Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Mesajul primarului Aurelia Fedorca de Ziua Unirii Principatelor Române

 unirea-principatelor-romaneÎn urmă cu 157 de ani, înaintașii noștri ne-au dat cea mai importantă lecție de solidaritate: Unirea Principatelor Române sub conducerea unui domnitor român: Alexandru Ioan Cuza. A fost momentul care a marcat nașterea României moderne, prin voința celor profund dedicați și priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal național.

Dar, dincolo de dimensiunea politică, nu trebuie să uităm de forța acesteia de a ne aduce împreună, pe cei care suntem în România sau în afara granițelor țării. Pentru că Unirea a fost posibilă în primul rând prin puterea solidarității tuturor românilor, a tuturor categoriilor sociale și a tuturor generațiilor de la acea vreme.

Fiecare sărbătoare națională, pe lângă bucuria și mândria pe care ni le strecoară în suflete, are și menirea de a ne reaminti lecții importante despre unitate, dragoste de neam și țară, onestitate și dăruire, valori fără de care nu se poate clădi nimic durabil.
Avem obligația de a cultiva aceste principii, de a rămâne uniți, solidari, pentru că istoria ne-a arătat că doar astfel putem asigura copiilor noștri un viitor mai bun, în timp ce dezbinarea a fost întotdeauna marele nostru dușman. Indiferent de disputele politice, indiferent de diversitatea opiniilor şi a intereselor, sunt lucruri mai importante care ne unesc…. Din păcate, ne aducem aminte de acestea numai în momente de mare dificultate sau de sărbătoare.
Acum, este un bun moment pentru a discerne între ce este important pentru noi ca naţiune, ce ţine de solidaritatea între cetăţenii acestei ţări, şi, pe de altă parte, ce este conjunctural şi trecător. Avem nevoie să ne aducem aminte de aceste lucruri cu atât mai mult cu cât, astăzi, întreaga lume trece printr-o perioadă foarte grea. Lumea occidentală s-a modificat profund, locul încrederii a fost luat de teamă, nesiguranța a luat locul liniștii. Nu mai știm încotro se îndreaptă lumea, nu mai știm când e pace, când e război. În aceste vremuri, doar solidaritatea ne poate face puternici în fața pericolelor care pândesc lumea.

Noi, românii, am fost uniţi în jurul idealurilor naţionale şi în jurul interesului ţării în toate momentele de cotitură ale istoriei. Dar, îmi doresc ca nu doar în 24 ianuarie și în 1 decembrie, ci în fiecare zi să ne amintim că uniți suntem mai puternici și că dezbinarea este singurul nostru mare dușman.

Haideți să învățăm de la înaintașii noștri și “să dăm mână cu mână cei cu inima română”.

primar Aurelia Fedorca

Sari la conținut