creştere alertă. Până în 2016 vom finaliza reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, vom moderniza cele şase străzi din fonduri europene, la care se vor adăuga altele 4-5, sper să finalizăm chiar mai repede Luna Şes, să începem construcţia Centrului Multicultural etc. De aceea spun că după 2016 vom putea implementa proiecte mari care să atragă investitori, să creeze locuri de muncă şi să ne facă atractivi pentru turişti. Este nevoie de o dinamizare a economiei şi noi asta încercăm să facem prin staţiunea Luna Şes, să relansăm întreaga zonă din punct de vedere turistic şi economic. Relansarea turismului este singura soluţie pentru dezvoltarea întregii zone a Oaşului, numai astfel vorm putea atrage investitori, vom pot crea locuri de muncă şi vom putea ridica nivelul de trai al cetăţenilor.

Reporter: Care sunt punctele forte al Negreştiului?
Aurelia Fedorca:
Punctul forte al Negreştiului şi al Ţării Oaşului în general este acela că se bucură în acelaşi timp de bogăţii naturale şi spirituale. Aşezarea geografică şi natura cu care ne-a binecuvântat Cel de Sus şi, pe de altă parte, obiceiurile şi tradiţiile noastre, dar şi hărnicia şi iscusinţa omenilor fac din această zonă una dintre cele mai atractive din ţară. Din păcate, lipsa investiţiilor în infrastructură nu ne avantajează. Cu puţin noroc şi cu puţin mai mult sprijin de la Bucureşti zona s-ar putea dezvolta, începând de la finalizarea staţiunii Luna Şes şi continuând cu realizarea unor circuite turistice integrate.

Reporter: Ce presupune funcţia de primar al unui oraş?
Aurelia Fedorca:
Funcţia de primar presupune multă muncă şi multă dăruire dacă vrei să o faci ca lumea. Problemele sunt foarte multe, iar fiecare cetăţean vrea să aibă prioritate. În plus, sunt multe probleme administrative care îngreunează procesul decizional şi, în final, investiţiile. La început am avut nevoie de câteva luni până să mă familiarizez cu termenii tehnici, cu birocraţia şi cu procedurile greoaie în derularea proiectelor. Acum pot să spun că îmi place şi că această muncă mi se potriveşte. Mi-a plăcut dintodeauna segmentul construcţiilor, iar citirea unor studii şi schiţe nu reprezintă o corvoadă, din contră. Funcţia de primar îţi cere dăruire spre toate problemele care apar, atât ale oraşului cât şi ale fiecărui cetăţean în parte. Mi-ar lua multe ore să vă înşir multitudinea de probleme cu care vin în contact zi de zi şi pe care trebuie să le rezolv.

Reporter: Mai aveţi timp şi de altceva decât de Primărie?
Aurelia Fedorca:
Într-adevăr, primăria îmi ia foarte mult timp, dar fac cu plăcere ceea ce fac şi am o familie care mă susţine. Stau mai puţin acasă cu familia, mai exact cu soţul şi mama mea, pentru că fiicele mele sunt plecate din oraş: Adela s-a stabilit la Bucureşti, iar mezina Cristina este studentă la Londra, în anul III la London School of Economics. Stau mult la birou, până seara târziu, dar soţul meu Gheorghe este foarte înţelegător şi mă susţine în ceea ce fac.

Reporter: Ce le transmiteţi cititorilor Jurnal de Oaş?
Aurelia Fedorca:
În primul rând vreau să vă felicit public pe voi pentru ceea ce faceţi, pentru că în premieră avem un ziar pentru Ţara Oaşului şi că reflectaţi zilnic ceea ce se întâmplă în zonă şi nu numai. Negreştenilor în special şi tuturor celor care citesc le transmit să aibă răbdare şi încredere şi să vă citească ca să afle ceea ce se întâmplă în jurul lor.
Reporter: Vă mulţumesc!

Sursa: Jurnal de Oaş, 7 octombrie – www.jurnaldeoas.ro