Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Muzeul Țării Oașului, în TOP 51 obiective turistice

Muzeul-Tarii-OasuluiAsociația Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR) a organizat un concurs pentru a stabili care sunt cele mai atrăgătoare locuri din țară anul acesta. „Obiectivul Turistic al Anului 2013 în România” a stabilit câștigător un loc din Munții Maramureșului. Este vorba de celebra Mocăniță de pe Vaser. Nominalizările nu au fost făcute la voia întâmplării, ci chiar de autorități. Președintele AFSR, Nicolae Marghiol, a trimis invitații către diferite instituții publice de profil din țară pentru a face nominalizări.

În total au fost 51 de locuri nominalizate din 14 județe, iar jurizarea s-a făcut de către reprezentanți ai județelor implicate, la care s-au adăugat bloguri specializate și membri AFSR. Iată cum arată nominalizările pe care le-au făcut autoritățile pentru obiectivele turistice ale anului 2013:

Castelul Karoly. Obiectiv propus de CJ Satu Mare. Fost centru al comitatului Satu Mare, orașul Carei, a avut timp de mai multe secole, un rol decisiv în regiune. Garantul acestui rol a fost familia Karolyi, a cărei activitate și influență se manifestau dincolo de hotarele orașului sau ale regiunii. Bazele actualului castel au fost puse în 1482, când Karolyi Lancz Laszlo și-a construit o rezindeță de piatră. Cetatea a avut un rol important și în timpul luptelor lui Francisc Rakoczi al II-lea împotriva Habsburgilor, fiind și locul unde s-a semnat tratatul de pace din 1711. A fost reconstruit în stil baroc la sfârșitul secolului al XVIII lea. În secolul al XIX-lea a fost transformat în stil neogotic, obținând caracaterul de azi.

Muzeul Țării Oașului. Obiectiv propus de CJ Satu Mare. Muzeul este în aer liber în Negrești-Oaș. Amplasarea celor 11 case a urmărit să creeze sugestia de sat risipit, tip reprezentativ pentru zona Oașului. Remarcabile sunt cele două șuri din Gherța Mare și Gherța Mică, poiata pentru oi din Bixad, cele 5 tipuri de cotețe pentru păsări și animale, cuptorul, atelierul de fierărie și troița din Moișeni.

Rezervația Tinovul Mare. Obiectiv propus de Primăria Poiana Stampei, Suceava. Are o suprafață de 675,11 hectare și e cea mai întinsă rezervație naturală de turbă din țară. Situl are aspect de tundră de tip siberian, vegetând în condiții staionale într-o mlaștină de turbă oligotrofă. Este situată în Depresiunea Dornelor.

Casa Muzeu Poiana Stampei. Obiectiv propus de Primăria Poiana Stampei, Suceava. În prima cameră se află soba cu vatră și prispă, cu blidar și cu alte obiecte care oferă căldura primitoare și pregătirea mesei. În camera destinată spațiului de odihnă se află patul, dar și stativele la care gospodina țesea haine pentru soți și copii. Camera de oaspeți are pat, o laiță și masă.

Mănăstirea Probota. Obiectiv propus de CNIPT Suceava. A fost ctitorită de Petru Rareș între 1530 și 1550. La exterior Biserica Sfântul Nicolae are formă de navă, iar pictura care datează din 1532, restaurată în 1844 și 1990, sub egida UNESCO, impresionează prin manieră de execuție, cât și prin programul iconografic.

Muzeul de Artă Suceava. Obiectiv propus de CNIPT Suceava. Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a fost înființat în 1974. Cuprinde cea mai reprezentativă creație a sculptorului Ion Irimescu, totalizând peste 300 de sculpturi și 1000 de desene.

Chilia lui Daniil Sihastru. Obiectiv propus de CNIPT Suceava. Se află la aproxiativ 1 kilometru de Mănăstirea Putna. Este o grotă săpată în stâncă, pe valea pârâului Vițău, în care a trăit ca pustnic Cuviosul Daniil Sihastrul.

Pasul Ciumârna. Obiectiv propus de CNIPT Suceava. Este situat la 1.100 de metri altitudine și face legătura dintre Valea Moldoviței și Podișul Sucevei. În acest pas există Monumentul Drumarilor, „Palma”, care a fost ridicat în urma construirii drumului dintre Sadova și Rădăuți. A fost un drum foarte greu de construit.

Atelierul de ceramică neagră Marginea. Obiectiv propus de CNIPT Suceava. Tehnica realizării vaselor este aceeași folosită acum sute de ani, adaptată vremurilor noastre. Culoarea cenușie sau neagră este dată de arderea fără oxigen. Tehnica de decorare este pentru toate vasele cea tradițională.

Mocănița de la Moldovița. Obiectiv propus de CNIPT Suceava. Este o atracție pentru turismul bucovinean. Turiștii pot parcurge o distanță de aproximativ 3,6 kilometri în vagoane de epocă și locomotivă cu abur, un traseu care să aducă parfumul vremurilor de altădată.

Complexul de agrement „Ariniș” – Gura Humorului. Obiectiv propus de CNIPT Suceava. Cuprinde o pârtie de schi de 1478 de metri, dotată cu telescaun și cinci tunuri de zăpadă. Mai există două săli polivalente de sport, o piscină acoperită de dimensiuni olimpice, unde există și o școală de înot. De asemenea au mai fost consturite un patinoar natural, terenuri de baschet, handbal, volei, tenis sau mini fotbal.

Parcul de aventuri Escalada – Gura Humorului. Obiectiv propus de CNIPT Suceava. Există șase trasee, de la cele mai ușoare până la cele mai grele, în zona de agrement din Parcul Ariniș Gura Humorului. Se pot face cățărări, tiroliană și diverse alte zone de aventuri.

Codrul Secular Giumalău. Obiectiv propus de Primăria Pojorâta, Suceava. Rezervația naturală are o suprafață de 309,50 de hectare. Adăpostește o mare viarietate de floră și faună specifică Merdionalilor, există păduri acidofile, șisturi calcaroase, versanți stâncoși, păduri dacice de fag.

Drumul brânzei – Sibiu. Obiectiv propus de CJ Sibiu. Puteți descoperi lumea pastorală din Mărginimea Sibiului, cu sate tradiționale de munte și un ritm de viață domol. Păstoritul a rămas ocupație tradițională în această zonă. Din fiecare sat se desprind cărări de munte care leagă vatra satului de colibele de vară și de stâne.

Abația cisterciană de la Cârța. Obiectiv propus de CJ Sibiu. În anii 1205 – 1206 a sosit în această parte a Transilvaniei un grup de călugări cistercieni veniți de la Igriș, Timiș, singura mănăstire de acest gen din România. Nu departe de localitate Cârța pe malul stâng al Oltului au ridicat o construcție simplă de lemn, iar mai târziu, cu pietrari din Franța, au ridicat o construcție gotică. Această construcție a avut rol inițiator în arhitectura bisericilor fortificate din Transilvania.

Muzeul Cetate din Axente Sever. Obiectiv propus de CJ Sibiu. Prin intermediul machetelor, hărților și exponatelor sale, uzeul, amenajat în incinta bisericii fortificate, prezintă povestea coloniștilor sași și flamanzi sabiliți în aceste părți ale Transilvaniei.

Grupurile de instalații hidraulice tradiționale din satele Sârbi- Călinești. Obiectiv propus de Centrul Județean Info Turistica Maramureș. Sunt unice pe plan european, ingenioase și au un farmec aparte.

Biserica de lemn Rogoz – Maramureș. Obiectiv propus de Centrul Județean Info Turistica Maramureș. Face parte din patrimoniul UNESCU pentru elemente arhitecturale neîntâlnite la alte biserici din zonă, pictură valoroasă și foarte conservată, un management al obiectivului.

Biserica de lemn din Budești – Maramureș. Obiectiv propus de Centrul Județean Info Turistica Maramureș. Și aceasta face parte din patrimoniul UNESCO. Biserica păstrează cămașa de zale și coiful haiducului Pintea Viteazu aături de valoroase picturi și icoane pe sticlă și lemn . A fost ridicată în 1643 și este închinată Sfântului Nicolae.

Muzeul Țărăncii Române, Dragomirești – Maramureș. Obiectiv propus de Centrul Județean Info Turistica Maramureș. A fost deschis în 2001 și funcționează într-o casă țărănească specifică zonei Maramureșului. Este dedicat țărăncii române și cuprinde o colecție de obiecte casnice, unelte, elemente decorative, costume populare.

Creasta Cocoșului, Breb – Maramureș. Obiectiv propus de Centrul Județean Info Turistica Maramureș. Are un aspect unic, înfățișându-se sub forma unui șir de stânci ascuțite, ca o lamă zimțată. Este o rezervație naturală situată în munții Gutâi și protejează un rest de crater vulcanic vechi de 9 milioane de ani.

Drumul moștenirii maramureșene, drumul verde. Obiectiv propus de Centrul Județean Info Turistica Maramureș. Puteți descoperi viața sălbatică, tradițiile și dintre cele mai frumoase locuri ale Maramureșului.

Drumul bisericilor din lem – Maramureș. Obiectiv propus de Centrul Județean Info Turistica Maramureș. Este un circuit de opt biserici frumoase de lemn, care sunt cuprinse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Defileul Lăpușului – Maramureș. Obiectiv propus de Centrul Județean Info Turistica Maramureș. Apele râului Lăpuș au modelat relieful în zonă, iar drumeții au posibilitatea de a admira cascare, peșteri, cataracte, zone de tip canion, stâncării sau puncte de belvedere.

Mocănița de pe Vaser – Maramureș. Obiectiv propus de Centrul Județean Info Turistica Maramureș. Acest traseu este ultimul pe cale derată firestieră care funcționează cu abur. Peisajele din drumul acestui traseu sunt extraordinar de frumoase. Distanța parcursă este de 60 de kilometri.

Cascada La Blide – comuna Runcu. Obiectiv propus de comuna Runcu, Dâmbovița. Este o apă care se revarsă într-un pârâu mai mare. Căderea dintr-un „blid” în altul poate fi denumită „minicascadă”.

Rezervația Stejarii Multiseculari de la Breite. Obiectiv propus de Primăria Municipiului Sighișoara. LA Sighișoara se află cel mai mare, reprezentativ și bine conservat habitat de pajiște împădurită cu goruni și stejari multiseculari din centrul și estul Europei.

Tramvaiul de la Rășinari. Obiectiv propus de Primăria Rășinari, județul Sibiu. Traseul datează încă din anul 1948. Leagă comuna Rășinari de Sibiu printr-un cadru mirific din pădurea Dumbrava.

Canionul 7 Scări – Brașov. Obiectiv propus de Roxana Niculescu. Canionul este format din apele pârâului Șipoaia ș are o lungime de 160 de metri, aflându-se la o altitudine de 1100 – 1200. Canionul reprezintă de fapt nște chei săpate în calcar. Traseul este amenajat cu scări metalice și podețe.

Cascada La Chiletoare – Moeciu. Obiectiv propus de ANTREC Brașov. Rezervație biogeologică aflată pe drumul ce unește Moieciu de Jos cu Moieciu de Sus. Pe malul Pârâului Turcu țâșnesc din perete două fire de apă care se revarsă în cascade de 15 – 20 de metri.

Peștera Valea Cetății – Râșnov. Obiectiv propus de ANTREC Brașov. Este localizată pe povârnișul vestic al Masivului Postăvaru, în bazinului Țării Bârsei, la 3,5 kilometri distanță de Râșnov. A fost desemnată arie naturală protejată.

Parcul Dendrologic Dofteana – Bacău. Obiectiv propus de Primăria Comunei Dofteana. Constituie o colecție științifică dendrologico – silviculturală formată din peste 660 de specii varietăți de arbori, ce se întinde pe o suprafață de 24 de hectare.

Platoul Medlic – Buzău. Obiectiv propus de Primăria Mânzălești. Este o arie naturală protejată mixtă (geologică, speologică, zoologică și botanică) și se află la o distanță de circa 60 de kilometri de Buzău. Sunt întâlnite forme de relief variate, rezultate din dizolvarea sării la suprafață sau la mică adâcime.

Stâlul lui Vodă – Vama. Obiectiv propus de Primăria Comunei Vama – Suceava. Monumentul a fost ridicat în anul 1717 de Mihail Racoviță. E o coloană de gresie poroasă înaltă de 4 metri și are o inscripție românească cu litere chirilice, comemorând expediția Domnului Moldovei Mihail Racoviă în Ardeal, când armata imperială habsburgică, în război cu Poarta Otomană, a năvălit în Moldova, dar a fost înfrântă.

Muzeul Oului – Vama. Obiectiv propus de Primăria Comunei Vama – Suceava. Aici există o varietate de ouă încondeiate, o poveste a acestei tradiții.

Rezervația Valea Fagilor – Munții Măcin. Obiectiv propus de Consiliul Județean Tulcea. Este una dintre cele mai vechi și interesante din țara noastră. Aici e prezența unică a fagului tauric ce prezintă caractere intermediare între fagul autohton și fagul orienta și a florei de subarboret, unică în Dobrogea, asemănătoare făgetelor din Crimeea.

Casa Avramide – Tulcea. Obiectiv propus de Consiliul Județean Tulcea. Este una dintre clădirile reprezentative pentru Tulcea. A fost contruită la finele secolului al XIX –lea de Alexe Avramide, un prosper întreprinzător local.

Mănăstirea Stipoc – Delta Dunării. Obiectiv propus de Consiliu Județean Tulcea. Lăcașu este alcătuit dintr-o bisericuță mică de lemn, construit în stil moldovenesc, câteva chilii și trapeza, locul în care se servește masa, o grădină, chiar și o mică seră.

Muzeul de Etnografie Reghin. Obiectiv propus de Primăria Municipiul Reghin. Este organizat din dorința de valorifica expozițional monumente de arhitectură, instalații tehnice și obiecte de artă populară. Muzeul își are începuturile în 1960.

Labirintul Poveștilor – Drăguș. Obiectiv propus de Primăria Comunei Drăguș. Este întins pe o suprafață de 3 hectare. În zona de agrement de la marginea satului, labirintul constă într-o rețea de alei, trei piațete și o piață circulară amenajată în interiorul unui lan de porumb.

Valea Zimbrilor – Brașov. Obiectiv propus de Primăria Comunei Vama Buzăului.

Peștera Câmpenească – Bihor. Obiectiv propuse de Primăria Cărpinet. Se află la o distanță de aproximativ 100 – 150 de metri de ultima casă din Izbuc. Apele Văii Pampărălui, după ce vin de la Călugări și străbat satul Izbuc, cotesc brusc și se prăvălesc de la o înălțime de 35 de metri spre imensa gură a peșterii.

Lacul Învârtita – Nucșoara, Argeș. Obiectiv propus de Primăria Comunei Nucșoara. Lacul este format pe ghips, fiind singurul de acest gen cunoscut în țară și are o suprafață de 2,2 hectare și o adâncime maximă de 5 metri.

Mănăstirea Corbii de Piatră. Obiectiv propus de Primăria comunei Corbi, Argeș. Biserica mănăstirii este săpată în stâncă. Lângă biserică, săpat tot în stâncă, se află trapeza mănăstirii, salae de mese, un spațiu dălțuit, despre care tradiția spune că a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber.

Pădurea Hagieni – Constanța. Obiectiv propus de Primăria Comunei Limanu. Uimește prin diversitatea peisajului, atât de diferit de cel litoral. Sunt bălți cu vegetație acvatică și palustră, stepe pietroase aflate în plin soare, coaste și râpe de calcar.

Biserica Fortificată Banza. Obiectiv propus de primăria Comunei Bazna – Sibiu. A fost construită în secolul XV de către comunitatea săsească din localitate. După 1300 a aparținut Scaunului Mediaș ca sat liber.

Peștera Polovragi. Obiectiv propus de Primăria Comunei Polovragi – Gorj. Se regăsește în Munții Parâng, pe malul stâng al Oltețului, la o altititudine de 670 de metri și la 20 de metri înălțime față de talvegul râului.

Biserica Fortificată Cincu. Obiectiv propus de Primăria comunei Cincu – Brașov. Este una dintre cele mai mari bazilici romane situate într-o localitate săsească din România.

Poiana Narciselor de la Vlad. Obiectiv propus de Primăria Comunei Șercaia – Brașov. Este singura rezervație de profil din Europa, narcisele fiind cât vezi cu ochii.

Biserica Rupestră – Șinca Veche. Obiectiv propus de ANTREC Brașov. Mănăstirea este așezată la poalele Munților Făgăraș și Perșani. A fost acoperită cu bârne peste care s-a așezat o folie care împiedică intrarea apei în grotă. Există și o clopotniță naturală, făcută tot în stâncă.

Cetatea Poenari. Obiectiv propus de Primăria Comunei Arefu. Are numele după un sat vecin, pe care îl întâlnitm în izvoarele documentare din veacurile XV – XVI, dar și în cronicile din secolele XVII- XVIII.

Sari la conținut