Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Mesajul primarului Aurelia Fedorca de Ziua Națională a României

1 dec ng oasLa mulți ani, România! La mulți ani, români!

La mulți ani, negreșteni oriunde vă aflați!

Trăim azi un moment special pentru toți românii: un moment marcat de speranță, de recunoștință și de solidaritate. Este ziua noastră, ziua în care românii de acasă și frații noștri din străinătate – de la Londra, Paris, Roma, Lisabona, Madrid sau Viena, din America sau din Australia – ne mândrim cu țara noastră, cu fiecare dintre noi, și spunem lumii întregii că suntem o națiune demnă.

Astăzi, Europa şi întreaga lume trece printr-o perioadă foarte grea. Lumea occidentală s-a modificat profund: teama a luat locul încrederii, teroarea a luat locul siguranței. În acest context, este important ca noi toţi să fim atenţi încotro se îndreaptă ţara noastră şi cum ne raportăm la provocarea schimbărilor din afara ţării.

Cu trei ani înainte de centenarul Marii Uniri, vă chem să ne uităm în jur și să depunem eforturi pentru a ne redescoperi încrederea unii în ceilalți. Nesiguranța zilei de mâine pentru noi și familiile noastre, teama și suspiciunea permanentă ne-au îndepărtat unii de alții și ne-au făcut să vedem adversari acolo unde puteam vedea prieteni, ne-au făcut să acționăm pe cont propriu, acolo unde puteam acționa în echipă. Aceasta trebuie să fie esența unei națiuni: echipa. Marea echipă a României din care facem parte fiecare român, de acasă și de pretutindeni. În zadar vom avea de toate, dacă nu vom avea familie și valori, dacă nu vom avea încredere unii în alții.

Cu atât mai mult, îmi doresc ca această zi să fie una de reflecție, în care să depășim ura și dezbinarea și privim împreună spre viitor, să așteptăm Centenarul Unirii cu adevărat uniți. Să învățăm din ceea ce au făcut strămoșii noștri la 1918 și să punem umărul cu toții să contruim o țară sigură de care să fim mândri.

Am mai spus-o și cu altă ocazie: o naţiune puternică se bazează pe comunităţi puternice, iar noi trebuie să demonstrăm că asta suntem. Azi mă gândesc în primul rând la negreștenii mei, la voi cei care mi-ați fost alături tot timpul, la cei care de departe de casă mi-ați scris și m-ați încurajat în proiectele pe care le derulăm. Vă transmit gândurile mele bune și vă mulțumesc pentru că sunteți adevărați români, pentru că nu uitați niciun moment să fiți mândri de orașul vostru, de zona din care proveniți, de Țara Oașului și de România. Am umblat mult prin lume, dar rar am găsit români mai mândri decât negreștenii și oșenii mei. Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți și pentru că mă înțelegeți chiar și atunci când greșesc!

Azi, de ziua noastră, este momentul în care vreau să-mi exprim deschis recunoștința față de toți românii care în anonimat – fără să apară în presă – își fac zilnic datoria pentru țară și datoria de român mult mai bine decât toți cei care apar la televizor. Ei sunt baza societății noastre și speranța că lucrurile se îndreaptă. Sunteți voi români de acasă sau din lume, despre care nu vorbește nimeni: militari, medici și profesori, polițiști și pompieri, cercetători, inventatori și artiști, elevi și studenți olimpici, sportivi cu mari performanțe, oameni cu suflet care își ajută semenii. Vouă vă transmit azi toate aprecierile și recunoștința mea.

Mai am un gând special care se îndreaptă azi spre românii din afară ţării, spre negreştenii noştri de peste mări și țări, spre copiii şi familiile noastre aflate în căutarea unei lumi mai bune, cărora le mulţumesc pentru ceea ce fac, pentru că efortul lor au împins România înainte pe drumul european fără întoarcere pe care se află azi.

Aș vrea ca azi să fie momentul în care să începem să contruim România în care avem încredere, România în care ne putem bucura, România în care putem iubi și pe care o iubim!

LA MULȚI ANI, România!
LA MULȚI ANI, români oriunde vă aflați!

Primar Aurelia Fedorca

Sari la conținut