Manifestări de Ziua Eroilor în Negrești Oaș
Primăria şi Consiliul local Negreşti-Oaş, Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş organizează joi, 29 iunie 2014, începând cu ora 12,30, următoarele manifestări dedicate Zilei Eroilor:
– Intonarea Imnului de Stat
– Depuneri de jerbe şi coroane în memoria eroilor neamului românesc
– Parastas de pomenire a eroilor neamului
– Alocuţiune privind semnificaţia Zilei Eroilor
Primarul oraşului, Aurelia Fedorca, adresează invitaţia de a participa la aceste manifestări directorilor de instituţii publice, cultelor, instituţiilor de învăţământ şi tuturor locuitorilor oraşului Negreşti-Oaş.
An de an ne comemoram eroii. Se depun coroane, se organizeaza marsuri, se rostesc alocutiuni. Este esential sa ne amintim de martirii nostri, caci zi de zi trecem pe langa pietrele ce poarta gravate numele lor.
In cele 2 razboaie mondiale, Romania a pierdut aproximativ un milion de militari si civili. Este firesc, deci, sa-i comemoram pe toti aceia care si-au varsat sangele pentru neam si tara, iar acest lucru a fost decis, la nivelul natiunilor, prin tratatul de la Versailles. Pentru a fi concretizat acest tratat, a aparut decretul lege nr. 1693/4 mai 1920 prin care s-a hotarat ca Ziua Eroilor sa fie sarbatorita de Ziua Inaltarii Domnului Iisus Hristos, iar Romania a devenit prima tara care ii omagiaza pe eroii straini odata cu cei nationali. Data aceasta, a fost decretata drept o sarbatoare nationala a poporului roman.
In acest sens, un rol esential a apartinut Societatii „Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi” (1919), care s-a transformat in 1927 in Societatea „Cultul Eroilor”. Organizatia a fost patronata de Regina Maria, iar in 1923 a fost inaugurat si Mormantul Ostasului Necunoscut. In perioada interbelica s-au construit foarte multe placi comemorative si monumente in mai toate localitatile din Romania.
Decretul nr. 71/1948 a decis, din ratiuni politice, ca aceasta zi a Eroilor sa aiba loc pe data de 9 mai, insa, in 1990, conducerea Ministerului Apararii Nationale a lansat o actiune de reintroducere a traditiilor militare romanesti in armata, iar in acelasi an s-a decis din nou ca Ziua Eroilor sa fie sarbatorita de Ziua Inaltarii Domnului. De asemenea, in 1995 a fost adoptata Legea nr. 48 legata de proclamarea Zilei Eroilor si, prin Legea nr. 379/2003 referitoare la regimul mormintelor si a altor opere comemorative de razboi.
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească.
„Fie ca lumina Zilei Eroilor din Ziua Inaltarii la Ceruri a Mantuitorului nostru Iisus Hristos sa reverse in sufletele romanilor de pretutindeni sentimentele inaltatoare ale iubirii de Dumnezeu, de Neam si de Patrie, dimpreuna cu sentimentul de recunostinta fata de toti Eroii neamului romanesc, sentiment exprimat duhovniceste in rugaciuni de pomenire, si solemn in ceremonii de cinstire, spre slava lui Dumnezeu si demnitatea noastra ca popor.” (PF Daniel – Patriarh al BOR).